Με εισήγησή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων προτείνει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του λιανεμπορίου και των σούπερ μάρκετ, ενώ δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας να επανέλθουν με πιο αυστηρές προτάσεις.

Η εισήγηση της επιτροπής για τη διεξαγωγή συνεδρίων που θέτει «μπλόκο» στους ανεμβολίαστους, ίσως να ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω περιορισμούς σε όσους δεν έχουν «τσιμπηθεί».

Η εισήγηση της επιτροπής

Η εισήγηση της επιτροπής για τα σούπερ μάρκετ και το λιανεμπόριο είναι να επιτρέπεται 1 άτομο ανά 9 τ.μ. ενώ δεν υπάρχει κάποια αλλαγή για τη χρήση μάσκας που είναι υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους. Παρόλα αυτά η κατάσταση είναι ακόμη εύθραυστη, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα «απειλεί» να φέρει πιο σκληρά μέτρα και κυρίως στους ανεμβολίαστους, όπως φαίνεται και από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την εστίαση.

Έχει ακουστεί στον δημόσιο διάλογο ότι θα χρειαστούν αυστηρότερα μέτρα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στο λιανεμπόριο, με τη διεξαγωγή rapid test ή εφαρμογής του μέτρου του click away, ωστόσο τίποτα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα. Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο, εξετάζουν την αυστηριοποίηση του πλαισίου για τους ανεμβολίαστους, κυρίως ως μέτρο πειθούς, προκειμένου να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού.

Υπενθυμίζουμε ότι η εισήγηση των ειδικών δεν επιφέρει από μόνη της αλλαγές, καθώς η κυβέρνηση είναι αυτή που θα αποφασίσει εάν τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν. Έτσι, θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο -μέχρι να ανακοινωθούν τα νέα μέτρα- ως εξής:

Σούπερ μάρκετ

  •  Ένας πελάτης ανά 15 τετραγωνικά μέτρα
  •  Με αποστάσεις και υποχρεωτική χρήση μάσκας

Λιανεμπόριο

  •  Ένας πελάτης ανά 16 τετραγωνικά μέτρα
  •  Με αποστάσεις και υποχρεωτική χρήση μάσκας