Καινούργιο ή μεταχειρισμένο; Diesel ή βενζινοκίνητο; Sedan ή SUV; Τα διλήμματα που συνοδεύουν την αγορά αυτοκινήτου είναι αμέτρητα – και οι λάθος αποφάσεις μπορούν να σας κοστίσουν ακριβά. Όμως αν κινηθείτε προσεκτικά και οργανωμένα (και με τον όρο, φυσικά, ότι θα εξετάσετε ενδελεχώς τις καλύτερες προσφορές), θα μπορέσετε να απολαύσετε τη διάσημη μυρωδιά του καινούργιου αυτοκινήτου και την αναβαθμισμένη οδηγική εμπειρία που αποζητάτε, χωρίς να μετανιώνετε για τίποτα. Τα παρακάτω tips θα βοηθήσουν.

Πάνω από όλα ειλικρίνεια

Μπορεί να ονειρεύεστε ένα 4×4 από όταν θυμάστε τον εαυτό σας, όμως αν το 99% των διαδρομών που πραγματοποιείτε στη διάρκεια του έτους έχουν αφετηρία το Παγκράτι και τελικό προορισμό την Καλλιθέα, ίσως ένα κλασικό αυτοκίνητο πόλης, όπως το Fiat Panda, να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σας. Αναρωτηθείτε: Πόσα άτομα μεταφέρετε συνήθως στο αυτοκίνητό σας; Χρειάζεστε ένα όχημα που να σας πηγαίνει παντού ή που να… χωράει παντού; Πόση σημασία έχει για εσάς η ταχύτητα; Και απαντήστε με ειλικρίνεια, αφήνοντας για λίγο την ονειροπόληση στην άκρη.

Βάλτε τα όριά σας

Καλώς ή κακώς, κατά την επιλογή του κατάλληλου αυτοκινήτου, όλα αρχίζουν και τελειώνουν στο budget. Εκτός, όμως, από τις απόλυτες τιμές πρέπει να συνυπολογίσετε και άλλους παράγοντες (στο κάτω-κάτω υπάρχουν και συμφέροντα προγράμματα δόσεων).

Η πρώτη απάντηση που καλείστε να δώσετε, αφορά στο ερώτημα: Καινούργιο ή μεταχειρισμένο; Στη δεύτερη περίπτωση, η τιμή φαινομενικά πέφτει σημαντικά. Όμως το κόστος συντήρησης μπορεί να είναι τόσο αυξημένο, που στην πραγματικότητα ένα παλιότερο μοντέλο να σας κοστίσει πολύ περισσότερο. Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι ειδικά αν δεν αγοράζετε το μεταχειρισμένο όχημα από αξιόπιστο έμπορο, δεν είναι καθόλου απίθανο να μην μάθετε ποτέ την πραγματική του ιστορία. Τα γυρισμένα χιλιόμετρα δεν είναι καθόλου σπάνια υπόθεση – και ναι, μπορούν να το κάνουν και ιδιώτες.

Αν επιλέξετε ένα καινούργιο όχημα, είναι πολύ σημαντικό να εντοπίσετε τις πιο προσοδοφόρες προσφορές. Για παράδειγμα, το νέο πρόγραμμα Double Play της Fiat, δεν προσφέρει στους καταναλωτές απλώς ένα όφελος, αλλά ένα σύνολο προνομίων για την αγορά και τη χρήση των αυτοκινήτων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η εταιρεία διαθέτει το σύνολο της γκάμας των μοντέλων Fiat με κινητήρες βενζίνης, φυσικού αερίου (CNG) και diesel με εκπτώσεις που αγγίζουν ακόμη και τα €3.200, αλλά και προνομιακά προγράμματα χρηματοδότησης με επιτόκιο από 3,9%, δυνατότητα μηδενικής προκαταβολής και έως και 72 δόσεις. Επιπλέον, συνοδεύει το κάθε αυτοκίνητο με εργοστασιακή εγγύηση διάρκειας πέντε ετών με ισχύ έως 200.000 χλμ. – αλλά και με δωρεάν παροχή υπηρεσίας οδικής βοήθειας, επίσης για πέντε χρόνια.

