Τον οδικό χάρτη για τη σταδιακή μείωση των φόρων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις τα επόμενα χρόνια έχει αρχίσει να διαμορφώνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βάζοντας στο τραπέζι με τους θεσμούς τις προσωρινές φοροελαφρύνσεις που θα ισχύσουν το 2022 και οι οποίες θα κλειδώνουν το φθινόπωρο με τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης η οποία έχει «παγώσει» φέτος για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα και όπως έχει προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα διατηρηθεί παγωμένη και για το 2022. Στο οικονομικό επιτελείο, δουλεύουν πάνω στο σχέδιο αυτό εξετάζοντας το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου στους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους οι οποίοι έχουν εξαιρεθεί από την προσωρινή κατάργηση της εισφοράς.

Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, βλέπει δημοσιονομικές δυσκολίες που δεν επιτρέπουν «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης και στα εισοδήματα που θα αποκτήσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι το 2022 αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος και θα έχει «τρέξει» πιο γρήγορα η οικονομία. Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις θα ληφθούν το φθινόπωρο με το προϋπολογισμό του 2022, ενώ η συζήτηση για μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα ανοίξει για τα εισοδήματα του 2023 καθώς τίθεται και θέμα συνταγματικότητας.

 

Οι παρεμβάσεις

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το πακέτο των παρεμβάσεων για τη μείωση των φόρων θα υλοποιείται ανάλογα με τις εξελίξεις στην οικονομία και τα δημόσια οικονομικά και όπως υπογραμμίζουν κινητήριες δυνάμεις για τις φορολογικές ελαφρύνσεις θα είναι η επαναφορά της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά με τη συνδρομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα τονώσουν τα δημόσια έσοδα και θα δημιουργήσουν δημοσιονομικά περιθώρια χρηματοδότησης των μέτρων.

Στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ο προϋπολογισμός εμφάνισε πρωτογενές έλλειμμα 3,4 δισ. ευρώ έναντι εκτίμησης 4,3 δισ. ευρώ καταγράφοντας αντοχές στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων. Τα φορολογικά έσοδα τον Μάρτιο αν μετρηθεί η μη είσπραξη του μερίσματος της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία θα γίνει στη συνέχεια, εμφανίζονται μειωμένα κατά 11,8% αλλά αν εξαιρεθεί η παράμετρος «μέρισμα» είναι αυξημένα κατά 70 εκατ. ευρώ ή κατά 2,1% σε σχέση με τον στόχο, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη να συναρτά τις εξελίξεις στο σκέλος των φορολογικών εισπράξεων με τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, τη χαμηλότερη από την εκτιμώμενη ύφεση το 2020 αλλά και «τη διατήρηση κουλτούρας πληρωμών και τον υψηλό -για τις συνθήκες της πολύ δύσκολης για όλους αυτής περιόδου – βαθμού συμμόρφωσης των φορολογουμένων στις υποχρεώσεις τους».

Παρά το παρατεταμένο lockdown, τα έσοδα από ΦΠΑ δείχνουν σημαντικές αντιστάσεις με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές να εμφανίζονται τον Μάρτιο αυξημένες κατά 7% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

 

Φορολογικές δηλώσεις

Το οικονομικό επιτελείο, αφού συζητήσει και με τους θεσμούς στο πλαίσιο της δέκατης αξιολόγησης, η οποία ξεκινά με τους επικεφαλής την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει τις παρεμβάσεις που συνδέονται με τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2020 τα οποία θα αποτυπωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Συγκεκριμένα, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για:

  • Τις ηλεκτρονικές αποδείξεις και την επιβολή πέναλτι φόρου 22% σε όσους δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα.
  • Τα τεκμήρια διαβίωσης τα οποία απειλούν φέτος τους φορολογούμενους οι οποίοι με το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται.
  • Τον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Η άσκηση της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές προχωράει αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ενεργοποιηθούν το 2022. Αυτό σημαίνει ότι και φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες.

Οσον αφορά στην πρεμιέρα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αυτή προγραμματίζεται για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.