Πιθανόν να ξεπεράσουμε και τα 50.000 κρούσματα, είπε η Ελένη Γιαμαρέλλου, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, ενώ για μια ακόμη φορά τόνισε την ανάγκη εμβολιασμού.

Σε ότι αφορά στα κρούσματα της Όμικρον είπε ότι είναι κλινικά ελαφρότερα σε 128 χώρες και αυτό μας κάνει συγκρατημένα αισιόδοξους..

Πρόσθεσε ότι στις ΜΕΘ δεν υπήρχε αυτό το διάστημα ούτε μια περίπτωση που μπήκε στη μονάδα ή διασωληνώθηκε. «Σε ποσοστό περίπου 12% έχουμε τη Δέλτα», σημείωσε.

Υπάρχει περίπτωση να πάμε και πάνω από 50.000 στα κρούσματα, ωστόσο όπως είπε σύμφωνα με τα στοιχεία των συναδέλφων της που παρακολουθούν τα λύματα υπάρχει μια σταθεροποίηση.

Εξήγησε το πώς πολλαπλασιάζεται ο ιός

Εκτίμησε ότι το σύστημα υγείας θα αντέξει και θα το ξεπεράσει, τονίζοντας την ανάγκη του εμβολιασμού προκειμένου να ξεπεράσουμε τις μεταλλάξεις.

Όπως είπε «εάν εγώ έχω ένα ποσοστό 20% ανεμβολίαστων, εκεί θα πάει ο ιός και θα πολλαπλασιαστεί. Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά του δημοτικού που θα πρέπει να εμβολιαστούν καθώς δεν αρρωσταίνουν σοβαρά, αλλά έχει ως αποτέλεσμα τις μεταλλάξεις.

«Εάν είχαμε απόλυτο αριθμό εμβολιασμών, δεν θα έβρισκε χώρο ο ιός να μεταλλαχθεί», σημείωσε η καθηγήτρια.

Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη να φοράμε μάσκες γιατί όπως είπε ο εμβολιασμός μας προφυλάσσει από τη σοβαρή νόσηση, ενώ με τη μάσκα δεν θα μεταδώσεις.

Για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα, είπε ότι εάν σκεφτούμε όλες τις τροποποιήσεις που έχουν προταθεί σε επιτροπή και εγκρίθηκαν (ότι το παιδί νοσεί ελαφρά και έχει ανάγκη της επαφής με δάσκαλο), και ότι θα έχουμε περισσότερα τεστ, έχουμε χρόνο αν χρειαστεί αλλαγή πρωτοκόλλων.