Την αναίρεση της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας με την οποία αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου οδηγώντας εκτός φυλακής  τον πρώην ειδικό φρουρό  Επαμεινώνδα Κορκονέα που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου πρότεινε στην Ολομέλεια  του Αρείου Πάγου  εισαγγελέας Βασίλης Πλιώτας.

Στη δικαστική αίθουσα παρούσες ήταν η μητέρα του άτυχου 15χρονου Τζίνα Τσαλακιάν και η αδελφή του Αρετή Γρηγοροπούλου.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου επισήμανε από έδρας ότι μετά τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα η απόφαση αυτή που θα εκδώσει η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι κατά την προσωπική της άποψη η πλέον σημαντική.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στον Άρειο Πάγο μετά την αναίρεση κατά  της απόφασης  που καταδίκασε τον πρώην ειδικό φρουρό  σε κάθειρξη 13 ετών που άσκησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας ο οποίος και σήμερα με μια εμπεριστατωμένη αγόρευση του ζήτησε να αναιρεθεί η επίμαχη απόφαση και η υπόθεση να οδηγηθεί προς νέα κρίση στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας.

Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η εισαγγελική πρόταση  θα αναβιώσει η πρωτόδικη ποινή της ισόβιας κάθειρξης και ο ειδικός φρουρός θα δικαστεί  για το μείζον ζήτημα της αναγνώρισης του ελαφρυντικού από μηδενική βάση.

Ο  κ. Πλιώτας επισήμανε ότι ο σύννομος βίος δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο του δράστη ,αλλά με το σεβασμό των αγαθών της καθημερινής ζωής. Η ύπαρξη λευκού ποινικού μητρώου αποτελεί σοβαρή ένδειξη αλλά όχι δεσμευτική για το δικαστήριο καθώς απαιτείται συστηματική προσπάθεια εκ μέρους του δικαστηρίου και να θεωρηθεί εξαίρεση το έγκλημα στη ζωή του δράστη. Ακόμη,  ο κ. Πλιώτας ανέφερε ότι «το λευκό ποινικό μητρώο δεν συνδέεται με τη σύννομη ζωή, έτσι ώστε να χορηγηθεί το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου»

Παράλληλα, 0 κ. Πλιώτας αναφέρθηκε στην αρχή της αναλογικότητας επισημαίνοντας ότι η απόφαση για την αναγνώριση του ελαφρυντικού στον  Κορκονεα στερείται ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας. Και πρόσθεσε πως κυριολεκτικά αγνοήθηκαν πραγματικά περιστατικά αποκαλυπτικά της προσωπικότητας του κατηγορούμενου, όπως και ότι αγνοήθηκαν πραγματικά περιστατικά που δείχνουν την έλλειψη σεβασμού του κατηγορούμενου σε μια σειρά από αγαθά, όπως και η κατάθεση της μητέρας του άτυχου νέου. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι στην ίδια απόφαση γίνεται αποδεκτός ο ευθύς δόλος του κατηγορούμενου, ο οποίος προσέβαλε το υπέρτατο αγαθό της ζωής.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την  απόφαση της και όρισε εισηγήτρια την αρεοπαγίτη Άννα Αγγελάτου.

Κατά την αποχώρησή τους από το δικαστικό Μέγαρο η Τζινα Τσαλικιάν και οι συνήγοροι των δύο πλευρών σε δηλώσεις τους ανέφεραν:

Τζινα Τσαλικιάν

«Κόπηκε βίαια το νήμα της ζωής του στα 15 του χρόνια. Αν ζούσε σήμερα θα ήταν ένα παλικάρι 29 χρόνων. Ο δολοφόνος του κυκλοφορεί ελεύθερος».

Ζωή Κωνσταντοπούλου

Για μία υπόθεση που έχει στιγματίσει και έχει αφήσει ανεξίτηλο σημάδι σε όλους μας έκανε λόγο η δικηγόρος της οικογένειας Τσαλικιάν.   Όπως σημείωσε, ο Κορκονέας κυκλοφορεί από τις 30/7 2019 ελεύθερος και στην περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η αναίρεση του Εισαγγελέα αυτό θα αποτελέσει ενθάρρυνση για τον επόμενο εγκληματία παιδιού.

Νίκος Κωνσταντόπουλος

Από την πλευρά του ο επίσης δικηγόρος της οικογένειας του Αλέξανδρου, Νίκος Κωνσταντόπουλος επισήμανε πως αποφάσεις που υπαγορεύονται από διάφορες σκοπιμότητες υπονομεύουν την αξιοπιστία δικαιοσύνης και την εμπιστοσύνη του πολίτη σε αυτή. Και προσέθεσε: «Η μάνα και η οικογένεια του Αλέξανδρου ζητούν λύτρωση στο δράμα που ζουν εδώ και 15 έτη».