Σπουδαία στιγμή για την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία χαρακτηρίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, μιλώντας στο in.gr, την ανοικοδόμηση του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη, ο οποίος καταστράφηκε από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

20 χρόνια μετά, ο εμβληματικός ναός ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά τις θύρες του, συμμετέχοντας για πρώτη φορά επίσημα στις εκδηλώσεις μνήμης στο «Σημείο Μηδέν». Ένα τόπο όπου η μισαλλοδοξία και ο θρησκευτικός φανατισμός μέσα σε λίγες στιγμές άλλαξαν οριστικά τον ρου της σύγχρονης Ιστορίας.

Σε λίγες ώρες, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα τελέσει μνημόσυνο για όσους έχασαν τη ζωή τους από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ το Σάββατο ο ναός θα φωτιστεί, μαζί με άλλα κτίρια της περιοχής, με μπλε χρώμα για να τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων. Ο προγραμματισμός προβλέπει, δε, ότι το νέο κτίσμα – κομψοτέχνημα, σχεδιασμένο από τον παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα, θα λειτουργήσει για προσκυνητές και επισκέπτες το Πάσχα του 2022.

«Η εκκλησία μας καταστράφηκε την 11η Σεπτεμβρίου, και φέρνουμε εις πέρας την αποστολή να την ανοικοδομήσουμε» επισημαίνει ο κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος είχε θέσει την ανέγερση του Αγίου Νικολάου ως προτεραιότητα της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής κατά την ενθρόνισή του, το καλοκαίρι του 2019.

«Δεν θα μπορούσαμε να φέρουμε πίσω τις χιλιάδες των νεκρών που χάθηκαν εκείνη τη μοιραία ημέρα, αλλά μπορούμε να αναστήσουμε τον ιερό ναό που καταστράφηκε την 11η Σεπτεμβρίου» αναφέρει χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για ένα σύμβολο «αγάπης, ευσπλαχνίας, συγχώρεσης, ειρήνης και ελπίδας».

Πηγή φωτογραφίας: Saint Nicholas WTC

Αναλυτικά η αποκλειστική δήλωσή του στο in.gr

«H Ελληνορθόδοξη Κοινότητα της Αμερικής μπορεί να είναι ευτυχής και πολύ υπερήφανη για την ολοκλήρωση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν», έναν εθνικό τόπο λατρείας για τον αμερικανικό λαό και τον Κόσμο.

» Η εκκλησία μας καταστράφηκε την 11η Σεπτεμβρίου, και φέρνουμε εις πέρας την αποστολή να την ανοικοδομήσουμε.

» Δεν θα μπορούσαμε να φέρουμε πίσω τις χιλιάδες των νεκρών που χάθηκαν εκείνη τη μοιραία ημέρα, αλλά μπορούμε να αναστήσουμε τον ιερό ναό που καταστράφηκε την 11η Σεπτεμβρίου.

» Θα αποτελέσει μάρτυρα για τις ζωές που χάθηκαν και απόλυτη μαρτυρία πίστης, αγάπης, ελέους, ευσπλαχνίας, συγχώρεσης, ειρήνης και ελπίδας. Είναι πράγματι μια σπουδαία στιγμή για την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία Αμερικής».