Επεκτείνει και τον Φεβρουάριο η κυβέρνηση τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας  εξειδικεύει το νέο πακέτο επιδοτήσεων για λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.

Ρεύμα

Σε οικιακά τιμολόγια και τον Φεβρουάριο η επιδότηση θα αφορά μόνο τις κύριες κατοικίες.

Για τις πρώτες 150 kWh η επιδότηση θα είναι στα 0,15 ευρώ ανά kWh έναντι 0,16 ευρώ τον Ιανουάριο. Για τις επόμενες 150 έως 300 kWh το ύψος της ενίσχυσης θα είναι στα 0,11 ευρώ/kWh έναντι 0,12 τον Ιανουάριο.

Η μέση μηνιαία επιδότηση για λογαριασμό 300 kWh θα διαμορφωθεί στα 39 ευρώ αντί για 42 ευρώ τον περασμένο μήνα.

Σε μη οικιακά τιμολόγια

Σε ό,τι αφορά τους μη οικιακούς λογαριασμούς ρεύματος θα διατηρηθεί αμετάβλητη η επιχορήγηση των 65 ευρώ/MWh. Αφορά αγροτικά, επαγγελματικά, εμπορικά, βιομηχανικά και λοιπές χρήσεις.

Φυσικό αέριο

Σε σχέση με τους λογαριασμούς φυσικού αερίου, το ύψος της κρατικής επιχορήγησης δεν θα αλλάξει τον Φεβρουάριο. Θα είναι στα 20 ευρώ ανά MWh, όπως και η έκπτωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας στα 20 ευρώ ανά MWh. Συνολικά το όφελος για τα νοικοκυριά ανέρχεται σε 40 ευρώ.

Ελαφρώς χαμηλότερη θα είναι η επιχορήγηση για τα μη οικιακά τιμολόγια φυσικού αερίου. Θα είναι στα 20 ευρώ ανά MWh για όλους τους παρόχους αντί για 30 τον Ιανουάριο.

Συνολικά για τον μήνα Φεβρουάριο η κυβέρνηση θα διαθέσει 350 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση των νοικοκυριών.

Ακόμα ο υπουργός ανακοίνωσε παράταση για την υποβολή αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα Εξοικονομώ έως τις 15 Μαρτίου.

Πώς έχει διαμορφωθεί η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου

Τον Δεκέμβριο του 2021 η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε στα 235 ευρώ/ΜWh, τον Ιανουάριο μειώθηκε στα 227 ευρώ ενώ τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου η τιμή συνεχίζει την ελαφρά αποκλιμάκωση στα 221, 5 ευρώ/MWh, ωστόσο παραμένει σχεδόν 4 φορές ακριβότερη από τη μέση τιμή του 2020.

Η τιμή του φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο ανήλθε σε 116 ευρώ/MWh, ενώ τον Ιανουάριο έπεσε σε 84,5 ευρώ/MWh. Παρά την αποκλιμάκωση, η τιμή παραμένει αισθητά υψηλότερη, σχεδόν 5 φορές παραπάνω, σε σχέση με ένα έτος πριν.

Ποτέ στο παρελθόν, δεν έχουν καταγραφεί τόσο υψηλές τιμές φυσικού αερίου, ανέφερε ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης που εξακολουθεί να μαίνεται.

«Πέρα όμως από τις άμεσες επιδοτήσεις, η Κυβέρνηση προχωράει σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας που μειώνουν σε μόνιμη βάση την κατανάλωση και άρα το λογαριασμό. Πριν λίγες ημέρες ανακοινώσαμε το πρόγραμμα αντικατάστασης κλιματιστικών και ψυγείων, που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση κατανάλωσης που ξεπερνάει ακόμη και το 30% για ένα νοικοκυριό», πρόσθεσε ο υπουργός.