Συναγερμό έχει προκαλέσει η είδηση ότι η παραλλαγή Όμικρον του κοροναϊού επηρεάζει και τον ύπνο.

Μελέτες των ειδικών στη Μεγάλη Βρετανία συνδέουν την υπνική παράλυση, μία διαταραχή του ύπνου, με τον κοροναϊό.

Τι είναι όμως η υπνική παράλυση;

«Πρόκειται για την περίπτωση που ο εγκέφαλος του ανθρώπου είναι ξύπνιος, δηλαδή αντιλαμβάνεται τα πάντα και το σώμα είναι παράλυτο» τονίζει ο ιατρός ύπνου Χαράλαμπος Μερμίγκης.

Είναι μία κατάσταση που τρομοκρατεί τον ασθενή, που αντιλαμβάνεται τα πάντα όμως δεν έχει εξουσία πάνω στο ίδιο του το σώμα. Στη Μεγάλη Βρετανία το θέμα είναι κυρίαρχο.

Η νυχτερινή εφίδρωση έχει ήδη καταχωρηθεί ως σύνηθες σύμπτωμα της μετάλλαξης, όμως τώρα υπάρχουν και αναφορές από ανθρώπους που βίωσαν και άλλες αλλαγές στον ύπνο τους.

Η κατάσταση τρομοκρατεί τον κόσμο, αφού αναφέρουν πως νιώθουν σαν να βρίσκεται κάποιος άλλος στο δωμάτιο ή έχουν αίσθηση πως κάποιος τους σπρώχνει προς τα κάτω.

Τόσο πάντως η καρδιά όσο και η αναπνευστική λειτουργία παραμένουν φυσιολογικές. «Πιο δύσκολο γίνεται όταν κατά τη διάρκεια που όλο το σώμα μας είναι παράλυτο και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε βλέπουμε και ακούμε πράγματα μέσα στο δωμάτιο», τονίζει ο κ. Χαράλαμπος Μερμίγκης.

Η σύνδεση με την Όμικρον

Οι ειδικοί λένε πως όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή από άγχος θα βιώσουμε κάτι ανάλογο. Στην Βρετανία ήδη οι επιστήμονες μετά το άγχος συνδέουν την υπνική παράλυση και με την «Όμικρον».

Όπως θα πουν οι γιατροί, η κακή ποιότητα ύπνου που μπορεί να φέρει ο κοροναϊός μπορεί να σχετίζεται με την υπνική παράλυση, ενώ τα πράγματα δυσκολεύουν αν πίνουμε πολλούς καφέδες ή αλκοόλ ακόμα και κάποιων νευρολογικών φαρμάκων.

Οι ειδικοί θα σημειώσουν πως για να είναι 100% σίγουροι απαιτούνται και αλλά στοιχεία όμως ιστορικά υπάρχει προηγούμενο. «Σε παρόμοια πανδημία μάλιστα παρατηρήθηκαν αλλαγές στον ύπνο» τονίζει ο κ. Μερμίγκης.

Μέχρι να ξεκαθαριστεί πώς οι μηχανισμοί του ύπνου επηρεάζονται από την «Όμικρον» οι ειδικοί πρώτα από όλα συνιστούν ηρεμία και ψυχραιμία.

«Εχει επίγνωση, αλλά δεν μπορεί να κινηθεί»

«Το ψυχικό άγχος δημιουργεί πολύ μεγάλες επιπτώσεις στη σωματική μας συμπεριφορά. Η βασική πλευρά είναι ότι αν μιλήσουμε για την υπνική κατάσταση, προκαλεί μια ακινησία στην φάση του ύπνου όπου το άτομο έχει επίγνωση αλλά δεν μπορεί να εκφραστεί και να κινηθεί. Δεν έχει τη δύναμη να κουνήσει το σώμα του», λέει μιλώντας στην εκπομπή Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Θάνος Ασκητής, νευρολόγος διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Δεν ξέρουμε αν είναι ένα βιολογικό φαινόμενο του εγκεφάλου ή είναι μια στρεσογόνα συνθήκη του εγκεφάλου, Δημιουργεί αίσθηση πνιγμού και πανικού», λέει ο κ. Ασκητής σχετικά με την παράλυση που εμφανίζεται είτε στην αρχική φάση του ύπνου είτε στην τελική.