Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ζητά την άμεση επαναφορά της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο ή τουλάχιστον τη θέσπιση μειωμένης επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, τους τελευταίους μήνες οι αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα, έχουν καταστήσει απαγορευτικές τις τιμές τόσο για το αγροτικό πετρέλαιο όσο και για το αγροτικό ρεύμα. Οι κατακόρυφες αυξήσεις έχουν φέρει και σημαντική αύξηση του κόστους των ζωοτροφών.

Ανακοινώσεις της ΚΕΔΕ

Τη διαπίστωση αυτή υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δ. Τζιαχρήστας, δημοτικός σύμβουλος Δομοκού, κατά την εισαγωγή του στο θέμα. Ο κ. Τζιαχρήστας, σημείωσε ότι σύμφωνα με στοιχειά της Eurostat, το κόστος των καυσίμων σε άλλα κράτη της ΕΕ (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία κ.λπ.) αποτελεί μόλις το 3,5% περίπου του συνολικού κόστους παραγωγής αγροτικών προϊόντων, ενώ αντιθέτως στη χώρα μας το ποσοστό εκτινάσσεται περίπου στο 10% και οφείλεται στον αυξημένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο.

«Αποτέλεσμα αυτού, συμπλήρωσε, είναι οι γεωργικές και οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της χώρας να βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής εξάντλησης, το εισόδημα των αγροτών έχει κυριολεκτικά συνθλιβεί και ως εκ τούτου πρέπει να υπάρξει άμεση μέριμνα της πολιτείας για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης».

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τζιαχρήστας το έτος 2014 το υπολογισθέν ποσό επιστροφής ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου σε 239.868 δικαιούχους αγρότες ανήλθε σε 32.882.639,40 € και το 2015 ήταν 90.258.786,866€ για 443.221 δικαιούχους.

Αξιοποίηση μέρους της περιουσίας των ανενεργών συνεταιρισμών

Η ΚΕΔΕ ζητά, επίσης, να μεταβιβαστεί άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις τουλάχιστον μέρος της περιουσίας των ανενεργών συνεταιρισμών στους δήμους όλης της χώρας, προκειμένου αυτή να αξιοποιηθεί το συντομότερο δυνατό σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία και τους τοπικούς αγροτικούς και κτηνοτροφικούς παράγοντες (νέους και νεοεισερχόμενους αγρότες και κτηνοτρόφους, ομάδες παραγωγών, κ.λπ.). «Πρόκειται για έναν πλούτο που δύσκολα µπορούν να ξαναχτίσουν πλέον οι τοπικές κοινότητες και που θα ήταν πολύτιμος στην προσπάθεια ανασύνταξης της αγροτικής παραγωγής» σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δ. Τζιαχρήστας.