Ενα εκατομμύριο ευρώ ημερησίως εξοικονομούν στους λογαριασμούς ρεύματος όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας από το περασμένο Σάββατο 3 Ιουλίου οπότε και τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο. Αυτό επισημαίνει με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Μάνος Μανουσάκης, ο οποίος μιλά για το «καλώδιο των ρεκόρ» αλλά και για το επόμενο μεγάλο επενδυτικό σχέδιο που είναι η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική.

Πριν από λίγες ημέρες η Κρήτη διασυνδέθηκε για πρώτη φορά με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρισμού. Τι σημαίνει αυτό για το νησί και τους καταναλωτές της χώρας;

Η 3η Ιουλίου 2021 είναι μια μέρα που θα μείνει στην ιστορία της Κρήτης και του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Για πρώτη φορά, το μεγαλύτερο νησί της χώρας ηλεκτροδοτήθηκε από την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω της υποβρύχιας διασύνδεσης με την Πελοπόννησο. Πρόκειται για ένα όραμα πολλών δεκαετιών, το οποίο ο ΑΔΜΗΕ υλοποίησε μέσα σε μόλις 2,5 χρόνια. Αυτό έγινε δυνατό χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες των ανθρώπων του ΑΔΜΗΕ και των αναδόχων του έργου, καθώς και στη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας από το 2018 που έγινε η συμβασιοποίηση μέχρι και τη μεταφορά φορτίων στο νησί πριν από λίγες ημέρες. Η διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου είναι το πρώτο βήμα για τη διασφάλιση της αξιόπιστης, φθηνής και πράσινης ηλεκτροδότησης του νησιού, καθώς καλύπτει το 1/3 των ενεργειακών αναγκών τους θερινούς μήνες και το σύνολο της ζήτησης τους χειμερινούς. Ταυτόχρονα, συμβάλλει στη σταθεροποίηση της ηλεκτροδότησης αναβαθμίζοντας τη ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών. Σημαντικά είναι και τα οικονομικά οφέλη της διασύνδεσης. Κάθε μέρα που βρίσκεται η Κρήτη «στην πρίζα», όλοι οι καταναλωτές της χώρας εξοικονομούν 1 εκατ. ευρώ από τους λογαριασμούς του ρεύματος μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Η διασύνδεση βελτιώνει, επίσης, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του νησιού και της Ελλάδας, ευρύτερα, καθώς μειώνει τους ρύπους CO2 κατά 100.000 τόνους ετησίως, δημιουργώντας ηλεκτρικό χώρο για την ανάπτυξη καθαρών μορφών ενέργειας.

Γιατί η ηλεκτρική διασύνδεση Πελοποννήσου – Κρήτης έχει χαρακτηριστεί ως «διασύνδεση των ρεκόρ»;

Πέρα από τα σημαντικά οφέλη που προανέφερα, η διασύνδεση έχει μοναδικά χαρακτηριστικά καινοτομίας που την καθιστούν σημείο αναφοράς στον διεθνή ενεργειακό κλάδο. Καταρχάς, πρόκειται για τη μεγαλύτερη καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως, μήκους 174 χλμ., η οποία εγκαταστάθηκε σε βάθη έως 1.000 μέτρων. Αυτά τα μεγάλα βάθη, καθώς και οι ιδιαιτερότητες του πυθμένα στο Αιγαίο, είχαν ως αποτέλεσμα οι ανάδοχοί μας να αναπτύξουν ελαφρύτερα και ανθεκτικότερα υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον, τα οποία χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά σε αντίστοιχα projects.

Πόσο εύκολο ήταν να τεθεί άμεσα σε λειτουργία η νέα διασύνδεση υπό τις έκτακτες συνθήκες που προκάλεσε η βλάβη σε μονάδα παραγωγής στα Χανιά;

Παρά τις δυσχερείς ηλεκτρικές και καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην Κρήτη και τη χώρα γενικότερα λόγω καύσωνα, ο Διαχειριστής τήρησε την υπόσχεσή του θέτοντας σε λειτουργία τη διασύνδεση μέσα σε λίγες ώρες από τη στιγμή που μειώθηκε το φορτίο στο νησί. Για να το πετύχουμε αυτό, ήταν αναγκαία η στενή και διαρκής συνεργασία ανάμεσα στο προσωπικό του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, γεγονός που αποδεικνύει – ακόμη μια φορά – ότι η ασφάλεια της ηλεκτροδότησης της χώρας είναι υπόθεση όλων μας.

Σε ποια φάση βρίσκεται η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική;

Εναν χρόνο μετά τη συμβασιοποίηση, οι εργασίες προχωρούν εντατικά και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Αριάδνη Interconnection, η θυγατρική μας που υλοποιεί το έργο. Οι μελέτες έχουν σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί και ο εξοπλισμός κατασκευάζεται ήδη στα εργοστάσια των αναδόχων μας σε Ιταλία, Σουηδία, Γερμανία και Νορβηγία. Εντός του έτους αναμένεται να εγκατασταθεί ένα τμήμα των υποβρύχιων καλωδίων και των οπτικών ινών. Τα χερσαία έργα έχουν ξεκινήσει στην Αττική και την Κρήτη και προχωρούν παράλληλα με τις αδειοδοτικές διαδικασίες. Θυμίζω ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ηλεκτρική διασύνδεση που έχει υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα, ύψους 1 δισ. ευρώ, και μια από τις μεγαλύτερες διεθνώς. Μόλις ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023, τα ρυπογόνα φουγάρα στην Κρήτη θα σβήσουν και οι ρύποι για την ηλεκτροπαραγωγή θα μηδενιστούν. Το 2024, το πρώτο πλήρες έτος λειτουργίας και των δύο διασυνδέσεων, οι καταναλωτές θα εξοικονομήσουν μισό δισ. ευρώ από τα ΥΚΩ και οι εξοικονομήσεις αυτές θα φτάσουν το 1 δισ. ευρώ το 2030. Αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για έργα με ισχυρό κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο τα οποία ταυτόχρονα αποσβένονται σε χρόνο – ρεκόρ.