Σε ανασχηματισμό αναγκάστηκε να προχωρήσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου, με φόντο τις έντονες αντιδράσεις για το Αφγανιστάν αλλά και για τη διαχείριση της πανδημίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ,  και ο υπουργός Παιδείας, Γκάβιν Ουίλιαμσον, ήταν οι «χαμένοι» του νέου κυβερνητικού σχήματος, μαζί με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Στέγασης.

Ο Ράαμπ, βρέθηκε στο στόχαστρο για τη διαχείριση της κρίσης στο Αφγανιστάν, ωστόσο δεν αποχωρεί εντελώς από το κυβερνητικό σχήμα αλλά θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Δικαιοσύνης ενώ θα διατηρήσει και τον τίτλο του αντιπροέδρου της βρετανικής κυβέρνησης.

Οι διακοπές στην Κρήτη «στοίχισαν ακριβά»

Την ώρα που οι Ταλιμπάν κατακτούσαν την αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ, εκείνος εθεάθη να κάνει διακοπές στην Κρήτη. Σημειώνεται πως οι Βρετανοί στρατιωτικοί βρέθηκαν στην Καμπούλ, για να βοηθήσουν στην εκκένωση Βρετανών και Αφγανών που έχουν το δικαίωμα να μεταφερθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ κατά τη διάρκεια τον τρομοκρατικών επιθέσεων έξω από το αεροδρόμιο, τρεις Βρετανοί έχασαν τη ζωή τους.

Νέα υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει η Λιζ Τρας, η οποία μέχρι πρότινος ήταν υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, με καταλυτικό ρόλο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις της Βρετανίας μετά το Brexit.

Η διαχείριση του κοροναϊού στα σχολεία και οι εξετάσεις που εξελίχθηκαν σε «φιάσκο»

Δεύτερη ηχηρή αποχώρηση ήταν εκείνη του υπουργού Παιδείας Γκάβιν Ουίλιαμσον, ο οποίος φεύγει από το κυβερνητικό σχήμα «πληρώνοντας» τη διαχείριση του κοροναϊού στα σχολεία, αλλά και τις εξετάσεις που εξελίχθηκαν σε «φιάσκο». Οι υπουργοί Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μπάκλαντ και Στέγασης Ρόμπερτ Τζένρικ φεύγουν και αυτοί από την κυβέρνηση.

Στη θέση τους παραμένουν ο υπουργός Οικονομικών ο Ρίσι Σούνακ και η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ.