Με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή, είναι ζωτικό οι νέες επενδύσεις να συνοδεύονται από στιβαρές περιβαλλοντικές μελέτες που θα διασφαλίζουν πέραν της οικονομικής ανάπτυξης και τη βιωσιμότητα. Για αυτό και προκαλεί τόσο μεγάλη αισιοδοξία η νέα επενδυτική συμφωνία της Ελληνικός Χρυσός με την Πολιτεία, η οποία πλην της σημαντικής ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας – και δη της οικονομίας της ΒΑ Χαλκιδικής – διασφαλίζει και τη μέγιστη προστασία του φυσικού πλούτου της περιοχής στην οποία δραστηριοποιείται η εταιρεία.

Μια επένδυση-μαμούθ ξεπερνά τα εμπόδια

Στη διάρκεια των τελευταίων ετών, η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στα Μεταλλεία Κασσάνδρας συνάντησε μια σειρά από σημαντικά εμπόδια και καθυστερήσεις, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της οικονομικής και κατ’ επέκταση κοινωνικής κρίσης που έπληττε τη χώρα μας. Ήδη η Eldorado Gold, η μητρική εταιρεία της Ελληνικός Χρυσός, έχει προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων αξίας 500 εκατ. δολαρίων, με σημαντική κάλυψη και ανταγωνιστικό επιτόκιο. Από τη ρευστότητα που απέκτησε μέσω αυτών, τα 234 εκατ. δολάρια θα διατεθούν για την αποπληρωμή παλαιότερων ομολογιών, αλλά και για τη χρηματοδότηση της περαιτέρω ανάπτυξης του έργου στην Ελλάδα.

Η κρίσιμη χρηματοδοτική ευελιξία που πέτυχε η εταιρεία, θα επιτρέψει και την επανεκκίνηση του έργου στις Σκουριές Χαλκιδικής, όπου υπάρχει παγκόσμιας κλάσης κοίτασμα χρυσού και χαλκού. Στο πλαίσιο της νέας επενδυτικής συμφωνίας, η Ελληνικός Χρυσός δεσμεύτηκε να προχωρήσει και στην αναθεώρηση της μελέτης βιωσιμότητας που αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους, αλλά και στην υποβολή νέας, επικαιροποιημένης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων εντός του ερχόμενου διαστήματος.

Ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας

Πώς μεταφράζεται μια επένδυση τόσο μεγάλης αξίας για την τοπική κοινωνία; Πέραν της αναβάθμισης των υφιστάμενων υποδομών και της ανάπτυξης νέων, πρώτα από όλα αντανακλώνται στο κομμάτι της απασχόλησης. Συγκεκριμένα, στην πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης, βάσει της νέας επενδυτικής συμφωνίας η Ελληνικός Χρυσός δεσμεύεται στη δημιουργία και διατήρηση 3.000 καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, με τους κατοίκους του Δήμου Αριστοτέλη να έχουν προτεραιότητα στις προσλήψεις. Συνολικά, η εταιρεία αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, αλλά και να απασχολήσει περίπου 900 επιπλέον άτομα στις κατασκευαστικές εργασίες του έργου των Σκουριών.

Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι στη διάρκεια της δραστηριοποίησής της στην περιοχή, θα διαθέσει περί τα €3,5 δισ. για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών σε έλληνες προμηθευτές, ενισχύοντας έτι περαιτέρω την απασχόληση στην περιοχή.

Πολλαπλή στήριξη της τοπικής κοινωνίας

Τα παραπάνω συνοδεύει και ένα πρωτοφανές πρόγραμμα άμεσων κοινωνικών επενδύσεων, αξίας €70 εκατ. Τα κονδύλια αυτά θα διατεθούν από την εταιρεία για την κατασκευή έργων υποδομής που στόχος είναι να αποτελέσουν παρακαταθήκη για το μέλλον, ανοίγοντας νέους ορίζοντες οικονομικής ανάπτυξης και δίνοντας κίνητρα στους νέους να παραμείνουν στην περιοχή.

Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος

Όμως η βιωσιμότητα μιας κοινωνίας, μιας οικονομίας ή ακόμη και μιας επιχείρησης συνδέεται άρρηκτα με τη βιωσιμότητα του πλανήτη. Για αυτό και έχει τόση σημασία η δέσμευση της Ελληνικός Χρυσός στην προστασία του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος της ΒΑ Χαλκιδικής.

Από την αρχή της παρουσίας της στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, η εταιρεία έχει αποδείξει την επιμονή της στην προστασία και την παράλληλη αποκατάσταση των επηρεαζόμενων περιοχών, τόσο από τη δική της δραστηριότητα όσο και από χρήσεις των προηγούμενων ιδιοκτητών των μεταλλείων. Τελικός στόχος δεν είναι απλώς η μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, αλλά και η πραγματική αποκατάσταση των γαιών εντός και γύρω από τα μεταλλεία, με στόχο μετά τη λήξη της παρουσίας της Ελληνικός Χρυσός στην περιοχή, αυτές να παραδοθούν προς γεωργική και κοινωνική αξιοποίηση από την τοπική κοινωνία.

Ταυτόχρονα, κεντρικό στοιχείο του νέου επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας είναι και οι αυξημένες επενδύσεις για την περιβαλλοντική προστασία και αποκατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου στις Σκουριές προβλέπεται να μειωθεί κατά 40% χάρη στη χρήση της προηγμένης τεχνολογίας Ξηρής Απόθεσης, για την αποτροπή των λιμνών τελμάτων και την αντ’ αυτού ασφαλή αποθήκευση των μεταλλευτικών καταλοίπων. Η συγκεκριμένη τεχνική εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία στον Χώρο Ξηρής Απόθεσης Κοκκινόλακκα, ο οποίος πρόκειται να αναβαθμιστεί αποκτώντας πρόσθετη χωρητικότητας που θα ξεπερνά τα 3 εκατ. κ.μ. σε έναν ενιαίο, προστατευμένο χώρο.

Παράλληλα, η εταιρεία έχει αναπτύξει Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων και Υδάτων, ενώ έχει προχωρήσει στην κατασκευή νέας μονάδας κατεργασίας νερού, αξίας που ξεπερνά τα €130 εκατ., αλλά και στην αντιπλημμυρική οχύρωση του συνόλου των εγκαταστάσεών της.

Τα εξειδικευμένα συστήματα που έχει αναπτύξει η εταιρεία για την προστασία του περιβάλλοντος περιλαμβάνουν αυτό που αφορά τη διαχείριση Αέρα-Θορύβου-Σκόνης, αλλά και το βραβευμένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης 400+ σημείων, που επιτρέπει τη διαρκή (24/7) εποπτεία όλων των περιβαλλοντικών παραμέτρων εντός και γύρω από τα μεταλλεία.

Ταυτόχρονα με τη λειτουργία της, η Ελληνικός Χρυσός λαμβάνει μέτρα για την αποκατάσταση των επηρεαζόμενων περιοχών, αλλά και εκείνων που έχουν πληγεί από μεταλλευτική δραστηριότητα άλλων στο παρελθόν. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί η ολοκλήρωση της αποκατάστασης του παλαιού χώρου απόθεσης αρσενοπυριτών στην Ολυμπιάδα, έκτασης 32.000 τ.μ., που αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου έργου αποκατάστασης που αναμένεται να καλύψει συνολικά 300.000 τ.μ. – το μεγαλύτερο τέτοιο έργο που έχει πραγματοποιηθεί στην ιστορία της Ελλάδας.

Προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα παραδώσει σε άρτια κατάσταση τις περιοχές που θα αξιοποιήσει, η Ελληνικός Χρυσός διατηρεί και το δικό της φυτώριο, στο οποίο αναπτύσσει αυτοφυή προς την περιοχή φυτά, εξασφαλίζοντας τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής.