Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica τόνισε ότι «ο αστραπιαίος πόλεμος του Πούτιν απέτυχε» και ότι «η χώρα του συνεχίζει να αντιστέκεται».

«Ο στρατός, οι πολίτες της χώρας μου, οι αρχές του Κιέβου και σε πολλές άλλες περιοχές συγκεντρώθηκαν και προέβαλαν τεράστια αντίσταση, μπλοκάροντας την εισβολή αυτή, την πιο βάρβαρη από την περίοδο του Β’ Πακοσμίου Πολέμου», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

«Ο αστραπιαίος πόλεμος απέτυχε και η αντίσταση των ουκρανών, οι οποίοι υπερασπίζονται την χώρα τους, τα σπίτια τους, τις οικογένειές τους, την ελευθερία και την κυριαρχία τους, συνεχίζεται εδώ και ένα μήνα. Ο εχθρός έχει πτοηθεί ηθικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ουκρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι «ο ρωσικός στρατός δεν σέβεται καμία διεθνή συνθήκη, χρησιμοποιεί απαγορευμένες βόμβες και όπλα και σκοτώνει γυναίκες και παιδιά».

Μιλώντας στην La Repubblica ο Ζελένσκι δήλωσε πρόθυμος να συναντήσει τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά όχι για να δεχθεί την επιβολή ρωσικού τελεσίγραφου και επιβεβαίωσε ότι η χώρα του θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ασκήστε πίεση στον εισβολέα, αυξήστε τις κυρώσεις, μην αγοράζετε ρωσικά εμπορεύματα, αποσύρετε τις επιχειρήσεις σας από την χώρα αυτή. Η Ρωσία πρέπει να υποστεί τις συνέπειες της εγκληματικής δράσης της. Στην οικονομία της, με άδεια ράφια των μαγαζιών, με τα γιοτ και της τις βίλες υπό κατάσχεση, με το να μην μπορούν να ταξιδέψουν οι Ρώσοι στην πανέμορφη χώρα σας», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.