Ο πολιτικός σχεδιασμός του Μαξίμου για το επόμενο διάστημα έρχεται στο προσκήνιο μαζί με τις  προοπτικές της επόμενης μέρας, ενόσω στο κυβερνητικό στρατόπεδο αυξάνονται οι προσδοκίες για τη δημιουργία μέσα στο καλοκαίρι εντελώς διαφορετικών συνθηκών από αυτές της σκληρής πανδημικής περιόδου. Ταυτόχρονα πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι είναι πια κοντά ως πρόκληση η μετάβαση της κυβέρνησης από το πεδίο της διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων σε εκείνο του πραγματικού «περιεχομένου» και της πολιτικής δράσης στην επόμενη φάση. «Οσο κλείνει ο κύκλος της ακραίας ανάγκης», σχολιάζει χαρακτηριστικά έμπειρος παρατηρητής, «η κυβέρνηση θα φεύγει από τη λογική της «τεχνικής» αντιμετώπισης των θεμάτων και σύσσωμη η πολιτική ομάδα θα κληθεί να δώσει άλλα τεστ επάρκειας».

Τέσσερις παράγοντες είναι αυτοί στους οποίους δείχνει να ποντάρει πολιτικά το Μαξίμου ώστε να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού άμεσα, εφόσον δεν εκτροχιαστούν οι προκαθορισμένοι στόχοι της εξόδου από την υγειονομική κρίση: πρώτον, η επίσπευση της εμβολιαστικής επιχείρησης για το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, δεύτερον, η απόφαση για μπαράζ μεταρρυθμίσεων και νομοθετημάτων ως το καλοκαίρι, τρίτον η προσήλωση σε ένα πλάνο φοροαπαλλαγών και οικονομικών μέτρων στήριξης (μόνιμων και μη) και τέταρτον η διαχείριση του τουρισμού, ο οποίος προφανώς ως ο ισχυρότερος μοχλός για την επάνοδο της οικονομίας θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το σκηνικό του φθινοπώρου.

Στην κατεύθυνση αυτή και παράλληλα με την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, το Μαξίμου σχεδιάζει την ευρύτερη – πολιτική – επανεκκίνησή του με το βλέμμα καρφωμένο στη μεσαία τάξη – και στις εκλογές στο τέλος της τετραετίας, κατά τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού προς τους συνεργάτες του. Αλλωστε στην κυβέρνηση αισιοδοξούν ότι η αλλαγή κλίματος στην κοινωνία θα γίνει ορατή ήδη από τον Ιούνιο με την επιστροφή του μεγαλύτερου μέρους της κανονικότητας. Εξού και επιδιώκουν να καθορίσουν έγκαιρα την πολιτική ατζέντα (των αλλαγών, της αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση κ.ο.κ.) με την πεποίθηση ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα βρεθεί σε μεγαλύτερο «στρατηγικό αδιέξοδο» στο τέλος της περιπέτειας.

 «Διορθωτικές κινήσεις» Nο 3

Στο πλαίσιο αυτό πληθαίνουν τα σενάρια για «διορθωτικές κινήσεις» εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη στο σχήμα της κυβέρνησής του. Στο γαλάζιο στρατόπεδο έχουν αρχίσει μάλιστα οι εκτιμήσεις για τον χρόνο των πιθανών αλλαγών, με άλλους να ποντάρουν στο «ουδέτερο καλοκαίρι» με δεδομένη την πρωθυπουργική τακτική για εξαμηνιαίο απολογισμό έργου, απόδοσης και συμπεριφορών και άλλους να δείχνουν προς τις αρχές του Σεπτεμβρίου, πριν πάντως από το επίσημο σήμα πολιτικής εκκίνησης της ΔΕΘ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το πρωθυπουργικό επιτελείο κρατά πράγματι ως αστερίσκο για τον κατάλληλο χρόνο τις βελτιώσεις Nο 3 στη λειτουργία της κυβερνητικής μηχανής (έχουν προηγηθεί οι στοχευμένες παρεμβάσεις του περασμένου καλοκαιριού και ο μίνι ανασχηματισμός – αναβαθμίσεις στελεχών τον περασμένο Ιανουάριο).

Το σίγουρο είναι ότι το πρωθυπουργικό μπλοκάκι είναι ανοιχτό όλους αυτούς τους μήνες και παρακολουθεί στενά υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς αλλά και τους βουλευτές, ιδίως όσους προθυμοποιούνται να βγαίνουν μπροστά στα πιο δύσκολα μέτωπα. Συμπεράσματα υπάρχουν ήδη, όπως και απογοήτευση για ορισμένους που, κατά τις διαπιστώσεις του Μαξίμου, δεν βρίσκονται όσο πρέπει στην πρώτη γραμμή της επικοινωνιακής και διαχειριστικής μάχης. Επίσης το σίγουρο είναι, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, ότι κυρίαρχα ζητούμενα για το πρωθυπουργικό γραφείο στους επόμενους μήνες είναι η κυβέρνηση αφενός να μπορεί να μιλά πειστικά και με ενιαία φωνή στη γλώσσα της μεσαίας τάξης, αφετέρου να προβάλλει τις μεταρρυθμιστικές διαθέσεις της – κατά το πρωθυπουργικό λεγόμενο «σπάμε αβγά» -, ενόψει και της ευκαιρίας του Ταμείου Ανάκαμψης. Ολα δείχνουν ότι αυτά τα δύο διακυβεύματα θα διαπεράσουν τις τελικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη, όποτε κι αν αποφασιστούν.

Σενάρια για υπουργείο «ανασυγκρότησης»

Εγκυρες πηγές σημειώνουν πάντως ότι οι υπό επεξεργασία «διορθώσεις» δεν αφορούν τον στενό πυρήνα του Μαξίμου, που φαίνεται να μένει ακλόνητος, ως το επίκεντρο του συντονισμού και των αποφάσεων για τη διακυβέρνηση. Η μετακίνηση του Θοδωρή Λιβάνιου στην Ηρώδου Αττικού στις αρχές του έτους «λειτούργησε», όπως λένε οι ίδιες πηγές, ενώ δεν διαφαίνονται ζητήματα αποτελεσματικότητας ή χημείας με τους εξ απορρήτων του Πρωθυπουργού, Γιώργο Γεραπετρίτη και Ακη Σκέρτσο. Και όμως αυτά τα δύο στελέχη περιλαμβάνονται κατά διαστήματα σε διαρροές από διάφορες πηγές ως… μετακινούμενοι προς υπουργικές θέσεις – σενάρια που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αντίθετα, οι αλλαγές, εφόσον προχωρήσουν σύντομα, αναμένεται να στοχεύουν στα κεφάλαια της επόμενης μέρας – και ως συμβολικό σήμα Μαξίμου για οριστική φυγή προς τα εμπρός – αλλά σε περιορισμένο εύρος. Και με αιχμή τις ανάγκες που θα προκύψουν από πτυχές του σχεδίου «Ελλάδα 2.0.».

Για την ακρίβεια φαίνεται να ανοίγει και σενάριο για ένα νέο υπουργείο ώστε – σύμφωνα με τους υποστηρικτές της ιδέας – να σηματοδοτηθεί η προσπάθεια «ανασυγκρότησης» της χώρας στη μετα-Covid εποχή. Αποφάσεις δεν υπάρχουν, αφού άλλες πηγές προκρίνουν ως πιθανότερο το σενάριο να παραμείνει το πρότζεκτ στην ομάδα κρούσης που το έτρεξε μέχρι σήμερα (με επικεφαλής τον Θεόδωρο Σκυλακάκη) και ανοίγουν το παράθυρο για ενισχύσεις σε κομβικά υπουργεία. Ιδίως σε όσα σηκώσουν βάρος από τις απαιτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης μεταξύ άλλων για την υγεία, την παιδεία και την πράσινη ατζέντα.

