Οι τελευταίες κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου οι οποίες έχουν ερμηνευτεί ως προαναγγελία για την κάθοδό του στις εκλογές για την προεδρία στο ΚΙΝΑΛ, έχουν ανακατέψει την «τράπουλα» στο εσωτερικό του κόμματος.

Οι έξι υποψήφιοι που έχουν καταθέσει τη δική τους πρόταση περιμένουν τις εξελίξεις, καθώς οι όποιες αποφάσεις του Γιώργου Παπανδρέου αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, μετά την επιστροφή του από την Κωνσταντινούπολη.

Μεταξύ των έτερων υποψηφίων επικρατεί νευρικότητα λόγω των κινήσεων Παπανδρέου, καθώς ακόμη δεν έχει αποσαφηνίσει εάν θα διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος στις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 5 και 12 Δεκεμβρίου.

Το βέβαιο είναι ότι εάν τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν τον πρώην πρωθυπουργού να είναι ο 7ος υποψήφιος για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ, τότε δεν αποκλείεται κάποιοι υποψήφιοι να επανακαθορίσουν τη στάση τους.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αποσύρει την υποψηφιότητα του ο Βασίλης Κεγκέρογλου ενώ οι υπόλοιποι πέντε, δε φαίνονται διατεθειμένοι – σύμφωνα με όσα έχουν πει μέχρι στιγμής – να κάνουν πίσω.

Παρά το «παιχνίδι με το χρόνο» στα επιτελεία των βασικών διεκδικητών της κούρσας κάνουν ήδη τους σχεδιασμούς τους καθώς θεωρούν σχεδόν βέβαιη την υποψηφιότητα Παπανδρέου.

Στα επιτελεία των υποψηφίων πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις προκειμένου να σταθμίσουν τα νέα δεδομένα που φέρνει η πιθανή κάθοδος στις εσωκομματικές εκλογές του Γιώργου Παπανδρέου.

Πώς αντέδρασε ο Ανδρουλάκης

Τα προηγούμενα 24ωρα ο κ. Παπανδρέου είχε συζήτηση – με τηλεδιάσκεψη – με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα, με τον κ. Ανδρουλάκη να αναγνωρίζει τον ρόλο του πρώην πρωθυπουργού σε κρίσιμες στιγμές και να υπογραμμίζει την ανάγκη ενότητας της παράταξης.

Μεταξύ άλλων, ο Νίκος Ανδρουλάκης φέρεται να είπε στον κ. Παπανδρέου: «Η διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας αφορά την επόμενη ημέρα του Κινήματος. Αφορά το μέλλον της παράταξης και της χώρας. Η ανανέωση είναι πολιτικό και κοινωνικό αίτημα και βασική προϋπόθεση για την αναγέννησή μας».

«Είμαι υποψήφιος για να κερδίσω» λέει ο Λοβέρδος

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος, εμφανίστηκε και σήμερα Τετάρτη, αποφασισμένος να μην κάνει πίσω από τη διεκδίκηση της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής ακόμη και εάν συνυποψήφιός του είναι ο Γιώργος Παπανδρέου.

Αποκάλυψε ότι κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον κ. Παπανδρέου, διάρκειας 2 με 2,5 λεπτών, του είπε ότι ως πρώην πρόεδρος έχει ρόλο στήριξης της Φώφης Γεννηματά μαζί με τους Κώστα Σημίτη και Ευάγγελο Βενιζέλο, ώστε να εγγυηθούν τη σοβαρότητα της διαδικασίας.

Ο κ. Λοβέρδος πρόσθεσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ πως ούτε για ένα λεπτό δεν σκέφτηκε να αποσύρει την υποψηφιότητά του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση να το σκεφτεί ή να το σκέφτηκε να κάνει πίσω.

Δεν κάνουν πίσω Καστανίδης, Γερουλάνος, Χρηστίδης

Αμετακίνητος δηλώνει και ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος επιμένει ότι θα πάει «μέχρι τέλους» την υποψηφιότητά του.

Το ίδιο αποφασισμένος εμφανίζεται και ο πάλαι ποτέ στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος φέρεται να το διεμήνυσε και στον ίδιο, κατά τη συνάντηση που είχαν την Κυριακή.

Ο κ. Γερουλάνος, δήλωσε ότι συνεχίζει κανονικά τη διαδικασία συλλογής υπογραφών, έως την Πέμπτη που λήγει η προθεσμία, ενώ έκανε ένα σχόλιο με νόημα για τον Γιώργο Παπανδρέου.

Τέλος, δεν προτίθεται να αποχωρήσει ούτε ο Παύλος Χρηστίδης, όπως διαβεβαιώνει συνομιλητές του, ενώ κάνει λόγο για την ανάγκη restart της παράταξης και διαμηνύει: «Είμαι παιδί της αλλαγής και αυτό είναι κάτι που εκφράζει χιλιάδες συμπολίτες μας. Είμαι εδώ, αυτόνομα, για να εκφράσω τη γενιά μου και τη διαγενεακή ενότητα της παράταξης. Με αυτή την πυξίδα και σε αυτή την κατεύθυνση νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο πως μπαίνω στη μάχη».

Σφοδρή επίθεση Φλωρίδη σε Παπανδρέου

Την ώρα πάντως που το πολιτικό θερμόμετρο στο ΚΙΝΑΛ ανεβαίνει, ο πρώην υπουργός Γιώργος Φλωρίδης, πήρε θέση εκτοξεύοντας «πυρά» προς τον Γιώργο Παπανδρέου.

«Ξαφνικά είδα να ανεβαίνει ένα θεατρικό έργο στην πολιτική σκηνή με τίτλο “ενότητα της δημοκρατικής παράταξης”. Το έργο αυτό το ανέβασε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έχει κάθε δικαίωμα να είναι υποψήφιος, αλλά όχι να το κάνει αυτό προκαλώντας την ιστορική μνήμη», τόνισε ο δικηγόρος και πρώην υπουργός, Γιώργος Φλωρίδης.

«Όταν έχεις χρηματίσει 25 χρόνια υπουργός σε ένα κόμμα, μετά πρόεδρος και πρωθυπουργός, ένας σεβασμός στην ιστορία του κόμματος αυτού θα επέβαλλε τουλάχιστον να μην το διασπάσεις, όπως έκανε το 2015 στην πιο κρίσιμη στιγμή του, απειλώντας το με αφανισμό. Και νωρίτερα, διέγραψε τον επί 8 χρόνια πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη. Όταν έχεις τέτοιο πολιτικό παρελθόν, μπορείς να κατέβεις υποψήφιος, αλλά μην προκαλείς τη μνήμη, λέγοντας ότι παίρνεις πρωτοβουλία για την ενότητα της παράταξης. Δεν είμαστε χρυσόψαρα στη μνήμη», επεσήμανε ο κ. Φλωρίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ο ίδιος, σύμφωνα με την ertnews.gr, μίλησε για «απογοήτευση» και «σύγχυση» στον κόσμο του ΚΙΝΑΛ λόγω των πολλών υποψηφιοτήτων για την προεδρία, δίνοντας έμφαση στην «ώρα της πολιτικής», η οποία «θα δείξει εάν αυτό το κόμμα αξίζει να υπάρχει ή όχι. Αυτό θα το δείξουν με τις προτάσεις τους οι υποψήφιοι πρόεδροι».