Ανέκαθεν η Κρήτη αποτελούσε το προπύργιο της δημοκρατικής παράταξης – έπαιξε σημαντικό ρόλο σε κάθε νίκη του ΠΑΣΟΚ και, αργότερα, στις νίκες του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και στις περιφερειακές εκλογές του 2019, σε μια γαλάζια αυτοδιοικητική επέλαση, η Κρήτη ήταν το μοναδικό σημείο στον χάρτη που έμεινε πράσινο, με τον Σταύρο Αρναουτάκη να κερδίζει την περιφέρεια.

Ακόμα όμως και στην Κρήτη αποτυπώνεται η εδραιωμένη κατάσταση του ενάμισι κόμματος: σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της GPO για τον Νομό Ηρακλείου, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή βρίσκεται στο 31%, της ΝΔ στο 28% και του Κινήματος Αλλαγής στο 9,9% – στις εκλογές του 2019, στον ίδιο νομό, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει 43,2%, η ΝΔ 30,1% και το Κίνημα Αλλαγής 11,3%. Ενώ δηλαδή ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής κυμαίνονται περίπου στα ποσοστά που πήραν το 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει ένα σημαντικό κομμάτι ψηφοφόρων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται κατά κύριο λόγο στους αναποφάσιστους. Στην Κρήτη, αποτυπώνεται με τον πιο σαφή τρόπο ένα από τα διλήμματα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την επόμενη μέρα. Στα Χανιά, για παράδειγμα, υπάρχουν το κοινό του Παύλου Πολάκη και αυτό του Γιώργου Σταθάκη, όπου ο καθένας εκπροσωπεί ένα διαφορετικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ. Οσο δε το κόμμα δεν προχωράει στον μετασχηματισμό του, δεν καταφέρνει να κερδίσει το αμιγώς πασοκικό κοινό της περιοχής – καθώς μπορεί ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας να κερδίζει προσωπικά, το κόμμα όμως χάνει λόγω των εσωκομματικών αναταράξεων.

Αυτή η συνθήκη αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον για την Κρήτη, ακόμα και χωρίς εκλογική αναμέτρηση προ των πυλών. Αρχικά, για τη ΝΔ, η οποία διεκδικεί να ανεβάσει το ποσοστό της και να διεκδικήσει πρωτιά στο νησί που αντιστάθηκε σαν γαλατικό χωριό. Παραδοσιακά έχει καλές επιδόσεις στον Νομό Χανίων, ενώ στις τελευταίες εκλογές έφτασε πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και στο Ρέθυμνο – στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση πάντως τα πράγματα εκεί δεν θα είναι το ίδιο ευνοϊκά, καθώς το Ρέθυμνο είναι η περιφέρεια του Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος κέρδισε πολλούς πόντους για τη στάση του μέσα στην πανδημία.

Ο προοδευτικός χώρος

Στην Κρήτη καταγράφεται καθαρά και η μάχη στον προοδευτικό χώρο – μάχη που δεν γίνεται μόνο σε επίπεδο ΣΥΡΙΖΑ – Κινήματος Αλλαγής, αλλά και με φόντο τις εσωκομματικές εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί χρονικά το φθινόπωρο. Η Φώφη Γεννηματά με την παρουσία της στο Ηράκλειο τις προηγούμενες ημέρες δείχνει τη σημασία που δίνει στον συγκεκριμένο νομό αλλά και στις ρίζες του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή. Η εμφάνιση, δε, τόσο του ίδιου του Αρναουτάκη όσο και άλλων αυτοδιοικητικών στελεχών δείχνει το δίκτυο που προσπαθεί να αφυπνίσει με στόχο να κερδίσει όσο περισσότερα μπορεί από την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ.

Καθόλου τυχαία, το μήνυμα που εξέπεμψε κατά την ομιλία της το Σάββατο το βράδυ ήταν πως το Κίνημα Αλλαγής φιλοδοξεί να αλλάξει τους συσχετισμούς και να αποτελέσει εκείνο τον βασικό προοδευτικό πόλο απέναντι στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Η χώρα χρειάζεται υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της περιοχής και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βασίλης Κεγκέρογλου. Παράλληλα βέβαια η Γεννηματά δεν παρέλειψε να κάνει και τις ανάλογες επαφές εν όψει των εσωκομματικών εκλογών – στις οποίες ο ένας εκ των σίγουρων υποψηφίων έχει κρητικές ρίζες, ενώ ο άλλος παίζει το χαρτί της επιστροφής του ΠΑΣΟΚ, που έχει μια συγκεκριμένη γοητεία για τους ανδρεοπαπανδρεϊκούς ψηφοφόρους.