Αναμέτρηση σε επίπεδο πολιτικών κορυφών προμηνύουν οι επερχόμενες αλλαγές στα εργασιακά, καθώς με φόντο το επικείμενο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, ο πρωθυπουργός προτίθεται να πάρει στις πλάτες του την εργατική μεταρρύθμιση ενώ από την άλλη πλευρά η αξιωματική αντιπολίτευση διαμηνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στους δρόμους και ποντάρει πολλά στην φθορά της κυβέρνησης για τα εργασιακά.

Η πρώτη αντίδραση

Στο πλαίσιο αυτό η αυριανή απεργία στις 6 Μαΐου στο δημόσιο από την ΑΔΕΔΥ και στον ιδιωτικό τομέα με αποφάσεις από δευτεροβάθμιες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και πρωτοβάθμια σωματεία με τη στήριξη του ΠΑΜΕ θα είναι η πρώτη αντίδραση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας ωστόσο αναμένεται και συνέχεια και σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο ότι η αντιπολίτευση θέλει να προσδώσει καθαρά αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά στις κοινωνικές αντιδράσεις.

Λίγες ώρες πριν από την αυριανή 24ωρη απεργία όπου τα συνδικάτα και η αντιπολίτευση μιλούν για την επικαιρότητα της πάλης για το 8ωρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να υπολογίσει το πολιτικό κόστος. Την ίδια ώρα δεν αποκλείεται να δώσει το παρών στην συγκέντρωση της Κλαυθμώνος ο Αλέξης Τσίπρας. Παρών στην Κλαυθμώνος στις 11πμ αναμένεται να είναι ο Γιάννης Βαρουφάκης ενώ στη συγκέντρωση του Συντάγματος στις 10 πμ το παρών θα δώσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στα μέσα Μαΐου και στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί στη Βουλή εντός του Ιουνίου.

Προσαρμογή της αγοράς εργασίας στον 21ο αιώνα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο του συνεδρίου The Clobal Boardroom της εφημερίδας Financial Times υπογράμμισε ότι «κάποιοι ενδέχεται να πουν ότι ίσως επιφέρει πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση» η μεταρρύθμιση στα εργασιακά ωστόσο «εγώ δεν το βλέπω με αυτό τον τρόπο» και εξήγησε πως «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η αγορά εργασίας μας είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες του 21ου αιώνα».

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για κατάργηση του 8ώρου, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι πρέπει «να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους, ώστε οι εργοδότες τους να μην μπορούν να τους στείλουν email ανά πάσα στιγμή μέσα στην ημέρα. Να έχουν το δικαίωμα να αποσυνδέσουν τις συσκευές τους. Πρέπει να τους δώσουμε, με προϋπόθεση ότι γίνεται κατόπιν συνεννόησης, μεγαλύτερη ευελιξία στην κατανομή του χρόνου τους και στο να βρουν καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και ιδιωτικής ζωής».

Και κατέληξε πως ο όρος «μεταρρύθμιση» έχει συνδεθεί με κάποιες αρνητικές έννοιες, αλλά «δεν πρέπει να συγχέουμε τις μεταρρυθμίσεις με τη λιτότητα, πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα».

Μερική ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων

Πάντως ο πρωθυπουργός άνοιξε και ένα ακόμα θέμα που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τις αντιδράσεις συνδικάτων και αντιπολίτευσης καθώς εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης μια μερική ιδιωτικοποίηση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση σημείωσε ότι «μία δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού που πρέπει να γίνει, αφορά το σύστημα των επικουρικών συντάξεων, το οποίο θέλουμε μερικώς να ιδιωτικοποιηθεί».

Σημείωσε ότι αυτό που εξηγεί η κυβέρνηση στους νέους (σ.σ. ασφαλισμένους) είναι ότι «θα έχουν μεγαλύτερο έλεγχο όσον αφορά την επικουρική σύνταξή τους» και εξήγησε πως «είναι καλύτερο να γνωρίζεις πόσα χρήματα βάζεις στην άκρη για τη σύνταξή σου, καθώς προχωρώντας σταδιακά, δημιουργείται και μία επιπλέον δεξαμενή χρημάτων, που θα επενδυθεί στην ελληνική οικονομία. Σε πρώτη φάση θα είναι μικρή», όπως είπε, «αλλά σε βάθος 10, 20 ετών, θα έχει σαφώς μεγαλύτερο αποτύπωμα».

