Άλλος ένας χειμώνας περιορισμών και lockdown τελειώνει σιγά-σιγά, άλλο ένα καλοκαίρι γεμάτο ελπίδα και ελευθερία ετοιμάζεται να αρχίσει. Τα πράγματα, όμως, διαφέρουν πάρα πολύ σε σχέση με πέρσι: το άνοιγμα γίνεται με πολύ περισσότερα κρούσματα και τα νοσοκομεία γεμάτα μεν, αυτή τη φορά όμως έχουμε τα όπλα των εμβολιασμών και των self test στη φαρέτρα μας.

Αρκετοί είναι αυτοί – ενίοτε και με το δίκιο τους – που έχουν κατηγορήσει τα μέσα ενημέρωσης για «τρομολαγνεία» και σίγουρα όλοι έχουμε κουραστεί από την κατάσταση διαρκούς επιφυλακής και τις συνεχείς προειδοποιήσεις, την ώρα που η καθημερινότητα δείχνει ότι τα μέτρα δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν εις το έπακρον.

Και μπορεί και η οικονομία να το έχει ανάγκη και ο κόσμος να πρέπει να ξεσπάσει, το άνοιγμα τον φετινό Μάιο ωστόσο μοιάζει ελαφρώς βεβιασμένο. Με τα κρούσματα να είναι πάνω από τα 2.000 κατά μέσο όρο και τις ΜΕΘ να είναι κατειλημμένες καθημερινά από τουλάχιστον 750 συμπολίτες μας, υπάρχει κίνδυνος για περαιτέρω εξάπλωση του ιού την ώρα που όλα ανοίγουν.

Ακόμα και ο ξένος Τύπος αφήνει σαφή υπονοούμενα για το πώς η Ελλάδα θέλει να ανοίξει τον τουρισμό της με αυτή την επιδημιολογική κατάσταση, ενώ ψυχρολουσία αναμένεται από τη Βρετανία.

Οι εμβολιασμοί, βέβαια, αλλάζουν τα δεδομένα στο πεδίο της μάχης με τον ιό. Παρά την επιτάχυνσή τους, όμως, οι ρυθμοί τους είναι αρκετά γρήγορη για να πετύχουμε το πολυπόθητο «τείχος ανοσίας» του 70% μέχρι τον Ιούλιο – ένας στόχος που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φέτος, μπήκε και η χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους στη ζωή μας σε αντίθεση με πέρσι. Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται για πόσο ακόμα θα φοράμε τις μάσκες, όταν οι καθιστοί στις καφετέριες δεν είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν, αλλά αυτοί που περνούν βόλτα από μπροστά τους πρέπει να τη χρησιμοποιούν.

Τέλος, μυστήριο αποτελεί και το τέλος του SMS, την ώρα που όποιοι τουρίστες έρθουν από τον Μάιο στη χώρα μας θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι μόνες χώρες της Ευρώπης που έχουν υιοθετήσει το SMS για μετακινήσεις – ένα σύστημα του οποίου, κρίνοντας από τις αντιδράσεις του κόσμου, ο κύκλος θα έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και πολύ καιρό.

Ο οδικός χάρτης της άρσης των μέτρων

Σάββατο 8 Μαΐου 2021

Μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

Επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.

Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Επανέρχεται η δια ζώσης διδασκαλία σε όλες τις σχολικές βαθμίδες. Βασικό εργαλείο θα είναι τα self test για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό. Σε νηπιαγωγεία και δημοτικά η σχολική χρονιά θα παραταθεί και θα ολοκληρωθεί στις 25 Ιουνίου, ενώ τα μαθήματα στα γυμνάσια και τα λύκεια θα τελειώσουν κανονικά στις 11 Ιουνίου, χωρίς προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.

Επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

Επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.

Σάββατο 15 Μαΐου

Πρεμιέρα του τουρισμού. Οι τουρίστες θα μπορούν να έρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού, PCR τεστ πριν την άφιξη και rapid test με την αναχώρηση.

Απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις.

Δευτέρα 17 Μαΐου

Επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια.

Επανέρχεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Οι ημερομηνίες-κλειδιά για το άνοιγμα των πολιτιστικών δραστηριοτήτων

Οι λοιμωξιολόγοι θα συνεδριάσουν αύριο και με τη συμμετοχή της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για να λάβουν αποφάσεις για το πότε και με ποιους όρους θα ανοίξουν μουσεία, θέατρα, θερινά σινεμά και συναυλίες. Την Παρασκευή θα γίνει και η συζήτηση για το άνοιγμα του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Η κυβερνητική πρόταση για τον πολιτισμό περιλαμβάνει τρεις φάσεις:

  • Στις 14 Μαΐου, επαναλειτουργία των μουσείων.
  • Στις 21 Μαΐου, να ανοίξουν τα θερινά σινεμά.
  • Στις 28 Μαΐου πιθανόν να επανελειτουργήσουν τα ανοιχτά θέατρα και οι συναυλιακοί χώροι.

Στους χώρους πολιτισμού θα προβλέπονται αυστηρά μέτρα προστασίας:

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας

– Συγκεκριμένος αριθμός θεατών ανάλογα το χώρο

– Αποστάσεις ασφαλείας ανάμεσα στους θεατές

– Self Test για τους εργαζόμενους

Καμία συζήτηση δεν πρόκειται να ανοίξει, επί του παρόντος, για τους κλειστούς κινηματογράφους αλλά και τους χώρους με πολλαπλές αίθουσες.

Πότε θα ανοίξουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

Παρά τις αρχικές προσδοκίες, το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών παραπέμφθηκε για το μέλλον. Οι λοιμωξιολόγοι έκριναν ότι τα μέτρα πρόληψης που εφαρμόζονται στις άλλες εκπαιδευτικές δομές, όπως η χρήση μάσκας και η διενέργεια self tests δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε ηλικίες 0-4 ετών.

Η επιτροπή θα εκτιμήσει τις επιπτώσεις από το άνοιγμα των σχολείων και θα επανεξετάσει την πιθανότητα ανοίγματος των βρεφονηπιακών σε περίπου 10 ημέρες. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο MEGA ανέφερε ότι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί αναμένεται να ανοίξουν γύρω στις 20 Μαΐου.

«Για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, είναι μια συζήτηση που έχουμε κάνει. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα παιδιά σε αυτή την ηλικία είναι δύσκολο να υποβληθούν σε self-tests και να φορούν μάσκες. Το άνοιγμά τους αναμένεται γύρω στις 20-24 Μαΐου. Είμαστε σε επικοινωνία με τους ειδικούς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Τι θα γίνει με SMS και απαγόρευση κυκλοφορίας

Άγνωστο παραμένει πότε θα καταργηθεί το SMS για την κυκλοφορία, με τις περισσότερες εκτιμήσεις πάντως να κάνουν λόγο για την 15η Μαΐου, μαζί με το άνοιγμα του τουρισμού.

Παράλληλα, στο τραπέζι είναι η επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας μετά τις 23.00.