Λουκέτο βάζει ο δημόσιος τομέας σήμερα Τετάρτη, μετά την απόφαση που πήρε το βράδυ της Τρίτης η ΑΔΕΔΥ, να διεξαχθεί κανονικά η απεργία την Τετάρτη, εξαιρώντας ωστόσο τους εκπαιδευτικούς και τους υπαλλήλους που εμπλέκονται με τις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Μετά τις αντιδράσεις για τις Πανελλαδικές, ακολούθησαν από τα συνδικάτα αλλεπάλληλες τροποποιήσεις των απεργιακών κινητοποιήσεων και των στάσεων εργασίας κατά του εργασιακού νομοσχεδίου που θα τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ στη Βουλή, προκειμένου να μη διαταραχθεί η ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς:

  • Οι εργαζόμενοι σε ηλεκτρικό και τραμ πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 10 π.μ. έως τη λήξη της βάρδιας.
  • Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ πραγματοποιούν τετράωρη στάση εργασίας από τη 1 μ.μ. έως τις 5 μ.μ.
  • Οι εργαζόμενοι στο Μετρό πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 10 π.μ. έως τη λήξη της βάρδιας.
  • Οι συρμοί του Προαστιακού Σιδηροδρόμου και οι αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα παραμείνουν ακινητοποιημένες από τις 12:00 έως τις 16:00.

Απεργιακές συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν τόσο το πρωί, όσο και το απόγευμα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα, το ΠΑΜΕ έχει ανακοινώσει συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα και στις 5 μ.μ. συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή. Η ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσει συλλαλητήριο στις 11:00 π.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στις 18:00 στο Σύνταγμα, από κοινού με το ΕΚΑ.

Στον Πειραιά, τα συνδικάτα καλούν στις 10 π.μ. σε συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη και το απόγευμα στο συλλαλητήριο της Αθήνας. Ανάλογα στη Θεσσαλονίκη, στις 11 π.μ. και στις 7 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου. Απεργιακές συγκεντρώσεις και απογευματινά συλλαλητήρια θα γίνουν και σε δεκάδες πόλεις της χώρας.

Ποια σωματεία θα λάβουν μέρος στην απεργία

Μετά την απόφαση της ΑΔΕΔΥ για την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την Τετάρτη 16 Ιουνίου, απόφαση για 24ωρη απεργία πήρε και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), αλλάζοντας την αρχική του απόφαση για τετράωρη στάση εργασίας.

Να σημειωθεί ότι η ΓΣΕΕ έχει ανακοινώσει ότι στηρίζει την απόφαση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας «της Παρασκευής 11/6/21, για στάση εργασίας 13.00 με 17.00, για την Τετάρτη 16 Ιουνίου και συλλαλητήριο στις 4 το μεσημέρι στο Σύνταγμα, καθώς και τις πρωτοβουλίες των κατά τόπους Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών».

Ωστόσο, παρότι το ΕΚΑ μετέτρεψε τη στάση εργασίας σε 24ωρη απεργία, η ΓΣΕΕ δεν έχει ανακοινώσει κάποια αλλαγή και, ως εκ τούτου, αναμένεται να συμμετάσχει σε τετράωρη στάση εργασίας από 1 μ.μ. έως 5 μ.μ., καθώς και στο απογευματικό συλλαλητήριο.

Επίσης, τα σωματεία στο χώρο του Τύπου προχωρούν την Τετάρτη σε τετράωρη στάση εργασίας, από τις 14.00 έως τις 18.00, σε όλα τα ΜΜΕ.

Να σημειωθεί ότι απεργιακές αποφάσεις έχουν λάβει, επίσης, οι Ομοσπονδίες Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, καθώς και τα περισσότερα εργατικά κέντρα της χώρας.

Επιμένουν να απεργήσουν οι ναυτεργάτες παρά την κήρυξή της απεργίας ως παράνομης

Στην απόφαση να απεργήσουν ξανά, παρά την κήρυξη της απεργίας ως παράνομης από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, προχώρησαντα 13 ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

Η 24ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων θα πραγματοποιηθεί από τις 00.01 της Τετάρτης έως τις 24.00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας. Η απεργιακή προσυγκέντρωση των ναυτεργατικών σωματείων έχει προγραμματιστεί για τις 5 τα ξημερώματα στο λιμάνι του Πειραιά.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη, ζητώντας να κριθεί παράνομη η απεργία της ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, τελικά, κήρυξε παράνομη την απεργία της ΑΔΕΔΥ όσον αφορά τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών γενικά, αλλά μόνο μέχρι τις 10 το πρωί όσον αφορά τη συμμετοχή των εργαζομένων στα Μέσα Μεταφοράς.