Σεμινάρια στις ελληνικές φυλακές για ενημέρωση κι εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού σε θέματα εξάρτησης, απεξάρτησης, ψυχοκοινωνικής προσέγγισης των κρατουμένων αλλά και διαχείρισης του εργασιακού άγχους θα διοργανώσει το ΚΕΘΕΑ.

Προς αυτή την κατεύθυνση, που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «ΚΕΘΕΑ» και του Θεραπευτικού Προγράμματος «ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ».

Τα σεμινάρια θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2021 και θα αποτελούνται από 2 ενότητες:

  1. Εξάρτηση – ψυχική απεξάρτηση εντός σωφρονιστικών καταστημάτων και διαχείριση των υπό θεραπεία απεξάρτησης κρατούμενων, διάρκειας 16 ωρών, κατανεμημένες σε δύο ημέρες (διημερίδα).
  2. Διαχείριση εργασιακού άγχους εργαζόμενων στα Καταστήματα Κράτησης διάρκειας 16 ωρών κατανεμημένες σε δύο ημέρες (διημερίδα).

Μετά το πέρας των εκπαιδευτικών σεμιναρίων θα χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης από το «ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ».

Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής θα επιλέξει τα Καταστήματα Κράτησης, στα οποία θα υλοποιηθούν τα σεμινάρια ανά θεματική ενότητα.

Υπό την αιγίδα του «ΚΕΘΕΑ», το Θεραπευτικό Πρόγραμμα «ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ», θα συνεισφέρει με την εμπειρία και τις γνώσεις του στην οργάνωση και το συντονισμό του προγράμματος.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας, διετούς διάρκειας, υπεγράφη τη Δευτέρα 14 Ιουνίου από την Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Σοφία Νικολάου, τον πρόεδρο του «ΚΕΘΕΑ», κ. Χρήστο Λιάπη και τον επιστημονικό υπεύθυνο του «ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ», κ. Βασίλειο Καταγή.

Υπενθυμίζεται ότι το «ΚΕΘΕΑ» παρέχει ήδη υπηρεσίες απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης σε 22 Καταστήματα Κράτησης ενώ το «ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» λειτουργεί Προγράμματα Συμβουλευτικής και Θεραπευτικές Κοινότητες εντός του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού Ι, του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ, του Καταστήματος Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα Θήβας, του Ειδικού Κέντρου Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού, του Πολυδύναμου Συμβουλευτικού Σταθμού στη Λειβαδιά, του Κέντρου Υποδοχής Αποφυλακισμένων και του Κέντρου Κοινωνικής Επανένταξης στην Αθήνα.

Με αφορμή την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας η κ. Σοφία Νικολάου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Επεκτείνουμε κι ενισχύουμε τη συνεργασία μας με το «ΚΕΘΕΑ» και το «ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» με στόχο την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού στα Καταστήματα Κράτησης, την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας καθώς και την ενίσχυση των δράσεων για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων από ναρκωτικές ουσίες».