Ανοιχτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο -χωρίς να το λέει ρητά ωστόσο- ότι προτίθεται να προχωρήσει σε πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου στην ελληνική οικονομία αν δεν υπάρξει κεντρική παρέμβαση στο ζήτημα αυτό σε επίπεδο ΕΕ.

«Αν δεν υπάρξουν ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες θα εφαρμόσουμε το εθνικό μας σχέδιο»

Σήμερα μάλιστα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εφόσον δεν υπάρξουν ευρωπαϊκά μέτρα θα υπάρξουν εθνικά μέτρα».

Μάλιστα αυτή ήταν σχεδόν η μονότονη απάντηση του κ. Οικονόμου στα σχετικά ερωτήματα. «Αναμένουμε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, αν αυτό δεν γίνει η χώρα θα εφαρμόσει το δικό της εθνικό σχέδιο» είναι μια ακόμα χαρακτηριστική φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος εισηγητικά είχε υπογραμμίσει ότι «ο πρωθυπουργός επιμένει σε ευρωπαϊκή λύση, επειδή κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να σηκώσει τέτοιο βάρος.

Ωστόσο χαρακτήρισε «κατακλυσμιαίες» τις εξελίξεις στην ενεργειακή αγορά με τις πρωτοφανείς ανατιμήσεις προσθέτοντας ότι «οι καιροί δεν μπορούν να περιμένουν».

Πριν ή μετά τη Σύνοδο του Μαΐου;

Ερωτηθείς πάντως ο Γιάννης Οικονόμου αν η κυβέρνηση θα κινηθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Μαΐου ή μετά από αυτήν τόνισε ότι «η επεξεργασία του εθνικού σχεδίου γίνεται παράλληλα με τις διεργασίες που γίνονται στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επιπλέον για το ζήτημα αυτό ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση και η Κομισιόν έχει πάρει σαφή εντολή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καταθέσει σχετικές προτάσεις. Αυτή ουσιαστικά ήταν και η απάντηση του Γιάννη Οικονόμου όταν κλήθηκε να σχολιάσει σχετικές δηώσεις της επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ στο Φόρουμ των Δελφών όταν η τελευταία άφηνε να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει πλαφόν στην τιμή χονδρικής καθώς η ζήτηση καλύπτεται από την προσφορά.

Βασικό και εναλλακτικά σενάρια

Σημειώνεται επίσης ότι οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να ετοιμάζεται για την ανακοίνωση νέου πακέτου μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας προς τα τέλη Απριλίου ακόμα και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Το θέμα του πλαφόν σε εθνικό επίπεδο στην τιμή της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου εμφανίζεται ως το βασικό σενάριο και στο πλαίσιο αυτό μελετώνται και άλλα εναλλακτικά σενάρια αν τελικά η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε ένα τέτοιο μέτρο, εφόσον δεν υπάρξει κάποια κεντρική ευρωπαϊκή παρέμβαση σ’ αυτό.