Τη… δύναμή της στη Βόρεια Ελλάδα δείχνει από το απόγευμα της Παρασκευής η κακοκαιρία «Μπάλλος», η οποία αφού σάρωσε για περίπου 2 εικοσιτετράωρα την Αττική, μετακινήθηκε βόρεια, προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες και σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Συγκεκριμένα, στο Ζαγκλιβέρι του δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, μετά την υπερχείληση ρέματος στην περιοχή, χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό τεσσάρων ανθρώπων από τις οικίες τους.

Ακόμα, όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, δύο ακόμα άτομα που βρίσκονταν μέσα σε πλημμυρισμένη βιοτεχνία απεγκλωβίστηκαν με τη συνδρομή μηχανήματος του δήμου Θέρμης, στην περιοχή Φαρμακέϊκα, κοντά στο Νέο Ρύσιο στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 30 κλήσεις, εκ των οποίων, 26 για αντλήσεις υδάτων από σπίτια και 4 για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία, σύμφωνα πάντα με τα τοπικά Μέσα.

Διακοπές κυκλοφορίας σε Εγνατία και Εθνική Οδό

Μάλιστα, μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε πέντε σημεία του οδικού δικτύου της Θεσσαλονίκης, αφού τα νερά μετέφεραν φερτά υλικά στο οδόστρωμα με αποτέλεσμα να είναι απροσπέλαστο το σημείο, όπως αναφέρει το seleo.gr.

Στο σημείο αναμένουν μηχανήματα για να τα απομακρύνουν, ενώ κάποιοι οδηγοί παραμένουν ακινητοποιημένοι στο σημείο περιμένοντας να ανοίξει ξανά ο δρόμος.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής οδικά σημεία:

  • στο 90ο χλμ. Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη
  • στο 380 χλμ Εγνατίας Οδού, ρεύμα προς Θεσσαλονίκη (από κόμβο Ασπροβάλτας) – Πραγματοποιούνται εκτροπές των οχημάτων μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας (ύψος κόμβου Ασπροβάλτας).
  • στο 14ο χλμ επαρχιακής οδού Ρεντίνας-Λαγκαδά δήμου Βόλβης
  • στην επαρχιακή οδό Λαγκαδά-Βόλβης, ύψος Ευαγγελισμού δήμου Βόλβης
  • στην Επ. Οδό Θεσσαλονίκης-Μηχανιώνας, από τον κόμβο Αεροδρομίου έως τον κόμβο Ρυσίου.

Η Αστυνομία καλεί τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Μήνυμα 112 για Χαλκιδική, Λαγκαδά και Βόλβη

Νωρίτερα το απόγευμα, νέο μήνυμα από το 112 στάλθηκε στους πολίτες της Θεσσαλονίκης για αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων σε Χαλκιδική, Λαγκαδά και Βόλβη, λόγω της κακοκαιρίας «Μπάλλος» και των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων στις περιοχές αυτές.

Το μήνυμα εστάλη από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα ανέφερε:

«Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις, περιοχές που έχουν ή μπορεί να πλημμυρίσουν. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών. Οδηγίες προστασίας: https://www.civilprotection.gr/en/all-guidelines».

Κλειστή η εθνική οδός στο ύψος της Ρεντίνας – Πληροφορίες για εγκλωβισμένους οδηγούς

Την ίδια στιγμή, τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι αργά το απόγευμα της Παρασκευής προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας, λόγω μεγάλων όγκων νερού που κατεβαίνουν από τον ορεινό όγκο των Κερδυλλίων και έχουν δημιουργήσει χειμάρρους.

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην εθνική οδό στο ύψος της Ρεντίνας έχει διακοπεί η κυκλοφορία και υπάρχουν εγκλωβισμένοι οδηγοί.

Παράλληλα, προβλήματα λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων έχουν παρουσιαστεί σε οδικούς άξονες της Κεντρικής Μακεδονίας. Ειδικότερα, λόγω της βροχόπτωσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής οδικά σημεία:

  • Κιλκίς: στην επαρχιακή οδό Λειψυδρίου – Φαναρίου στο ύψος του Δημοτικού Διαμερίσματος Λειψυδρίου
  • Πιερία: στο 12 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κονταριώτισσας – Αγ. Σπυρίδωνα
  • Χαλκιδική: στο 1 χιλιόμετρο ανώνυμης οδού που συνδέει το Δημοτικό Διαμέρισμα Ολύνθου με το 7,5 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ν. Μουδανιών – Σιθωνίας

    Ακόμα, από το 38 έως το 41,5 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου επιβραδύνεται η κυκλοφορία των οχημάτων (χαμηλές ταχύτητες), λόγω του μεγάλου όγκου νερού και φερτών υλικών.

«Παρακαλούνται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας.