Είναι κοινός τόπος και στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πως η πολιτική ατζέντα μεταβλήθηκε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Οι αλλεπάλληλες συσκέψεις του σκιώδους ΚΥΣΕΑ του Αλέξη Τσίπρα – με την επιστροφή του τέως υπουργού Αμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη -, αλλά και η σταθερή επικοινωνία με στενούς του συνεργάτες, είναι στην κατεύθυνση να εκπέμψει ένα σαφές θεσμικό και σοβαρό μήνυμα και παρά τη διαφοροποίηση της Κουμουνδούρου στην αποστολή πολεμικού υλικού από την Ελλάδα στην αμυνόμενη χώρα – τακτική που πάντως σύμφωνα με πληροφορίες έχει διπλή στόχευση και γόνιμη σε ένα πιο αριστερόστροφο κοινό που εμμένει αντινατοϊκά.

Πίσω απ’ τις γραμμές και όλες αυτές τις 13 ημέρες της ουκρανικής κρίσης, οι έμπειροι παρατηρητές εντοπίζουν μια προσπάθεια από την αξιωματική αντιπολίτευση να μην αφήσει θολά σήματα – όπως σε κάποιες φάσεις με δηλώσεις στελεχών της – και να διατηρηθεί στο πολιτικό τόξο ως η σοβαρή «εναλλακτική δύναμη» και με τη σημείωση πως οι θέσεις της είναι εναρμονισμένες με μιας χώρας-μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις λόγω θέσης, αλλά ταυτόχρονα έχει ενδιαφέρον η πρόσφατη αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα (ΑΝΤ1) πως η χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά έχει και τις ιδιαιτερότητές της γεωπολιτικά. Ακριβώς ως σημείο διαφοροποίησης από τον «ατλαντισμό της κυβέρνησης». Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως και το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ με την πρώτη ανακοίνωση για τις εξελίξεις, αλλά και τα δύο Πολιτικά Συμβούλια που συνεδρίασαν, τη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη συζήτηση στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, κατάφεραν να ενοποιήσουν πολιτικά τη γραμμή του σε μια δύσκολη συγκυρία που παραδοσιακά συσπειρώνει τον κυβερνώντα, ενώ πάντα υπάρχει πίεση στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις – το αυτό διαβάζουν για το ΚΙΝΑΛ για παράδειγμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Θεσμική στροφή

Ετσι κινήθηκε και στην επισημοποίηση της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την προσεχή Κυριακή. Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο, ειδικά σε μια περίοδο παγκόσμιας αποσταθεροποίησης, «είναι επιβεβλημένη και ως εκ τούτου, εάν επιβεβαιωθεί, αποτελεί θετική εξέλιξη», συμπληρώνοντας ότι «ας ελπίσουμε ότι θα αποτελέσει και μια ευκαιρία για ουσιαστικό διάλογο, με σαφείς κόκκινες γραμμές, με άμεσο στόχο τη μείωση της έντασης και απώτερο σκοπό την προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ». Και εδώ παρατηρείται μια «θεσμική στροφή» σε ένα επίσης ευαίσθητο θέμα και παρά την κριτική που γίνεται από την Κουμουνδούρου στον Μητσοτάκη πως συχνά μιλά γενικόλογα για θαλάσσιες ζώνες και όχι για τις συγκεκριμένες διαφορές που έχουμε με την Τουρκία.

Μια επίσης λεπτή γραμμή διαφοροποίησης από την κυβέρνηση έχει να κάνει με το θέμα της ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως ο Μητσοτάκης θα κρύβεται πίσω από τα γεγονότα με τον πόλεμο για τις εξελίξεις με τις τιμές, ενώ χθες ο Νάσος Ηλιόπουλος ανάμεσα σε άλλα υπογράμμισε ως σοβαρό πρόβλημα «την ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας από τη Ρωσία, η οποία έγινε ακόμα μεγαλύτερη λόγω επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη».