«Μαχαίρια» αναμένεται να βγουν την Τετάρτη στη Βουλή, με τους πολιτικούς αρχηγούς να διασταυρώσουν τα «ξίφη» τους, κατά τη συζήτηση για τις καταστροφικές πυρκαγιές και τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων.

Συγκεκριμένα, με τη διαδικασία του άρθρου 142Α «Ανακοινώσεις και δηλώσεις της Κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής», θα γίνει η συζήτηση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για τις καταστροφικές πυρκαγιές και τα μέτρα αποκατάστασης.

Σύμφωνα με την ειδική ημερήσια διάταξη που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Βουλής, η συζήτηση θα αρχίσει στις 10.30 το πρωί την Τετάρτη, θα γίνει κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, θα εξελιχθεί σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής και θα έχει αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών και τα μέτρα αποκατάστασης.

Μητσοτάκης: «Δεν κρύβομαι»

Μάλιστα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε προϊδεάσει για την εξέλιξη αυτή, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για τις φωτιές.

«Όπως βλέπετε, δεν κρύφτηκα, είμαι διαθέσιμος να απαντήσω σε οποιαδήποτε ερώτηση. Θα υπάρξει συζήτηση στην Βουλή πολύ σύντομα, με το που θα επιστρέψουμε στις τακτικές μας εργασίες, για να κάνουμε μια αξιολόγηση, αλλά κυρίως να επιχειρήσω να διαμορφώσω μια συναίνεση για το τι πρέπει να γίνει την επόμενη μέρα», είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, πάντως, ετοιμάζουν τα «όπλα» τους για μία συζήτηση που αναμένεται να εξελιχθεί σε μετωπική σύγκρουση.

Κυβέρνηση: «Παιχνίδι» άμυνας και αντεπίθεσης

Στο Μαξίμου γνωρίζουν πως τα κοινοβουλευτικά κόμματα της μειοψηφίας θα συγκροτήσουν ένα ισχυρό μέτωπο, προκειμένου να κερδίσουν το παιχνίδι των εντυπώσεων.

Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στο πρώτο του μπρίφινγκ, χάραξε την κυβερνητική γραμμή άμυνας, αλλά και αντεπίθεσης, για τα πυρά που θα δεχτεί η πλειοψηφία από τα άλλα κόμματα.

«Ο αγώνας που δίνουμε στο μέτωπο αυτό είναι τριπλός: κατάσβεση των πυρκαγιών, αποτροπή ξεσπάσματος νέων, αποκατάσταση ζημιών και αποζημίωση πληγέντων. Οποιοσδήποτε αναλογιστεί την πρωτοφανή έκταση και ένταση των πυρκαγιών, την κόπωση όλων όσοι μάχονται επί εβδομάδες με τις φλόγες, την κόπωση των μέσων πυρόσβεσης και των βασικών υποδομών του κράτους, αντιλαμβάνεται ότι η Πολιτεία μάχεται και ανθίσταται», είχε τονίσει χαρακτηριστικά.

Τσίπρας: «Όλες οι ευθύνες του Κ. Μητσοτάκη»

Στην Κουμουνδούρου, από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από τη Δευτέρα έχει απανωτές συσκέψεις για ζητήματα που σχετίζονται με την επικαιρότητα, αλλά και τα οργανωτικά του κόμματος.

Έμφαση όμως δίνεται στην πολιτική αντιπαράθεση που θα γίνει αύριο στη Βουλή, οπότε ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, θα τεθούν στη συζήτηση όλα όσα αφορούν τις κυβερνητικές ευθύνες. Γιατί μπορεί, προσωπικά, ο Αλέξης Τσίπρας να κράτησε «χαμηλούς τόνους» όσο συνεχιζόταν η προσπάθεια της κατάσβεσης στα πύρινα μέτωπα, όμως, σε μια κοινοβουλευτική συζήτηση με τον πρωθυπουργό, το θέμα των ευθυνών καθίσταται αναπόφευκτο…

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας, τις προηγούμενες εβδομάδες, βρέθηκε στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τις πυρκαγιές, με τις περιοδείες που πραγματοποίησε στην Ηλεία, την Εύβοια και την Βόρεια Αττική.

Για «ήττα μιας πολιτείας, που δεν μπόρεσε να αποτρέψει μια μεγάλη καταστροφή», είχε μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας, τις προηγούμενες ημέρες, χαρακτηρίζοντας «εγκληματική» την ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία αγνόησε τις προειδοποιήσεις.

