Απάντηση σε ένα ακόμα γλωσσολογικό ζήτημα έδωσε ο Γιώργος Μπαμπινιώτης, αναφερόμενος στον σωστό όρο όταν μιλάμε για μία γυναίκα βουλευτή.

Μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο της Κύπρου, ο καθηγητής γλωσσολογίας επισήμανε ότι ο τυπικός όρος είναι «η βουλευτής».

Ωστόσο, όπως αναφέρει το sigmalive.com, διευκρίνισε ότι «όταν θέλουμε να κάνουμε τη διάκριση, μπορούμε να έχουμε τον όρο ‘βουλεύτρια’, καθώς ως όρος είναι αποδεκτός γλωσσολογικά και γλωσσικά».

Σύμφωνα με τον κ. Μπαμπινιώτη, ο όρος «η βουλευτής» έχει ένα πρόβλημα στη γενική και για αυτό γίνεται της βουλευτού. «Οι δυσκολίες που εμφανίζονται ξεπερνιούνται με τον όρο βουλεύτρια».

Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τον όρο «βουλευτίνα»

Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε πως ο όρος «βουλευτίνα» έχει συνδεθεί περισσότερο με την σύζυγο του βουλευτή και για τον λόγο αυτό είναι καλύτερα να αποφεύγεται.

Στη συνέχεια, ο κ. Μπαμπινιώτης αναφέρθηκε και στον όρο «Πρόεδρος», λέγοντας: «Δεν λέμε Προεδρίνα αλλά η Πρόεδρος, η Υπουργός, η Επίτροπος».

Καταλήγοντας, ο καθηγητής γλωσσολογίας τόνισε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να μιλάμε στον Έλληνα και στον Κύπριο Έλληνα, ελληνικά. Για λόγους δικαιωμάτων του πολίτη, πρέπει να μιλάμε με ένα τρόπο που ο συνομιλητής θα καταλαβαίνει».