Βασιλιάς ήταν ο Ολυμπιακός στο ΣΕΦ, κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης και υποχρέωσε τη βασίλισσα, ίσως την πιο φορμαρισμένη ομάδα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, να μείνει κάτω από τους 70 πόντους (όταν συνήθως έχει πάνω από 85) και να γνωρίσει την πρώτη της ήττα (74-68).

Με τον Βασίλη Σπανούλη (αποθεώθηκε στο πρώτο του παιχνίδι στο φαληρικό στάδιο ως θεατής πλέον) και τον Κώστα Φορτούνη στην εξέδρα να χειροκροτούν οι Πειραιώτες πέτυχαν μεγάλη νίκη παρά τα απανωτά λάθη στο τελευταίο δίλεπτο όπου μετέτρεψαν μια επιβλητική επικράτηση, σε λίγο αγχωτικό φινάλε, με τον Βεζένκοφ να λύνει εκεί το γρίφο. Όταν η Ρεάλ είχε μειώσει από 70-59 σε 71-68.

Ο Βεζένκοφ ήταν εκπληκτικός στο δεύτερο ημίχρονο και πάλι ο ηγέτης της ομάδας του. Ο Παπανικολάου και ο Λαρεντζάκης αυτοί που πάτησαν το…κουμπί της έκρηξης στο δεύτερο μέρος, ο Ντόρσεϊ αυτός που εκτόξευσε τη διαφορά και ο Σλούκας που έδωσε την ηρεμία στα κρίσιμα.

«Τρομερά απαιτητικό παιχνίδι, κόντρα σε μια μεγάλη ομάδα όπως η Ρεάλ. Χρειαζόμασταν καλή άμυνα και οι 32 πόντους που δεχτήκαμε στο δεύτερο μέρος ήταν κομβικό» τόνισε ο mvp Σάσα Βεζένκοφ, ενώ ο κόουτς της ομάδας, Γιώργος Μπαρτζώκας πρόσθεσε: «Η αμυντική σταθερότητα ήταν το κλειδί. Δεν είναι απλό να κρατήσεις μια τέτοια ομάδα στους 68 πόντους).

Οι Ερυθρόλευκοι έπαιξαν εκπληκτική άμυνα και όταν ουσιαστικά κρίθηκε το παιχνίδι, ο Ολυμπιακός είχε δεχτεί μόλις 23 πόντους σε 17 λεπτά στο δεύτερο μέρος (70-59 στο 37’).

Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 13-10 στο πρώτο δεκάλεπτο κυρίως λόγω της εξαιρετικής άμυνας του αλλά και με όπλο τα 13 ριμπάουντ που είχε πάρει σε εκείνο το διάστημα.

Όμως δεδομένου ότι δεν μπορούσε να «πατήσει» εύκολα στην αντίπαλη ρακέτα λόγω του Ταβάρες και του Πουαριέ, αναλωνόταν σε πολλά και άστοχα τρίποντα (0/8 είχαν οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα στο πρώτο δεκάλεπτο).

Απλά το γεγονός ότι είχε κρατήσει χαμηλά τους Μαδριλένους στην επίθεση (είχαν και αυτοί 0/5 τρίποντα στην πρώτη περίοδο) του επέτρεπαν να είναι μπροστά στο σκορ.

Εξίσου σημαντικό το γεγονός ότι είχε βγάλει εκτός παιχνιδιού (επιθετικά) τον Ταβάρες κάτι που συνεχίστηκε και στο ξεκίνημα του δευτέρου δεκαλέπτου όπου οι γηπεδούχοι έφτασαν για πρώτη φορά μέχρι και το +6 (19-13 στο 12’). Όμως όσο καλά λειτουργούσε η άμυνα, δεν υπήρχε η ανάλογη δημιουργία με μόλις μια ασίστ στο πρώτο δεκάλεπτο όλη η ομάδα.

Ο Κώστας Σλούκας έδινε ρυθμό την ίδια στιγμή που ο τεχνικός της Ρεάλ Πάμπλο Λάσο επιστράτευσε σχήμα με δίδυμους πύργους (Ταβάρες και Πουαριέ) και αυτό επέτρεψε στον πρώτο να αρχίσει να βρίσκει σκορ, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο Χασάν Μάρτιν δεν μπορούσε να τον μαρκάρει όπως ο Μουσταφά Φάλ.

Οι Μαδριλένοι πήραν το προβάδισμα (32-30) χάρις σε έναν πρώην Ερυθρόλευκο τον Γουίλιαμ Γκός ο οποίος σε σχέση με την πρώτη του θητεία στην Ευρωλίγκα με τους Πειραιώτες (επί Ντέηβιντ Μπλάτ) είναι πλέον πολύ πιο ώριμος και οδηγούσε τη Ρεάλ. Την ίδια στιγμή που το δίδυμο Ταβάρες-Πουαριέ πρόσφερε συνολικά στους φιλοξενούμενους 14 πόντους στο πρώτο μέρος που τους βρήκε μπροστά με 36-35.

Και όμως ο Ολυμπιακός είχε κρατήσει τη Ρεάλ στο 1/9 τρίποντα, αλλά την ίδια στιγμή έχοντας και ο ίδιος 2/12 ήταν λογικά χαμηλά στο σκορ.

Η κατακόρυφη άνοδο του Παπανικολάου και του Βεζένκοφ στο τρίτο δεκάλεπτο έφερε την ανατροπή από το 43-48 στο 49-48 (27’) με τους Πειραιώτες να αρχίσουν να βρίσκουν και σκορ έξω από τα 6.75 αλλά όλα τα λεφτά ήταν ο εξαιρετικός Παπανικολάου σε άμυνα και επίθεση. Και κάπως έτσι ο Ολυμπιακός έκλεισε προηγούμενος το τρίτο δεκάλεπτο (54-52).

Μπαίνοντας με το μαχαίρι στα δόντια στην τελευταία περίοδο ο Ολυμπιακός άρχισε να βρίσκει περισσότερους πόντους από την περιφέρεια (ακόμα και ο Βεζένκοφ μετά από 0/5 τρίποντα, ευστόχησε από τα 8.5 μέτρα !) αλλά και μέσα στη ρακέτα, όπως το ηρωικό καλάθι και φάουλ του Χασάν Μαρτίν που έκανε το 65-56 (33’).

Και όμως σε αυτό το διάστημα καταλύτης – σε άμυνα και επίθεση – και με μπόλικη άγνοια κινδύνου ήταν ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης.

Όταν μάλιστα βρήκε σκορ και ο Ντόρσεϊ, το γήπεδο…έγειρε την ίδια ώρα που η Ρεάλ μην μπορώντας να διασπάσει την άμυνα του Ολυμπιακού με…τούβλα από μακριά (2/22 τρίποντα στο 35’ όπου η διαφορά είχε φτάσει στη μέγιστη τιμή της, 68-58).

Ο Ντόρσεϊ πήρε πάνω του την ομάδα σε εκείνο το σημείο (με δικό του καλάθι η διαφορά πήγε και στο +11, στο 70-59) και όταν μπήκε και ο ξεκούραστος Σλούκας, το παιχνίδι τελείωσε με τον θρίαμβο της ελληνικής ομάδας.