Στα οφέλη για το σύνολο των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, τις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον που φέρνουν τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ.

Ο Μάνος Μανουσάκης μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» και τους δημοσιογράφους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης των υποβρύχιων καλωδίων που διασυνδέουν τα νησιά με το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για την αναστολή της πληρωμής των χρεώσεων ΥΚΩ στους λογαριασμούς ρεύματος από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι τον Μάρτιο: «Αντιμετωπίζουμε μία κρίση τιμών λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου που περνάνε στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ΑΔΜΗΕ με τα έργα του συνδράμει στη μείωση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων ΥΚΩ», είπε ο κ. Μανουσάκης κι εξήγησε: «Τις ΥΚΩ τις πληρώνουμε όλοι οι καταναλωτές γιατί τα νησιά μας ηλεκτρίζονταν με πετρελαιοκίνητες μονάδες. Με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις μειώνονται αυτές οι χρεώσεις. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης περιλαμβάνουν και το πρόσκαιρο πάγωμα μέχρι τον Μάρτιο των ΥΚΩ που πληρώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό δεν θα ήταν εφικτό αν δεν είχαν γίνει οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις», τόνισε.

Οι Κυκλάδες και η Κρήτη

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, ανέφερε τα ολοκληρωμένα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των Βόρειων Κυκλάδων (Μύκονος, Νάξος, Πάρος) αλλά και της μεγαλύτερης στον πλανήτη υποβρύχιας διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο. Ο ίδιος μίλησε και για το θετικό αποτύπωμα που άφησε το τελευταίο έργο: «Η ποιότητα της ηλεκτροδότησης της Κρήτης βελτιώθηκε. Δεν υπάρχουν πια διακοπές ρεύματος αλλά και όταν έγινε ο σεισμός στο νησί, η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίστηκε απρόσκοπτα.

Τα οφέλη

Ο Μάνος Μανουσάκης επισήμανε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» και τα πολλαπλά οφέλη του επενδυτικού προγράμματος του ΑΔΜΗΕ με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών: «Πέρα από το οικονομικό, τα έργα αυτά αφήνουν ένα σημαντικό οικολογικό αποτύπωμα αφού κλείνουν ρυπογόνες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Επίσης η ποιότητα της τάσης στο ρεύμα είναι καλύτερη με αποτέλεσμα να μην προκαλούνται ζημιές στις ηλεκτρικές συσκευές όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος. Με τα έργα», κατέληξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, «συμβάλλουμε στην οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος των νησιών».