Ξεκίνησαν σήμερα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, με τους μαθητές των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) να εξετάζονται στη Νεοελληνική Γλώσσα και τη Λογοτεχνία. Οι υποψήφιοι των ημερήσιων και εσπερινών επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ) αρχίζουν αύριο, Τρίτη, με τα Νέα Ελληνικά.

Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να σχολιάσουν το κείμενο του Νίκου Γκάτσου, «Στον Σείριο υπάρχουνε παιδιά» αλλά και απόσπασμα από τον ημερήσιο Τύπο με τίτλο: «Το αύριο δεν είναι πια αδιαπέραστο πέπλο».

«Η κατάρρευση των μεγάλων αφηγήσεων για το μέλλον, οι ολοκληρωτισμοί του 20ού αιώνα και η ανάδυση σοβαρών παγκόσμιων απειλών ύψωσαν μαύρο τείχος στο αύριο, δίνοντας θέση μόνο στα ατομικά οράματα, συρρίκνωσαν όλες τις προσδοκίες στο τώρα. Όμως, η τελευταία κρίση κατάφερε ένα απροσδόκητο πλήγμα στο παρόν και στη λατρεία του, θυμίζοντας ότι το μέλλον νοηματοδοτεί κάθε μας πράξη, η απαλοιφή του σημαίνει και απαλοιφή όλης της παρελθούσας ανθρώπινης εμπειρίας» αναφέρεται στο κείμενο που δόθηκε στους υποψηφίους.

Στη συνέχεια, οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να σχολιάσουν με ποια εφόδια πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον κόσμο και πώς θα μπορούσαν οι νέοι να βελτιώσουν τον κόσμο.

Τα nea.gr σε συνεργασία με το Φροντιστήριο «Ορόσημο» θα παρουσιάσουν τις προτεινόμενες απαντήσεις των θεμάτων.

Σημειώνεται πως οι μαθητές έφτασαν στα σχολεία τους στις 08:00, με μάσκες και έχοντας ανά χείρας την απαραίτητη βεβαίωση αρνητικού self test, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη διαδικασία.

Παράλληλα, σε εφαρμογή είναι όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις τάξεις ώστε να διασφαλιστούν οι αποστάσεις και η τήρηση των μέτρων στις αίθουσες.

Έξω από τα σχολεία βρέθηκαν και γονείς, που θέλησαν να σταθούν στο πλευρό των παιδιών τους, με έκδηλη την αγωνία.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι

Σαφείς οδηγίες για τους υποψήφιους έχουν δημοσιοποιηθεί και έτσι, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι υποψήφιοι κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της εξέτασης απαγορεύεται να έχουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές και οποιαδήποτε ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ή λήψης πληροφοριών ή επικοινωνίας.

Παράλληλα, επιτρέπεται να έχουν στυλό μόνο ανεξίτηλης μελάνης (μαύρο ή μπλε), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και μπουκαλάκι με νερό ή αναψυκτικό.

Ακόμα, το μολύβι δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, εκτός αν επισημαίνεται από τις οδηγίες των θεμάτων.

Οι μαθητές θα προσέρχονται στις εξετάσεις με βασικό αποδεικτικό στοιχείο το Δελτίο Εξεταζόμενου και δεν είναι απαραίτητο να έχουν κάτι άλλο για την ταυτοποίησή τους, όπως ταυτότητα ή διαβατήριο.

Εάν ο εξεταζόμενος φέρει μαζί του κινητό τηλέφωνο, θα το παραδίδει στον πρόεδρο της Λυκειακής Επιτροπής του εξεταστικού κέντρου, που θα το φυλάσσει σε ειδικό χώρο. Μετά το τέλος της εξέτασης, ο υποψήφιος θα παραλαμβάνει το κινητό του και θα αποχωρεί. 

Πρόγραμμα για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2021

Αναλυτικά, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Ημερήσια και Εσπερινά Γενικά Λύκεια

  1. Δευτέρα 14/06: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.
  2. Τετάρτη 16/06: Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία.
  3. Παρασκευή 18/06: Κοινωνιολογία, Χημεία, Πληροφορική.
  4. Τρίτη 22/06: Ιστορία, Φυσική και Οικονομία.

Οι εξετάσεις αρχίζουν στις 08:30 με διάρκεια τριών ωρών, τόσο για τους υποψηφίους Ημερήσιων όσο και Εσπερινών Λυκείων, με ώρα προσέλευσης στις 08:00.