Σε περίπου δύο ώρες, στις 16:00 ώρα Ελλάδας, θα παρουσιαστεί και επίσημα η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία αφού σε συμφωνία κατέληξαν Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Ελεύθεροι Δημοκράτες.

Σύμφωνα με το dw.com, που επικαλείται πηγές των κομμάτων, οι τελευταίες διαφωνίες είχαν να κάνουν με τις οικονομικές πολιτικές και την στάση για την κλιματική αλλαγή. Επίσης, αποφασίστηκε ποια θέση θα πάρει ποιος σε σχέση με τα υπουργεία.

Θυμίζουμε ότι τη θέση της Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία θα πάρει ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς. Ρεπορτάζ για το ίδιο θέμα έχει και η Bild, που αναφέρεται στα πρόσωπα που θα απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση. Νέος υπουργός Οικονομικών θα είναι ο ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών FDP, Κρίστιαν Λίντνερ.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ

Το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει η πιο αναγνωρίσιμη μορφή των «Πράσινων», Αναλένα Μπέρμποκ, ενώ στο υπουργείο Εργασίας παραμένει ο Σοσιαλδημοκράτης Ουμπέρτους Χάιλ.

H Αναλένα Μπέρμποκ

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Μάρκο Μπούσμαν από το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) θα αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ το υπουργείο Μεταφορών αναλαμβάνει πιθανότατα ο Ελεύθερος Δημοκράτης, Φόλκερ Βίσινγκ.

O Μάρκο Μπούσμαν

Αν και το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο επιθυμούσαν διακαώς οι Πράσινοι και συγκεκριμένα ο Άντον Χοφράιτερ, αυτό τελικά θα το πάρει το FDP.

Το κόμμα των Πράσινων θα λάβει το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Οικογένειας και ένα υπερ- υπουργείο για το Κλίμα και την Οικονομία, του οποίου θα ηγηθεί πιθανότατα ο συμπρόεδρος των Πράσινων, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Έτσι θα κατανεμηθούν τα υπουργεία

Με βάση όσα αναφέρει η Bild, τα υπουργεία στη νέα τρικομματική κυβέρνηση κατανέμονται ως εξής:

  • Το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), εκτός από την Kαγκελαρία (με τον Όλαφ Σολτς), αναλαμβάνει τα υπουργεία Άμυνας, Εσωτερικών, Υποδομών, Εργασίας, Υγείας και Οικονομικής Συνεργασίας.
  • Το κόμμα των Πράσινων (Die Gruene) αναλαμβάνει πέντε υπουργεία: Εξωτερικών, Οικονομίας και Κλίματος, Οικογένειας, Γεωργίας και Περιβάλλοντος.
  • Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) αναλαμβάνει τέσσερα υπουργεία: Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Μεταφορών και Εκπαίδευσης.

Η ανάρτηση του SPD στο Twitter

Η ανάρτηση των Πράσινων στο Twitter

Η ανάρτηση των Ελεύθερων Δημοκρατών στο Twitter