Στον πρώτο όροφο της Διεύθυνσης Δημοτικών Ιατρείων και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αθηναίων, στα Κάτω Πατήσια (Πατησίων 268), σε μια ευρύχωρη αίθουσα με πολλά παράθυρα (απαραίτητη συνθήκη εν μέσω πανδημίας) και ένα μακρόστενο τραπέζι, αναμένεται να ξεκινήσει την πιλοτική λειτουργία του το πρώτο Δημοτικό Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος. Το πρόγραμμα που θα «τρέξει» – αρχικά για τον Ιούνιο – υπό την καθοδήγηση γιατρών της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας αλλά και εξειδικευμένων ψυχολόγων θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις ωριαίες συνεδρίες των 10-12 ατόμων. Οι περίπου 50 δημότες θα μπορούν να πάρουν μέρος στις ομαδικές συνεδρίες κάθε Τετάρτη μεσημέρι. Στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων θα ενημερωθούν για τους κινδύνους του καπνίσματος αλλά και για τις πρακτικές μέσα από τις οποίες μπορούν να το ελέγξουν και να το περιορίσουν.

Κατά την πρώτη φάση του προγράμματος, γιατροί και ψυχολόγοι θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν την αναγκαία εκπαίδευση ώστε από Σεπτέμβριο να μπορούν να προσφέρουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία από τα έξι δημοτικά ιατρεία της πόλης, όχι πια μέσω γκρουπ αλλά με ατομικές συνεδρίες. Ηδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από δημότες οι οποίοι τηλεφωνούν (για πληροφορίες στο 210-2015510 καθημερινά από τις 9.00-14.00) και υποβάλλουν τις αιτήσεις τους (ως την Παρασκευή 5 Ιουνίου). Προς το παρόν δεν έχουν συμπληρωθεί όλες οι θέσεις αλλά, όπως όλα δείχνουν, αυτό είναι θέμα χρόνου. «Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στις αιτήσεις και αυστηρά τα υγειονομικά μέτρα προστασίας έναντι της Covid-19 κατά τις συνεδρίες» ενημερώνει ο Δήμος Αθηναίων στην ιστοσελίδα του. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει τους καπνιστές που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα να το καταφέρουν με εύκολο και ασφαλή τρόπο και να κινητοποιήσει εκείνους που δεν είναι ακόμα έτοιμοι ώστε σε δεύτερο χρόνο να μπορέσουν να προχωρήσουν σε οριστική διακοπή.

Εξετάσεις

Ο αντιδήμαρχος Υγείας και Παιδείας του Δήμου Αθηναίων, Μανόλης Καλαμπόκας, υποδέχθηκε «ΤΑ ΝΕΑ» στον χώρο όπου θα προσέλθουν σε λίγες μέρες οι πρώτοι δημότες. «Εχουμε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο δράσεων, αποφασίσαμε λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος, στις 31 Μαΐου, να οργανώσουμε κάτι πρωτοπόρο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς, από όσο γνωρίζω, είμαστε ο πρώτος δήμος που οργανώνει κάτι τέτοιο, ένα ιατρείο διακοπής καπνίσματος το οποίο θα προσφέρει εντελώς δωρεάν τις υπηρεσίες του. Σκοπός μας είναι να δούμε πώς λειτουργεί, ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου, ποιες είναι οι απαιτήσεις και οι πιθανές ελλείψεις ώστε να το οργανώσουμε σε δεύτερο χρόνο στο σύνολο των δημοτικών ιατρείων.

Πρώτος μας στόχος είναι να πείσουμε τους ανθρώπους να μην ξεκινήσουν καν το κάπνισμα, γι’ αυτό θα γίνει μια εκστρατεία σε μαθητές και γονείς. Εν συνεχεία, θα προσφέρουμε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις από πνευμονολόγο, ψυχολόγο και καρδιολόγο. Στη συνέχεια με ειδική καθοδήγηση οι συμμετέχοντες θα μπουν στη διαδικασία να σταματήσουν το κάπνισμα και, το κυριότερο, να μην το ξεκινήσουν πάλι» αναφέρει ο ίδιος και συμπληρώνει: «Μπορεί να στενοχωρήσουμε κάποιους που δεν θα καταφέρουν σε αυτή τη φάση να παρακολουθήσουν το ιατρείο διακοπής καπνίσματος, όμως θα μας δώσουν τη δύναμη να πείσουμε για την αναγκαιότητα του προγράμματος ώστε να τεθεί μόνιμα σε όλα τα δημοτικά ιατρεία. Από τον δήμαρχο έχει δοθεί βάρος στην ανάπτυξη του τομέα της πρωτοβάθμιας υγείας, έχουμε στελεχώσει τα δημοτικά ιατρεία και οργανώνουμε δράσεις που αφορούν την πρόληψη. Η πρόληψη δεν σώζει μόνο ζωές, είναι και τρόπος ζωής. Γι’ αυτό και προσπαθούμε να εμφυσήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής στους Αθηναίους και να προσφέρουμε δωρεάν υπηρεσίες, όπως τη συγκεκριμένη».

Δράσεις

Το πλέγμα δράσεων του πρώτου Δημοτικού Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος περιλαμβάνει αναλυτική ενημέρωση των καπνιστών για τις επιπτώσεις του καπνίσματος καθώς και για τα οφέλη που θα αποκομίσουν μετά τη διακοπή, προληπτικό ιατρικό έλεγχο της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας, εφαρμογή των διεθνών οδηγιών διακοπής καπνίσματος σύμφωνα με τις οποίες ο συνδυασμός εξατομικευμένης συμβουλευτικής και φαρμακευτικής αγωγής πολλαπλασιάζει τα ποσοστά επιτυχούς διακοπής και παρακολούθηση των καπνιστών μετά τη διακοπή ώστε να παγιωθεί το αποτέλεσμα και να αποφευχθούν υποτροπές. Τις επόμενες ημέρες η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία διοργανώνει δράσεις ενημέρωσης.