Για τους εμβολιασμούς και το τι θα φέρει η επιστροφή των εκδρομέων μίλησε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας.

«Έχουμε δύο νέα δεδομένα: ότι μπορεί να γίνει διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα και ότι οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταφέρουν τον ιό, λιγότερο βέβαια από τους ανεμβολίαστους. Είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι, γιατί κινδυνεύουν. Είναι μεγάλη η πιθανότητα να νοσήσει και μάλιστα να νοσήσει βαριά», δήλωσε ο κ. Βατόπουλος.

Οι περισσότεροι βρίσκονται σε διακοπές, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται ο ρυθμός εμβολιασμών. Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, ο καθένας μπορεί να εμβολιαστεί ακόμα και στον τόπο διακοπών του.

«Μπορεί ο καθένας να εμβολιαστεί οπουδήποτε. Όσοι θέλουν να εμβολιαστούν, εμβολιάστηκαν. Μένουν οι αναποφάσιστοι. Φέτος θέλουμε να ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα, γιατί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα είναι εμβολιασμένο».

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει η επιστροφή των εκδρομέων, με τους περισσότερους να φοβούνται το ξέσπασμα ενός νέου κύματος.

Τεστ μετά την επιστροφή

«Πρέπει οι εκδρομείς που γυρνάνε από τα νησιά να κάνουν ένα τεστ μόλις φτάσουν στο σπίτι τους, να μείνουν σε ένα στοιχειώδη αυτοπεριορισμό για μία εβδομάδα και μετά να ξανακάνουν τεστ», ήταν η σύσταση του κ. Βατόπουλου.

Σχετικά με την τρίτη δόση, δεν έχει παρθεί ακόμα κάποια απόφαση, αλλά είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μία ακόμα δόση μέσα στους επόμενους μήνες, με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδας.

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει προκαλέσει ανησυχία, κυρίως για την εύκολη μετάδοσή της. Πολύ πιθανό να είναι δύσκολος ο χειμώνας που έρχεται, σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, ωστόσο η διασπορά δεν θα είναι εκρηκτική, επειδή ήδη ένα μέρος του πληθυσμού έχει αντισώματα.

«Έχουμε τρία όπλα: το εμβόλιο, τα μέτρα ατομικής προστασίας και την γρήγορη διάγνωση και απομόνωση ασθενών», κατέληξε.