«Ανακρούει πρύμναν» ο Ερντογάν σε ότι αφορά το αντιπυραυλικό σύστημα των S-400, που αποτελεί ένα από τα μεγάλα αγκάθια στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου, έγινε γνωστό ότι η Άγκυρα, στέλνει πίσω στη Μόσχα τους Ρώσους αξιωματικούς που εκπαιδεύουν τα τουρκικά στελέχη στο ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου «διαβεβαίωσε» ότι οι S-400 θα είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο της Άγκυρας και ανακοίνωσε ότι έχουν σταλεί τούρκοι αξιωματούχοι στη Ρωσία για εκπαίδευση. Απέρριψε ωστόσο την «πρόταση» άλλων χωρών πως η Τουρκία δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τους S-400.

Για το ίδιο θέμα, κατά την τηλεοπτική του συνέντευξη σε δημοσιογράφους του φιλοκυβερνητικού Τύπου, ο Ερντογάν τόνισε, σύμφωνα με τον Σκάι, ότι η Άγκυρα δεν αγόρασε τυχαία το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα αλλά επειδή πρέπει προστατεύσει τον εαυτό της καθώς «συνέχεια μπροστά μας, φέρνετε την Ανατολική Μεσόγειο όπως και τη Κύπρο».

«Εμείς τους S-400 δεν τους πήραμε έτσι τυχαία.  Τους αγοράσαμε επειδή τους έχουμε ανάγκη. Αυτός είναι και ο λόγος που τώρα δεν είναι στην ατζέντα, σιγά – σιγά φεύγει από την ατζέντα. Αλλά να πω κι αυτό. Η Τουρκία δεν έχει το δικαίωμα να προστατεύει τον εαυτό της; Συνέχεια μπροστά μας φέρνετε την Ανατολική Μεσόγειο, όπως και την Κύπρο», τόνισε χαρακτηριστικά.