Θέλει να δώσει θετικό πρόσημο

Η κυβέρνηση είναι σαφές ότι αυτό το διάστημα σε αντιδιαστολή με τους επικριτές των επερχόμενων αλλαγών στην εργατική νομοθεσία θέλει να δώσει ένα θετικό πρόσημο και όχι ένα πρόσημο ανάγκης όπως είχαν παρουσιαστεί οι αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις στα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων.

Είναι χαρακτηριστική από αυτή την άποψη και η ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη στους Financial Times αλλά και τα όσα υποστηρίζει όλο αυτό το διάστημα ο Κωστής Χατζηδάκης και επανέλαβε σήμερα κάνοντας ειδική μνεία για τις προβλέψεις του νομοσχεδίου σχετικά με την κακοποίηση στους χώρους δουλειάς.

Δεν θα είναι περίπατος

Πάντως όλα αυτά αμφισβητούνται με σφοδρότητα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ως την «πρώτη μεγάλη μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο της ΝΔ που καταργεί το 8ωρο» χαρακτήρισε την αυριανή απεργία ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, διαμηνύοντας ότι δεν θα είναι και η τελευταία.

Ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στην στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση, λέγοντας ότι «για την κινητοποίηση αυτή έχουν δουλέψει πολλές δυνάμεις το τελευταίο διάστημα και είναι θετικό ότι στο δρόμο θα συναντηθεί κόσμος με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες».

«Αύριο η κυβέρνηση θα πάρει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο “περίπατος” που περιμένει πως θα κάνει στα εργασιακά, δεν θα είναι καθόλου “περίπατος”. Θα είναι μια πρώτη μεγάλη μάχη, αλλά δεν θα είναι η τελευταία», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.​

Η πολιτική αυτή απέτυχε το 2012

«Με το νομοσχέδιο που φέρνει για τα εργασιακά, η κυβέρνηση θέλει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του πιο αντιδραστικού κομματιού των εργοδοτών», υπογράμμισε ο κ. Ηλιόπουλος και τόνισε ότι «πρόκειται για μία πολιτική που βάζει πλάτη στους απατεώνες, σε αυτούς που έχουν μάθει να κλέβουν στο μισθό, να μην πληρώνουν υπερωρίες, να μην ελέγχονται από την επιθεώρηση εργασίας».

Ο κ. Ηλιόπουλος εξαπολύοντας πυρά κατά του ΣΕΒ τόνισε ακόμη ότι «το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τα εργασιακά, επειδή ακριβώς μειώνει τους μισθούς, χτυπάει και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα» καθώς η μείωση των μισθών θα φέρει ύφεση.

«Είναι η ίδια πολιτική που εφαρμόστηκε το 2012 και απέτυχε παταγωδώς», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Ήταν τότε που μειώθηκε σε ένα βράδυ ο κατώτατος μισθός κατά 23%, θεσπίστηκε ο υποκατώτατος μείον 32% για τους νέους και καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις. Αντί αυτό να φέρει την ανάπτυξη, όπως έλεγαν τότε, ζήσαμε τη μεγαλύτερη ανεργία και τη χειρότερη ύφεση που είχε η χώρα σε όλη τη διάρκεια της κρίσης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ολετήρας

«Ολετήρα» χαρακτήρισε το εργασιακό νομοσχέδιο ο Δημήτρης Τζανακόπουλος «παρά την επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδείξει το αντίθετο».

Ο κ. Τζανακόπουλος, σημείωσε πως για το ΣΥΡΙΖΑ η αντίσταση στο νομοσχέδιο αυτό είναι «η μητέρα των μαχών» και επεσήμανε ότι  «ο κ. Μητσοτάκης έχει μια τάση να ανατρέπει την πραγματικότητα και να παρουσιάζει αυτόν τον οδοστρωτήρα των εργασιακών δικαιωμάτων ως δήθεν προοδευτικό νομοσχέδιο που έρχεται να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αγοράς εργασίας».

