Αν και στην Κύπρο δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον, ειδικοί ανησυχούν για ραγδαία αύξηση κρουσμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στο ΡΙΚ το μεσημέρι της Τετάρτης ο δρ. Λεόντιος Κωστρίκης επεσήμανε ότι «εδώ και περίπου ένα μήνα στην Κύπρο τρέχει ένα πρόγραμμα ελέγχου των μεταλλαγμένων στελεχών από τις εισόδους της ΚΔ». Είπε πως μέχρι τώρα δεν εντοπίστηκε στην Κύπρο η «Όμικρον».

«Να δοθεί χρόνος να προετοιμαστεί η Πολιτεία»

«Πρέπει να είμαστε πραγματιστές. Ό, τι και να κάνουμε δεν μπορούμε να σταματήσουμε κάτι, αλλά να καθυστερήσουμε την εξάπλωση. Να δοθεί χρόνος για να προετοιμαστεί η Πολιτεία. Να αναμένουμε ότι θα υπάρξουν καθημερινά μεγάλοι αριθμοί κρουσμάτων. Ελπίζουμε να μην καταλήγουν στα Νοσοκομεία. Αυτό συνδέεται και με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή», σημείωσε, σύμφωνα με το sigmalive.com.

Σημαντικό εργαλείο ο εμβολιασμός

Πρόσθεσε ότι «έστω και με την άφιξη της Όμικρον και με τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων που θα έχουμε ο εμβολιασμός είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που θα φρενάρει το να καταλήξει κάποιος στο Νοσοκομείο».

Ο δρ. Κωστρίκης τόνισε ότι με βάση και τις μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το ποσοστό των Κυπρίων που είναι αρνητές είναι λιγότερο από 10%. «Αν θεωρήσουμε ότι αυτή η ομάδα είναι η δύσκολη και δεν πρόκειται να εμβολιαστεί, τότε έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε μέχρι να καλύψουμε το 90%», είπε.

«Σε μακρόχρονη βάση υπάρχει αυξητική τάση. Προσωπικά αναμένω πολύ μεγαλύτερες λοιμώξεις σε αριθμό όταν έρθει η Όμικρον λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας», ανέφερε.

Ο δρ. Κωστρίκης είπε ότι είναι ανάγκη να τονισθεί πως το 95% των ατόμων που βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. «Οι υπόλοιποι είναι εμβολιασμένοι και δεν έχουν κάνει την 3η δόση», είπε.