Ελέγχους σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς ξεκινάει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Με νέα απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή ενισχύεται ακόμη περισσότερο ο κλοιός ελέγχου για φορολογικές παραβάσεις.

Προβλέπονται αυστηρά «λουκέτα» και πρόστιμα για όσους δεν κόβουν αποδείξεις αλλά και για όσους εμποδίζουν τους ελεγκτές.

Η απόφαση

Αναλυτικά, η απόφαση προβλέπει:

* Αναστολή λειτουργίας επαγγελματικής εγκατάστασης σε περιπτώσεις μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης αποδείξεων. Αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης, αναστέλλεται:

α. Άμεσα για σαράντα οκτώ ώρες, εφόσον διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των δέκα προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης ή ανεξαρτήτως του πλήθους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκαν παραστατικά πώλησης ή η αποκρυβείσα αξία επ’ αυτών που εκδόθηκαν, αντίστοιχα, υπερβαίνει τα πεντακόσια ευρώ,

β. αμελλητί για ενενήντα έξι ώρες, εφόσον εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους διαπιστώνεται εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, από τον ίδιο έλεγχο, η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, ανεξαρτήτως αξίας αυτών,

γ. αμελλητί για δέκα ημέρες, κάθε φορά που εντός δύο φορολογικών ετών διαπιστώνεται από τον ίδιο έλεγχο, η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

*Αναστολή λειτουργίας επαγγελματικής εγκατάστασης σε περίπτωση παρεμπόδισης της διενέργειας του φορολογικού ελέγχου.

Αναστέλλεται μέχρι έναν μήνα η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου.

Στις περιπτώσεις απειλής χρήσης βίας επιβάλλονται σωρευτικά:

i) ειδικό πρόστιμο από δέκα χιλιάδες έως πενήντα χιλιάδες ευρώ στον υπαίτιο διάπραξης των ανωτέρω πράξεων και

ii) αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπαίτιου από δύο μήνες έως έξι μήνες και από έξι μήνες έως και τρία έτη σε περίπτωση υποτροπής.

*Αναστολή λειτουργίας επαγγελματικής εγκατάστασης σε περίπτωση παραβίασης ή παραποίησης ή επέμβασης φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ταμειακών μηχανών). Αναστέλλεται όταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι ο κάτοχος-χρήστης του φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης του στην οποία αφορά ο έλεγχος, από δύο (2) έως δώδεκα (12) μήνες,

Όταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση που έχει λάβει έγκριση λογισμικού (software) και υλισμικού (hardware) από τα αρμόδια όργανα ή οποιοδήποτε πρόσωπο έχει μεταπωλήσει λογισμικό ή παρέχει τεχνική υποστήριξη για την παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση με οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης αναστέλεται από τρεις (3) έως είκοσι τέσσερις (24) μήνες.

*Επιβολή αναστολής λειτουργίας σε περίπτωση παραβίασης του μέτρου αναστολής. Σε κάθε περίπτωση παραβίασης της αναστολής λειτουργίας επιβάλλεται κάθε φορά επιπλέον αναστολή λειτουργίας αυτής για δέκα (10) ημέρες.

* Πρόστιμό αντί για αναστολή. Σε κάποιες περιπτώσεις, αντί της αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης, επιβάλλεται στις οριζόμενες κατηγορίες υπόχρεων, κατά περίπτωση, ειδική χρηματική κύρωση από χίλια (1.000) έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ.

Πηγή: ΟΤ