Στροφή προς τα δεξιά σηματοδοτεί η τοποθέτηση του Θάνου Πλεύρη στο κρίσιμο υπουργείο Υγείας. Ο 46χρονος δικηγόρος που προέρχεται από το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά καλείται να αναλάβει τη διαχείριση της πανδημίας ενόψει μάλιστα και του 40υ κύματος κοροναϊού αλλά και τη διαμόρφωση του νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας, αντικαθιστώντας τον Βασίλη Κικίλια.

Ο Θάνος Πλεύρης που ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία με την συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο του πολιτικού κόμματος ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές του 2004 έχει δεχθεί κατά καιρούς έντονη κριτική για τις ακροδεξιές του θέσεις.

Για την επιλογή του στο υπουργείο Υγείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε υπόψη του το έργο του ως νομικού συμβούλου στον ΕΟΠΥΥ, ενώ είχε διατελέσει και νομικός σύμβουλους επί υπουργίας Αδωνι Γεωργιάδη.

Ο Θάνος Πλεύρης βουλευτής της Α’ Αθήνας έως σήμερα αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος θα ηγείται του υπουργείου Υγείας έχοντας στο πλευρό του την πρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Μίνα Γκάγκα, μια από τις εκπλήξεις του ανασχηματισμού, καθώς ο μέχρι σήμερα αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης αποχώρησε από το κυβερνητικό σχήμα.

Στο υπουργείο, ο Θ. Πλεύρης θα συνεπικουρείται από τη Ζωή Ράπτη, υφυπουργό αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας και η μόνη που παρέμεινε στο υπουργείο Υγείας.

Ο Θάνος Πλεύρης  έχει μεταπτυχιακό τίτλο Ιατρικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Ασκεί ενεργά τη δικηγορία με ειδίκευση στο ποινικό και ιατρικό δίκαιο. Στο ιατρικό δίκαιο έχει συγγράψει σειρά μελετών και βιβλίων, αναφορικώς με την Βιοηθική, τις κλινικές δοκιμές φαρμάκων, την ιατρική ευθύνη, την συναίνεση του ασθενούς, τις νοσοκομειακές λοιμώξεις.

Εξελέγη βουλευτής Α’ Αθηνών με το ΛΑ.Ο.Σ στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου του 2007 ενώ στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου 2009, εξελέγη ευρωβουλευτής.

Επανεξελέγη βουλευτής με το ΛΑ.Ο.Σ στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2009.

Το 2012 προσχώρησε στη ΝΔ με την οποία εξελέγη βουλευτής το 2019.

Είχε διατελέσει προσωρινά βουλευτής και το 2014 μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Γεννήθηκε στις 21 Μαΐου του 1977 και είναι παντρεμένος ενώ έχει και δύο παιδιά. Ασκεί ενεργά τη δικηγορία με ειδίκευση στο ποινικό και ιατρικό δίκαιο.

Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ έχει μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης με τίτλο «Η συναίνεση του ασθενούς σύμφωνα με το ελληνικό και γερμανικό ποινικό δίκαιο» και Διδακτορική Διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με τίτλο «Η ποινική ευθύνη στην ιατρική πράξη. Έρευνα και πειραματισμός με αντικείμενο τον άνθρωπο» με ειδίκευση στο ποινικό και ιατρικό δίκαιο.

Ως μέλος του Κοινοβουλίου, έχει συμμετοχή στις Επιτροπές Θεσμών και Διαφάνειας, Κοινωνικών Υποθέσεων, Συνταγματικής Αναθεώρησης, Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, Παρακολούθησης Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή προς Διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δημήτριο Παπαγγελόπουλο κατά την άσκηση των καθηκόντων του και Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Συνεδρίασης της Ένωσης για τη Μεσόγειο.

Είναι μέλος στην κοινοβουλευτική ομάδα φιλίας της Γερμανίας και αντιπρόεδρος στην κοινοβουλευτική ομάδα φιλίας της Κίνας.

Είναι ιδρυτής της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία «Επιτήρηση Λοιμώξεων στην Υγεία» (ΕΠ.ΛΟΙ.Σ.Υ.) Έχει δημοσιεύσει αρκετές μελέτες επάνω σε κλινικές δοκιμές και τα δικαιώματα των ασθενών με το πιο πρόσφατο το «Νοσοκομειακές Λοιμώξεις, Νομική εκτίμηση, Δικαιώματα ασθενών, Η θέση του ιατρού, Παραδείγματα Νομολογίας». Εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη 2018.