Το Περιστέρι είναι η περιοχή με τα περισσότερα επιβλαβή σωματίδια στον αέρα λόγω της φωτιάς στην Βαρυμπόμπη.

Από νωρίς χθες το απόγευμα φαινόταν πως η Αθήνα και η Αττική γενικότερα θα καλυπτόταν από το σύννεφο που προερχόταν από την φωτιά που ξέσπασε στην Βαρυμπόμπη.

Όσο περνούσε η ώρα, η κατάσταση γινόταν όλο και πιο δύσκολο, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στις 3 με 4 τα ξημερώματα, όπου η ατμόσφαιρα είχε γίνει αποπνικτική.

Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα το Εθνικό Αστεροσκοπείο να χτυπήσει συναγερμό, ζητώντας από τους πολίτες να κλείσουν πόρτες και παράθυρα των σπιτιών τους και να μείνουν μέσα, λόγω των μεγάλων ποσοστών επιβλαβών σωματιδίων στον αέρα.

Το iqair.com μάλιστα έχει και μία λίστα με τις 10 περιοχές της Αττικής που έχουν τον πιο μολυσμένο αέρα, με το Περιστέρι να είναι στην κορυφή και να το ακολουθούν Παλαίο Φάληρο και Ρέντης.

Αποπνικτική ατμόσφαιρα  και SOS από το Εθνικό Αστεροσκοπείο – Μείνετε σπίτι με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες

Αποπνικτική ήταν το πρωί της Τετάρτης η ατμόσφαιρα μέχρι στο κέντρο της Αθήνας από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη και τις γύρω περιοχές.

Οι στάχτες έχουν «καθίσει» παντού με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στην αναπνοή τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους.

Για την κατάσταση της ατμόσφαιρας, μάλιστα, το Εθνικό Αστεροσκοπείο σήμανε συναγερμό στις 5 το πρωί της Τετάρτης (04/08/2021) μέσω της σελίδα του στο facebook.

Γράφουν: «4 Αυγούστου 05:00: Η κατάσταση πλέον σε πολλές περιοχές της Αθήνας είναι άσχημη όσο αφορά τα επιβλαβή σωματίδια PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα και μικρότερα). Εφιστούμε την προσοχή στους κατοίκους του λεκανοπεδίου να παραμείνουν εντός των σπιτιών τους με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες.

Από την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα μετρήσεων ποιότητας αέρα PurpleAir: Real-time Air Quality Monitoring που στηρίζεται στην νέα γενιά αισθητήρων “Internet of Things”. Οι μονάδες είναι σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Οι τιμές που εμφανίζονται είναι αβαθμονόμητες και πρέπει να διαιρεθούν με έναν παράγοντα 1.8 περίπου.

Συστάσεις υπουργείου Υγείας

Να θυμίσουμε ότι οδηγίες για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τη διασφάλιση της υγείας από τα αιωρούμενα σωματίδια λόγω των πυρκαγιών που μαίνονται σε Αττική και Εύβοια, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση των ατμοσφαιρικών επιπτώσεων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών που ταλανίζουν τη χώρα οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές συνιστούν τη λήψη των ακόλουθων μέτρων προστασίας του πληθυσμού των πληττόμενων περιοχών.

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου

  • Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα
  • Καρδιοπαθείς
  • Παιδιά καθώς και
  • Τα άτομα άνω των 65 ετών

θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, το υπουργείο Υγείας συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Όπως τονίζει, άτομα με άσθμα ενδέχεται να χρειαστούν συχνότερες εισπνοές του ειδικού φαρμάκου που κάνουν χρήση. Συνιστά, δε, για επίμονα περιστατικά άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.