Δεν συνιστά επανεκκίνηση αλλά επιτάχυνση του αντιλαϊκού κυβερνητικού έργου ο ανασχηματισμός σχολίασε το ΚΚΕ κάνοντας λόγο για «θυσία» κάποιων υπουργών για να κρυφθούν οι συνολικές πολιτικές ευθύνες.

Μάλιστα το ΚΚΕ φωτογραφίζοντας την υπουργοποίηση του Θάνου Πλεύρη στο Υγείας επισημαίνει ότι «παραμένουν ακλόνητοι στο κυβερνητικό σχήμα υπουργοί (παιδεία, υγεία, εργασία κλπ) που με συνέπεια και πάθος υπηρετούν όλες τις αντιλαϊκές επιλογές.

Το ΚΚΕ σχολίασε και την υπουργοποίηση του Βαγγέλη Αποστολάκη λέγοντας ότι αυτή έχει τη δική της πολιτική σημασία γιατί αποδεικνύει ότι η κοινή στρατηγική επιτρέπει τη μετακίνηση προσώπων από τον έναν στον άλλο, δηλαδή από το ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ ή και το ανάποδο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός δε συνιστά κάποιου είδους “επανεκκίνηση”, αλλά “επιτάχυνση” του αντιλαϊκού κυβερνητικού έργου, με τη “θυσία” κάποιων υπουργών που συνδέθηκαν με τις πρόσφατες καταστροφές και με σκοπό να κρυφτούν οι συνολικές πολιτικές ευθύνες.

»Την ίδια στιγμή είτε παραμένουν ακλόνητοι είτε εντάσσονται στο κυβερνητικό σχήμα υπουργοί (εργασία, παιδεία, υγεία κλπ) που με συνέπεια και πάθος υπηρετούν όλες τις αντιλαϊκές επιλογές.

»Σε κάθε περίπτωση η κυβερνητική πολιτική δεν είναι κυρίως θέμα “δομών” ή “προσώπων”, είναι θέμα στρατηγικής κι αυτή είναι σταθερά προσανατολισμένη στις επιδιώξεις του κεφαλαίου και σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

»Πάντως, σ’ αυτόν τον ανασχηματισμό έγινε δεκτό και ένα πάγιο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για “υπουργούς κοινής αποδοχής”, με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση του κ. Αποστολάκη, πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έχει τη δική του πολιτική σημασία, αφού αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι η κοινή στρατηγική επιτρέπει άνετα τη μετακίνηση προσώπων κι υπουργών από τον έναν στον άλλον.