Για το στέλεχος Δέλτα+ μίλησε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο καθηγητής επισήμανε ότι: «Το στέλεχος Δέλτα+ δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερο προφίλ ώστε να καταταγεί ως στέλεχος ανησυχίας ή στέλεχος υπό παρακολούθηση. Δεν βλέπουμε κάποια σημαντική αύξηση σε αυτό που λέει ο κόσμος μεταδοτικότητα, αλλά ουσιαστικά είναι διεισδυτικότητα, σε σχέση με το στέλεχος Δ».

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Σε διάδραση» με την Αρετή Μπίτα, διευκρίνισε ότι: «Το στέλεχος Α έχει χάσει τη σημασία του με τη Δέλτα, δεν θεωρείται στέλεχος ανησυχίας από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε το στέλεχος Δέλτα κυριάρχησε καθολικά».

Ο καθηγητής επισήμανε ακόμα ότι οι επιστήμονες δεν βλέπουν να έχει το στέλεχος Δέλτα+ κάποιο ιδιαίτερο πλεονέκτημα σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι τα στοιχεία από μοντέλα στα εργαστήρια, δείχνουν ότι το συγκεκριμένο στέλεχος δεν ξεφεύγει από τα εμβόλια, τα οποία είναι επαρκή.

Για την τρίτη δόση του εμβολίου

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η τρίτη δόση του εμβολίου είναι εξαιρετικά σημαντική για τα άτομα που βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, ενώ γενικά η ενισχυτική δόση έχει πολύ μεγάλη σημασία σε μια επιδημική αύξηση.

«Η τρίτη δόση φαίνεται ότι διευρύνει την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού σε μεταλλαγμένα στελέχη. Αναπτύσσεται μια ομπρέλα που είναι πιο μεγάλη, οπότε και να προκύψει μια νέα μετάλλαξη, θα έχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα», υπογράμμισε ο ίδιος.