Σε μια σοβαρή καταγγελία προχώρησε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης. Με δήλωσή του κάνει λόγο για ανατριχιαστικές αποκαλύψεις δέκα κορυφαίων ευρωπαϊκών δημοσιογραφικών οργανισμών για εγκληματικές ενέργειες μασκοφόρων ανδρών στο Αιγαίο. Οι συγκεκριμένοι, καταγγέλλει, ότι ανήκουν στα επίλεκτα σώματα του ελληνικού Λιμενικού.

Με βάση όσα αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Φίλης, οι εγκληματικές ενέργειες γίνονται σε βάρος ανυπεράσπιστων ανθρώπων που δικαιούνται να υποβάλουν αίτημα διεθνούς προστασίας και πρέπει να διερευνηθούν άμεσα από τη Βουλή και την Δικαιοσύνη.

Ο Νίκος Φίλης σημειώνει ότι «στο Αιγαίο με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη συντελείται ένα ανθρωπιστικό αίσχος και καταπατάται το εσωτερικό και το Διεθνές Δίκαιο. Απαιτείται, επιτέλους, ενδελεχής και αξιόπιστη έρευνα για τα περιστατικά τα οποία έχουν καταγγείλει κατά καιρούς η Ευρωπαία Επίτροπος, η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και πληθώρα ανθρωπιστικών οργανώσεων. Περιστατικά στα οποία κι εγώ έχω αναφερθεί συχνά στη Βουλή».

Τα ερωτήματα Φίλη

Στη συνέχεια ο πρώην υπουργός Παιδείας σημειώνει ότι: «Κάθε δημοκρατικός άνθρωπος ζητά εξηγήσεις:

  • Θα διατάξει η κυβέρνηση έρευνα για τις νέες φρικιαστικές αποκαλύψεις;
  • Θα διερευνηθούν οι καταγγελίες για βίαιες και επικίνδυνες επαναπροωθήσεις στη θάλασσα από το Λιμενικό;
  • Ποιος είναι ο επιχειρησιακός βραχίονας αυτού του αίσχους; Ποιοι τον διοικούν; Από πού εκπορεύονται οι εντολές για αυτές τις δράσεις;
  • Πώς έχουν «εξαφανιστεί» μόνο το τελευταίο διάστημα 77 άνθρωποι που περισυνελέγησαν σε Χίο, Αντικύθηρα, Βασιλίτσι Μεσσηνίας και έκτοτε αγνοείται η τύχη τους;
  • Είναι σε γνώση του πρωθυπουργού οι παράνομες αυτές ενέργειες που εκθέτουν τη χώρα διεθνώς;
  • Ως πότε ο κ. Μητσοτάκης θα κρύβεται; Ως πότε οι υπουργοί του θα εξευτελίζονται σε όλα τα διεθνή φόρα εμφανίζοντας το άσπρο μαύρο;
  • Και εντέλει, αντιλαμβάνονται οι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες, αν οι καταγγελίες ευσταθούν;».

Η έκκληση στην Ίλβα Γιόχανσον

Ο Νίκος Φίλης τονίζει: «Όσο η κυβέρνηση τηρεί αυτή την απαράδεκτη και προκλητική στάση, καλώ την αρμόδια Ευρωπαία επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον να κάνει πράξη την προειδοποίησή της προς την ελληνική κυβέρνηση για έναρξη της διαδικασίας επί παραβάσει των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Σύμφωνα εξάλλου με όσα σημείωνε για την Ελλάδα σε επιστολή της προς έξι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις 8 Ιουλίου: «Η νομοθεσία της Ε.Ε. απαιτεί από τα κράτη-μέλη να διεξάγουν συνοριακούς ελέγχους και επιχειρήσεις επιτήρησης με πλήρη σεβασμό στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, στη σχετική διεθνή νομοθεσία, περιλαμβανομένης της Σύμβασης της Γενεύης, σε υποχρεώσεις που σχετίζονται με την πρόσβαση σε διεθνή προστασία, στα θεμελιώδη δικαιώματα και ιδίως στην αρχή της μη επαναπροώθησης (…) Η Επιτροπή δεν θα διστάσει να κάνει χρήση όλων των εξουσιών που της δίνουν οι Συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης, όπου είναι απαραίτητο, της έναρξης της διαδικασίας για την παραβίαση των Συνθηκών».

Οι δέκα δημοσιογραφικοί οργανισμοί, στην έρευνα των οποίων στηρίχτηκε για την καταγγελία του ο Νίκος Φίλης είναι οι: Der Spiegel, Lighthouse Reports, SRF, Rundschau, ARD Monitor, ARD Studio Wien, Libération, RTL Croatia, Novosti και Pointer.