Σκεφτείτε το μετά

Υπάρχουν δύο κατηγορίες οδηγών: Εκείνοι που δένονται συναισθηματικά με το αυτοκίνητό τους και θέλουν να το κρατήσουν για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα (ή δεν έχουν την επιλογή να το αποχωριστούν νωρίτερα) και εκείνοι που προτιμούν τις αλλαγές. Αν ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία, πριν προχωρήσετε στην αγορά, λάβετε σοβαρά υπόψη σας και τη μεταπωλητική αξία που θα έχει το αυτοκίνητο πέντε ή και περισσότερα χρόνια αργότερα. Κρατήστε στο μυαλό σας ότι σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η αξιοπιστία του κατασκευαστή, αλλά και το κατά πόσον πρόκειται για ένα μοντέλο που έχει αποδείξει τη διαχρονικότητά του. Για παράδειγμα, το θρυλικό Fiat 500 παραμένει σταθερά πολύ ψηλά στις προτιμήσεις του κοινού.

Μια δοκιμή θα σας πείσει

Ακόμη κι αν είστε σίγουρος ότι έχετε εντοπίσει το ιδανικό αυτοκίνητο, είναι αδύνατον να το γνωρίζετε με σιγουριά πριν καθίσετε μπροστά στο τιμόνι του. Το test drive θα σας βοηθήσει να ξεδιαλύνετε την κατάσταση, με τον όρο ότι θα θέσετε τα σωστά ερωτήματα. Εκτός των καθαρά τεχνικών χαρακτηριστικών (σας ικανοποιούν οι επιδόσεις του κινητήρα; Καίει όσο υποστηρίζει ή περισσότερο;) υπάρχουν και άλλα πρακτικά ζητήματα που πρέπει να λύσετε. Για παράδειγμα, το κάθισμα θα πρέπει να σας βολεύει και η θέση σας να σας εξασφαλίζει τη μέγιστη ορατότητα. Και φυσικά, το μέγεθος του πορτ-μπαγκάζ πάντοτε μετράει.

Κρατήστε τους ορίζοντές σας ανοιχτούς

Ναι, είναι σημαντικό να ξέρετε περίπου τι ψάχνετε σε σχέση με το budget και τις καθημερινές σας ανάγκες. Όμως εξίσου σημαντικό είναι να έχετε ανοιχτές τις κεραίες σας για κάποια επιλογή που δεν είχατε σκεφτεί εξ αρχής και που μπορεί να αποδειχθεί πιο συμφέρουσα από ό,τι φανταζόσασταν. Για παράδειγμα, μπορεί πριν το test drive να ετοιμαζόσασταν να αγοράσετε το Fiat Tipo Hatchback (διαθέσιμο με όφελος έως 1.400€), αλλά στην πορεία να ερωτευτείτε το νέο Fiat Tipo Cross (με μέγιστο όφελος έως 1.300€, χρηματοδότηση μέχρι 72 μήνες και δυνατότητα αγοράς χωρίς προκαταβολή). Αν δεν πειραματιστείτε, δεν θα το μάθετε ποτέ.

Ενημερωθείτε για τις καλύτερες προσφορές

Στο τέλος της ημέρας η επιλογή είναι καθαρά δική σας – όπως και ο βαθμός αυθορμητισμού που σκοπεύετε να επιτρέψετε στον εαυτό σας. Όμως είναι σημαντικό να γνωρίζετε καλά τι δυνατότητες σας δίνουν οι προσφορές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Για παράδειγμα, το νέο πρόγραμμα Fiat Double Play προσφέρει:

  • Το θρυλικό Fiat 500 με μέγιστο όφελος έως 3.200€ & 5 χρόνια εγγύηση
  • Το Ιταλικό SUV, Fiat 500X με μέγιστο όφελος που φτάνει 700€  & 5 χρόνια εγγύηση
  • Το Fiat Panda με όφελος έως  2.250€  & 5 χρόνια εγγύηση
  • Το Tipo Hatchback με όφελος έως 1.400€.
  • Το Νέο Tipo Cross  με μέγιστο όφελος που φτάνει τα 1.300€. Χρηματοδότηση μέχρι 72 μήνες, 0% προκαταβολή και 6,95% επιτόκιο ή εναλλακτικά προνομιακή χρηματοδότηση με 3,9% επιτόκιο και 35% προκαταβολή.
  • Το ευρύχωρο Tipo Sedan από 13.990€  & 5 χρόνια εγγύηση

Με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα της Fiat, μπορείτε να ανακαλύψετε περισσότερες λεπτομέρειες για τις διαθέσιμες προσφορές, να ζητήσετε επιπλέον πληροφορίες, να έρθετε σε επαφή με τον διανομέα, αλλά και να κλείσετε ραντεβού για test drive μέσα σε λίγα μόνο κλικ.