«Δεν μπαίνουμε στον αυτόματο»

Σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου δεν θέλει να προκαλέσει αχρείαστους τριγμούς σε ισορροπίες αλλά ζητεί από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη να είναι ετοιμοπόλεμα για την επόμενη φάση της στρατηγικής του. Αυτή στοχεύει εμφανώς στη στήριξη της μεσαίας τάξης και ως έναν βαθμό παραπέμπει στους πρώτους μήνες διακυβέρνησης το 2019, όταν η κυβέρνηση προωθούσε με ταχύτητα τις πρωτοβουλίες έχοντας στο επίκεντρο την οικονομία και την καθημερινότητα. «Δεν μπαίνουμε στον αυτόματο, στηρίζουμε τη μεσαία τάξη όπως δεσμευτήκαμε» είναι η πρωθυπουργική οδηγία, με δεδομένο ότι το «παιχνίδι» θα παιχτεί στην… οικονομική κανονικότητα.

Εξού και κυβερνητικές πηγές σημειώνουν επίμονα ότι τα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρι όλοι να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και ότι σταθερή προσήλωση της κυβέρνησης είναι οι μόνιμες φοροελαφρύνσεις. Ενδεικτικές για το πού στρέφει τους προβολείς το Μαξίμου είναι και οι τελευταίες αναφορές του Μητσοτάκη για το πολιτικό κόστος των μεταρρυθμίσεων και τις αισιόδοξες προοπτικές για την ελληνική οικονομία. Μιλώντας στους «Financial Times», ο Μητσοτάκης έστειλε ουσιαστικά μήνυμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησής του, κάνοντας λόγο για μεταρρυθμίσεις που ευθυγραμμίζονται με τη σύγχρονη εποχή. Η νοοτροπία της τελευταίας δεκαετίας ήταν λάθος και έχει αλλάξει, όπως σχολίασε με νόημα. «Δεν υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις επειδή κάποιος μας το ζήτησε» ήταν η αποστροφή του και ειδικά για τα εργασιακά σημείωσε ότι «κάποιοι ενδέχεται να πουν ότι ίσως επιφέρει πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση, εγώ δεν το βλέπω έτσι».

Εξωκοινοβουλευτικοί σε αναζήτηση περιφέρειας

Οσο και αν ο Πρωθυπουργός διαψεύδει με ένταση τα σενάρια πρόωρων εκλογών, μιλώντας για σύγκριση της δικής του τετραετίας με εκείνη του Αλέξη Τσίπρα στο τέλος της θητείας του το 2023, οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί «φλερτάρουν» ήδη με συγκεκριμένες περιφέρειες για το κυνήγι του σταυρού – όταν έρθει η ώρα. Οι περισσότεροι φαίνεται να επεξεργάζονται περισσότερες από μία επιλογές. Οπως ο Θεόδωρος Σκυλακάκης (Α΄ Αθήνας ή Βόρειος τομέας ή στη Λακωνία), η Δόμνα Μιχαηλίδου (Α΄ ή B’ Πειραιά ή νότια προάστια) ή η Σοφία Ζαχαράκη η οποία ζυγίζει την Ευρωβουλή και την Ευρυτανία κ.λπ.

Πιο «κλειδωμένες» θεωρούνται οι επιλογές για τον Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος εάν δεν περιληφθεί και πάλι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα κατευθυνθεί στην Α΄ Πειραιά, ενώ εκτός της μάχης του σταυρού πιθανότατα να μείνουν μεταξύ άλλων ο Ακης Σκέρτσος και ο Θόδωρος Λιβάνιος. Την επιλογή της Ανατολικής Αττικής, χωρίς καν εναλλακτική, κρατά ο Στέλιος Πέτσας, την Α’ Αθήνας ο Κυριάκος Πιερρακάκης, το ίδιο και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν ανοίγει τα χαρτιά του, αλλά φέρεται να υπολογίζει και τα δυτικά. Οσο για τον Νίκο Χαρδαλιά κυρίαρχη επιλογή, εφόσον κάνει το βήμα και δεν μείνει στις απαιτήσεις της Πολιτικής Προστασίας, είναι τα γνώριμα λημέρια του στον Νότιο τομέα, όπου προσανατολίζεται και ο Νίκος Παπαθανάσης.