«Η μόνη ανάγκη στην οποία ανταποκρίνεται όμως είναι η ανάγκη των εργοδοτών να εκμεταλλεύονται στυγνά τους εργαζόμενούς τους» πρόσθεσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπενθύμισε πως «η επίθεση της κυβέρνησης στους εργαζόμενους ξεκινάει από τον Ιούλιο του 2019» και συμπλήρωσε ότι «από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν η κατάργηση του νόμου για την αιτιολογημένη απόλυση από τον κ. Βρούτση. Στη συνέχεια είχαμε την αναστολή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με εντολή του αρμόδιου υπουργού, την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, τη μείωση των προστίμων στις παραβάσεις υπερωριών. Είναι συνέχεια όλων αυτών το νομοσχέδιο που φέρνει τώρα ο κ. Χατζηδάκης για να διευκολύνει τους εργοδότες να εκμεταλλευτούν ακόμα πιο εντατικά τους εργαζόμενους τους».

Εργοδότης και εργαζόμενος δεν είναι ίσοι στη διαπραγμάτευση

Όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος «δεν έχουμε να κάνουμε με μια απλή ελευθερία στη διαμόρφωση των εργασιακών συμβάσεων, γιατί ο εργοδότης και ο εργαζόμενος δεν είναι ίσοι στη διαπραγμάτευση του μισθού και των ωρών εργασίας. Αυτή την αναγνώριση της ανισομέρειας καταργεί ο νόμος Χατζηδάκη για να διευκολύνει αυτή την εκμετάλλευση. Γι’ αυτό το λόγο είναι για εμάς η μητέρα των μαχών η μάχη ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο. Και γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική η αυριανή απεργία, η κινητοποίηση των πολιτών».

Απάντηση στις αντεργατικές πολιτικές

Να δοθεί απάντηση στις αντεργατικές πολιτικές ζήτησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας σε εκδήλωση στον Περισσό προς τιμήν της εργατικής πρωτομαγιάς.

«Το κεφάλαιο κάνει επίθεση σε όλα τα μέτωπα, θέλει να πάρει πίσω όλες τις κατακτήσεις που με αίμα έδωσε και ανδρώθηκε αυτό το τεράστιο εργατικό κίνημα σε όλο τον κόσμο. Και εμείς γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις πολιτικές, όχι μόνο να δώσουμε ανάσες ανακούφισης, αλλά κυρίως να ανοίξουμε τον δρόμο, ώστε η εργατική τάξη να ανορθωθεί πραγματικά και σήμερα, στις νέες συνθήκες, σε ηγετική δύναμη, γιατί είναι η πρωτοπόρα δύναμη που θα μπορέσει να οδηγήσει όλο τον λαό ξανά στην εξουσία και στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Δ. Κουτσούμπας απηύθυνε κάλεσμα για την αυριανή απεργιακή συγκέντρωση λέγοντας: «Αύριο θα συναντηθούμε, έτσι κι αλλιώς, στους δρόμους των απεργιακών συλλαλητηρίων και των συγκεντρώσεων και από εκεί και πέρα, κάθε μέρα, ο καθένας ξέρει το μετερίζι του, για να βάλει το λιθαράκι του σε αυτή τη μεγάλη υπόθεση που είναι για την εργατική τάξη, για τον λαό μας».

Εργασιακός μεσαίωνας

Κάλεσμα στην αυριανή απεργία έχει απευθύνει και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάννης Βαρουφάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης πέρα από τον εργασιακό μεσαίωνα, εξήγγειλε και κεφαλαιοποιητικό-ασφαλιστικό για τις επικουρικές συντάξεις, με τη μείωση τους να είναι δεδομένη με το 5ο μνημόνιο. Απέναντι σε αυτόν τον συνολικό, δυστοπικό μεσαίωνα της Κυβέρνησης, να δώσουμε όλοι αύριο στις 11, στην Κλαυθμώνος, μια μαζική απάντηση, σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης.