Οδηγία στα νοσοκομεία για τον περιορισμό των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων έως και 80% έστειλε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Από την οδηγία εξαιρούνται μόνο «οι αυστηρώς έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία».

Σύμφωνα με την οδηγία, συνεχίζονται τα θεραπευτικά προγράμματα ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας.

ΔΗΠΑΚ: Χιλιάδες ασθενείς παραμένουν στις λίστες αναμονής

Σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Πανεπιστημιακή Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ) επισημαίνει ότι «δύο χρόνια μετά πάλι τα ίδια. Με σημερινή απόφαση της Αν. Υπουργού Υγείας κ. Γκάγκα καλούνται τα νοσοκομεία να προβούν σε μείωση τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων έως 80%».

«Η απόφαση αυτή έρχεται την ώρα που καλά καλά τα νοσοκομεία δεν έχουν ανακάμψει από την προηγούμενη αντίστοιχη απόφαση για μειώσεις. Την ίδια ώρα που η πανδημία του κορονοϊού καλπάζει για μια ακόμα φορά με δεκάδες νεκρούς καθημερινά, εξίσου φονική φαίνεται να γίνεται και η «πανδημία» της λοιπής νοσηρότητας πλην Covid.

Χιλιάδες ασθενείς παραμένουν στις λίστες αναμονής των νοσοκομείων χωρίς ορατή προοπτική να χειρουργηθούν για χρόνια σημαντικά πρόβλημα. Καταδικάζονται σε σοβαρή υποβάθμιση του επιπέδου ζωής τους ή ωθούνται αναγκαστικά στον ιδιωτικό τομέα για να χειρουργηθούν. Ποιος δε θυμάται την τεράστια αύξηση κερδών των ιδιωτικών κλινικών από τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις που δεν μπορούσαν να γίνουν στα δημόσια νοσοκομεία στην προηγούμενη έξαρση της πανδημίας;» επισημαίνει.

«Εδώ και τώρα επιτέλους πρέπει να ενισχυθούν με το αναγκαίο προσωπικό τα δημόσια νοσοκομεία. Να προσληφθούν όλοι οι γιατροί που έχουν εκδηλώσει επιθυμία για θέση στο ΕΣΥ. Να μονιμοποιηθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλοι οι επικουρικοί γιατροί που υπηρετούν. Εδώ και τώρα Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας, υποδομές και εξειδικευμένο προσωπικό, για να δοθεί η μάχη της πανδημίας. Καμία περιστολή των ήδη μειωμένων χειρουργικών επεμβάσεων στο ΕΣΥ» καταλήγει.