Όλοι έσπαγαν το κεφάλι τους να καταλάβουν τι σημαίνει το γράμμα «Ζ» που ήταν ζωγραφισμένο με λευκό χρώμα μέσα σε ένα λευκό τετράγωνο σε κάθε άρμα μάχη, ή άρμα μεταφοράς προσωπικού, ή σε κάθε άρμα που μεταφέρει συστοιχία πυραύλων.

Κανείς δεν μπορούσε να πει με σιγουριά γιατί οι Ρώσοι έγραφαν με το γράμμα αυτό, τα τεθωρακισμένα τους. Πρώτος το εντόπισε από τις εικόνες που έπαιρνε από τα πρακτορεία ο ερευνητής Άρικ Τόλερ ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι η υπηρεσία του παρακολουθεί τις ρωσικές κινήσεις στην ανατολική Ουκρανία εδώ και 8 χρόνια, αλλά πρώτη φορά βλέπει και εντοπίζει ένα τέτοιο σύμβολο.

Κάποιοι άλλοι αναλυτές είπαν ότι επειδή Ρώσοι και Ουκρανοί έχουν τον ίδιο εξοπλισμό ακόμη και στα άρματα μάχης, το «Ζ» κάνει τα ρωσικά τανκς να ξεχωρίζουν από τα Ουκρανικά και έτσι μειώνουν το περιθώριο λάθους σε μια επίθεση.

Το «Ζ» δεν σημαίνει «Ζελένσκι»

Ο Ντέιβιντ Κίμε πρώην στρατιωτικός που παρακολουθεί την ουκρανική κρίση είπε πως από τις πληροφορίες που έχει από ρώσους παραστρατιωτικούς στις ρωσόφωνες περιοχές, το «Ζ» σημαίνει «Ζελένσκι». Τελικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Για τους International Business Times, που τους έχει απασχολήσει το θέμα, το «Ζ» μπορεί να σημαίνει «σημείο χωρίς επιστροφή». Τελικά ούτε αυτό ισχύει.

Η λύση στο μυστήριο

Τελικά την απάντηση δίνει δημοσίευμα της εφημερίδας Novosti που αναφέρει ότι εκτός από το «Ζ» υπάρχουν και άλλα γράμματα που χρησιμοποιούν οι ρώσοι για αντίστοιχες μονάδες του στρατού. Όπως το «Χ» και το «Ο».

Έτσι ο κατάλογος που δίνει η Novosti για τα γράμματα στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι ο εξής:

Ζ– Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας

Ζ μέσα σε λευκό τετράγωνο– Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας από την Κριμαία

Ο– Ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας

V– Ρωσικό πολεμικό ναυτικό

Χ– Δυνάμεις που έρχονται από την Τσετσενία

Α– Ειδικές δυνάμεις.

Επίσης να πούμε εδώ ότι για να ξεχωρίζουν οι Ρώσοι από τους Ουκρανούς στρατιώτες οι οποίοι φοράνε τις ίδιες στολές, χρησιμοποιούν περιβραχιόνια. Οι Ρώσοι φοράνε κόκκινα και οι Ουκρανοί κίτρινα.