Στο επίκεντρο της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων βρίσκεται το άνοιγμα των mall και των κέντρων αισθητικής, όπως και η δυνατότητα για click in shop στα καταστήματα της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έκανε δεκτή την εισήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης για άνοιγμα όλων των παραπάνω δραστηριοτήτων.

Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν θα ανοίξουν από το Σάββατο ή από την Μεγάλη Δευτέρα.

Η οριστική απόφαση για το πότε θα ανοίξουν mall και κέντρα αισθητικής αναμένεται να ληφθεί από τον Αδωνι Γεωργιάδη.

Παράλληλα, θετική είναι η επιτροπή και για την εφαρμογή του click in shop στα καταστήματα της Θεσσαλονίκης, που εδώ και δύο εβδομάδες λειτουργούν με τη μέθοδο του click away.

Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή είχε απορρίψει την περασμένη εβδομάδα την ίδια εισήγηση από την πλευρά του υπουργείου.

Η επιτροπή εξετάζει και τα μέτρα για την περίοδο του Πάσχα αλλά και το πως θα λειτουργήσει η εστίαση που ανοίγει στις 3 Μαΐου.

Στις 6 το απόγευμα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, στην οποία θα συμμετέχει και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Ο οδικός χάρτης

Υπενθυμίζεται ότι η σταδιακή άρση των μέτρων έχει τρεις σταθμούς.

Πρώτον, τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, με υποχρεωτικά self test στους εργαζομένους, αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και τα γνωστά μέτρα υγιεινής. Παράλληλα η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 11 το βράδυ.

Δεύτερον, στις 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι γυμνάσια και δημοτικά σχολεία. Και εδώ θα ισχύουν οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό, όπως και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες προστασίας στις αίθουσες.

Τρίτον, το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει ο τουρισμός. Με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με test. Στις 15 Μαΐου, επίσης, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες, ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του Πολιτισμού.