«Η χώρα μας βιώνει μια μεγάλη καταστροφή. Οι ώρες της συμφοράς που ζούμε είναι ώρες αλήθειας. Οφείλουμε όλοι μας, και πρώτα η κυβέρνηση, να δούμε κατάματα την τραγωδία και να αναμετρηθούμε με τις αιτίες της», είχε πει στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και είχε επισημάνει χαρακτηριστικά, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση της κυβέρνησης και, προσωπικά, του πρωθυπουργού: «Και να μην κρυφτούμε πίσω από επικοινωνιακά τεχνάσματα, προσχηματικές και ανέξοδες συγνώμες».

Ο κ. Τσίπρας είχε τονίσει, επίσης, ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί να επικαλεστεί την κλιματική αλλαγή ως δικαιολογία» για τις πυρκαγιές, επειδή – όπως υποστήριξε – «αγνόησε τις προειδοποιήσεις μας, όπως και τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων. Ακόμα χειρότερα, αγνόησε τα σχέδια που της παραδώσαμε. Και αυτή είναι ίσως η πιο σοβαρή και εγκληματική ευθύνη, που πρέπει να της καταλογιστεί».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει επτά προτάσεις για ένα «εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης», καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για την συνεννόηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους επιστημονικούς φορείς για την υλοποίηση του σχεδίου.

Πέρα από την απόδοση ευθυνών, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί διεξοδικά σε αυτό το σχέδιο, στην συζήτηση στη Βουλή.

Γεννηματά: «Αντικατάσταση Χρυσοχοΐδη-Χαρδαλιά – Τέρμα τα σόου»

Μεγάλη έμφαση στο θέμα της απόδοσης ευθυνών για τις φωτιές που έπληξαν τη χώρα και τον τρόπο διαχείρισής τους θα δώσει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Εξάλλου, ήταν εκείνη που είχε ζητήσει την άμεση αντικατάσταση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Νίκου Χαρδαλιά, με δήλωσή της, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια. Διαφορετικά, όπως είχε πει, «η συγγνώμη του πρωθυπουργού είναι προσχηματική και για λόγους επικοινωνίας».

Ενδεικτικά των όσων θα υποστηρίξει αύριο, στην ομιλία της, η κυρία Γεννηματά, είναι όσα είχε πει, στις περιοδείες που είχε πραγματοποιήσει στις πυρόπληκτες περιοχές, μετά από συζητήσεις που είχε με τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους.

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ διατηρεί «ζωντανές» τις επαφές της με τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, που «έχτισε» όταν η ίδια ήταν υπερνομάρχης και διατηρεί μέχρι σήμερα.

«Το ασύλληπτο μέγεθος της καταστροφής αποδεικνύει την τραγική αποτυχία της κυβέρνησης στην πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών», είχε πει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, εξηγώντας πως «η κλιματική κρίση απαιτεί πρόσθετα μέτρα που δεν λήφθηκαν».

Η Φώφη Γεννηματά προσέθεσε, μάλιστα, πως η κλιματική κρίση δεν προσφέρεται για «πρόχειρες δικαιολογίες, όταν μάλιστα και οι εκθέσεις ειδικών δεν λήφθηκαν υπ’ όψιν». Και τόνισε πως δεν υπήρξε «καμία μέριμνα για πρόληψη στην προστασία των δασών, κανένα αποτελεσματικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης», ενώ αντίθετα ήταν «ανεπαρκείς», όπως είπε, οι ενισχύσεις στα μέσα, στο προσωπικό, στις δυνάμεις πυρόσβεσης.

Και όλα αυτά, υποστήριξε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, «την ώρα που χρήματα διατέθηκαν για την ενίσχυση των δυνάμεων καταστολής και την επικοινωνιακή προπαγάνδα της ΝΔ».

Ειδικότερα, για το διάγγελμα του πρωθυπουργού, η κυρία Γεννηματά είχε δηλώσει ότι «ο κ. Μητσοτάκης μίλησε αόριστα για απόδοση ευθυνών. Δεν πείθει. Κανείς δεν ξεχνά τον ίδιο και τους υπουργούς του να αλληλοσυγχαίρονται την ώρα που χάνονταν περιουσίες, καλλιέργειες και δάση. Την ώρα που δήμαρχοι και πολίτες έκαναν απελπισμένες εκκλήσεις για αύξηση των μέσων πυρόσβεσης. Την ώρα που απελπισμένοι πολίτες αγωνίζονταν να σώσουν ό,τι μπορούσαν, με τον ηρωικό αγώνα λίγων πυροσβεστών και εθελοντών».

Και στο «δια ταύτα», όπως τόνισε, «η απόδοση ευθυνών δεν μπορεί να αφορά μόνο υπηρεσιακά στελέχη, αλλά και τους πολιτικούς τους προϊσταμένους, που απέτυχαν στον σχεδιασμό, την προετοιμασία, τον συντονισμό και την κατάσβεση. Που δεν εφάρμοσαν – σε μεγάλο βαθμό – ούτε το νόμο της ΝΔ για την πολιτική προστασία. Η άμεση αντικατάσταση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας είναι το πρώτο βήμα πραγματικής ανάληψης ευθύνης, διαφορετικά η συγγνώμη του πρωθυπουργού είναι προσχηματική και για λόγους επικοινωνίας».

Όσο για τις εκκενώσεις οικισμών, η Φώφη Γεννηματά αντέτεινε ότι «οι αναγκαίες εκκενώσεις περιοχών της τελευταίας στιγμής, δεν καλύπτουν την ανεπάρκεια του κυβερνητικού συστήματος πολιτικής προστασίας. Ασφαλώς, πρώτο ζήτημα είναι οι ανθρώπινες ζωές, αλλά η ευθύνη της πολιτείας δεν εξαντλείται εκεί, αφορά και τους κόπους μιας ζωής των πολιτών, τα σπίτια, τις επιχειρήσεις, τις καλλιέργειες και την σωτηρία των δασών».

Κουτσούμπας: «Ο λαός υπερασπίζεται μόνος του τη ζωή του»

«Ο λαός στην Εύβοια και στις άλλες πυρόπληκτες περιοχές έχει πάρει πάνω του το ζήτημα της υπεράσπισης της ζωής του, των κατοικιών και της περιουσίας του, των χωριών και του φυσικού πλούτου. Η λαϊκή πρωτοβουλία είναι συγκινητική, την ώρα που η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός, τον έχουν αφήσει στο έλεος των πυρκαγιών και των τραγικών ελλείψεων στην αντιπυρική προστασία», είχε τονίσει ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σχολιάζοντας την κυβερνητική πολιτική στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Ο κ. Κουτσούμπας έκανε λόγο, μάλιστα, για τον ίδιο κρατικό μηχανισμό, «που λειτουργεί γρήγορα κι αποτελεσματικά, όταν πρόκειται να στηρίξει διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα και τους επενδυτές της λεγόμενης ‘πράσινης’ ανάπτυξης, που θα επιχειρήσουν και τώρα να επωφεληθούν από τη μεγάλη καταστροφή».

Και κατέληξε πως το συμπέρασμα για το σήμερα, αλλά και για το αύριο είναι ένα: «ότι ο λαός μόνο, μπορεί να σώσει το λαό».

Να σημειωθεί, πάντως, ότι το ΚΚΕ κατηγόρησε τόσο τη ΝΔ, όσο όμως και τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι προσπαθούν «με επικοινωνιακά τεχνάσματα να κρυφτούν πίσω από τις ευθύνες τους» και να παραδώσουν τα λαϊκά δικαιώματα και τον φυσικό πλούτο στα χέρια των «πράσινων» επενδυτών.

«Ο ένας, ο Μητσοτάκης, με υποκριτικές συγγνώμες και ο άλλος, ο Τσίπρας, με το κουστούμι της δήθεν υπεύθυνης αντιπολίτευσης, προσπαθούν να κρύψουν, πίσω από επικοινωνιακά τερτίπια, τις διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες τους για την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας», τόνισε ο Περισσός.

Και κατέληξε ότι και οι δύο σχεδιάζουν την επόμενη μέρα, «με ευαγγέλιο το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ και τη λεγόμενη ‘πράσινη ανάπτυξη’, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η θυσία των λαϊκών δικαιωμάτων και του φυσικού πλούτου στο βωμό των κερδών των ‘φαιοπράσινων΄ επενδυτών».

Σε αυτό το πνεύμα αναμένεται να κινηθεί ο γραμματέας του ΚΚΕ και στην αυριανή του ομιλία, αποδίδοντας ευθύνες τόσο στη σημερινή, όσο και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ θα αναφερθεί διεξοδικά και στα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας τόσο ότι είναι ανεπαρκή, όσο και ότι – κάποια εξ αυτών – εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα.