Με νέα στοιχεία, εμπλουτίζονται διαρκώς οι έρευνες των Αρχών, σχετικά με τους δράστες της δολοφονικής επίθεσης κατά του αστυνομικού συντάκτη Γιώργου Καραϊβάζ.

Οι διωκτικές αρχές έχουν καταλήξει ότι πρόκειται για κοινό έγκλημα, έχουν πάρει το υλικό από κάμερες στη γύρω περιοχή τουλάχιστον 10 ημέρες πριν από τη δολοφονία του δημοσιογράφου, ενώ στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκονται και τα ρεπορτάζ με τα οποία είχε ασχοληθεί.

Σύμφωνα με την αστυνομία, πρόκειται για «συμβόλαιο θανάτου», το οποίο οι δράστες το εκτέλεσαν με επιτυχία. Στόχος τους δεν ήταν να στείλουν απλά ένα «μήνυμα», ήθελαν να βεβαιωθούν ότι ο Γιώργος Καραϊβάζ δεν θα επιβίωνε.

Η νεκροψία-νεκροτομή που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Ιατροδικαστική του Πανεπιστημίου Αθηνών, έδειξε ότι ο δημοσιογράφος δέχτηκε συνολικά 10 από τις 13 σφαίρες του εκτελεστή στο σώμα του. Οι πιο πολλές και συγκεκριμένα, έξι, κατέληξαν στον θώρακα, μία στον λαιμό, μία στην αριστερή παλάμη προφανώς από αντανακλαστική κίνηση του θύματος να προστατευτεί και δύο χαριστικές βολές στο κεφάλι.

Τον ήθελαν νεκρό

Με βάση την ιατροδικαστική έκθεση, που συνέταξε σύμφωνα με το newsit, η καθηγήτρια ιατρικής σχολής Σταυρούλα Παπαδόδημα οι 9 από τις δέκα σφαίρες που έπληξαν τον δημοσιογράφο ήταν όλες τους θανατηφόρες.

Ωστόσο όπως προέκυψε και από την αυτοψία των ειδικών, ο δολοφόνος συνέχιζε να σημαδεύει με λυσσαλέο μίσος και στο κεφάλι για να βεβαιωθεί για το «σίγουρο αποτέλεσμα». Και οι δυο βολίδες έπληξαν τον δημοσιογράφο όχι από πίσω αλλά στα πλάγια της κεφαλής του. Στοιχείο που ενισχύει την πιθανότητα να δέχτηκε τουλάχιστον την δεύτερη βολή, ενώ είχε ήδη πέσει μπρούμυτα στον πεζόδρομο, όπου πρόλαβε και κινήθηκε με λίγα μόλις βήματα για να αποφύγει τον δολοφόνο του. Στο θώρακα πάντως κάποιες από τις έξι βολίδες ήταν διαμπερείς με πύλες εισόδου από μπροστά και θεωρείται βέβαιο πως ήταν οι πρώτες που δέχτηκε ο δημοσιογράφος.

Τα σημεία κλειδιά στις έρευνες και το τρίτο πρόσωπο

Κλειδιά της αστυνομικής έρευνας, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», είναι τo «τρίτο πρόσωπο» που ενημέρωνε τους δολοφόνους τα κρίσιμα δύο λεπτά πριν από τη φονική επίθεση, η προέλευση του σκούτερ στο οποίο επέβαιναν οι εκτελεστές, οι αναλύσεις κλήσεων και κωδικών συσκευών τις προηγούμενες ημέρες όπως και η δημιουργία δικτύου πληροφοριών από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος.

Σημαντικότερο έως τώρα στοιχείο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, θεωρείται το βίντεο που έχει αποτυπώσει τις φιγούρες των δύο δολοφόνων, δείχνοντας τις κινήσεις τους επτά λεπτά πριν τη δολοφονία ενώ οι έρευνες της εστιάζονται και στα ηλεκτρονικά ίχνη κινητών, που μπορεί να δώσουν απαντήσεις, αλλά και στα άλλα οπτικά ντοκουμέντα που έχουν συλλέξει οι αστυνομικοί από κάμερες τις περιοχής, που θα βοηθήσουν στην αποτύπωση της διαδρομής που ακολούθησαν φτάνοντας στον τόπο του εγκλήματος και φεύγοντας από αυτόν.

Βασικό ρόλο στην εξιχνίαση της υπόθεσης θα παίξει και ο προσδιορισμός του κινήτρου της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ, καθώς αυτό θα οδηγήσει στα ίχνη του εντολέα.

Για τον λόγο αυτό, έχει ήδη ανοίξει ο κύκλος των καταθέσεων. Πρώτα θα μιλήσουν πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος του δημοσιογράφου και στη συνέχεια πρόσωπα από το επαγγελματικό του περιβάλλον.

Ένα ακόμη βασικό μέλημα των Αρχών είναι ο εντοπισμός του κρησφύγετου των δραστών, και γι αυτό το λόγο «χτενίζουν» περιοχές της Αττικής, κυρίως ξενοδοχεία και Airbnb, ακόμα και ενοικιάσεις οχημάτων, ώστε να βρεθεί οποιοδήποτε στοιχείο. Προβληματισμό πάντως προκαλεί το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί ακόμα το σκούτερ, τύπου Beverly, στο οποίο επέβαιναν οι δύο εκτελεστές. Συνήθως μετά από τέτοιες επιθέσεις η αστυνομία βρίσκει το όχημα εγκαταλελειμμένο, αλλά σε αυτήν την περίπτωση δε συνέβη κάτι τέτοιο. Δεν αποκλείεται λοιπόν, να υπήρχε κάποιος συνεργός με φορτηγό, στο οποίο έβαλαν το μηχανάκι οι δράστες κι εξαφανίστηκαν.

Επαγγελματίες δολοφόνοι;

Η αστυνομία εξετάζει εξονυχιστικά το βίντεο ντοκουμέντο που δείχνει τις κινήσεις των δραστών επτά λεπτά πριν τη δολοφονία.

Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι οι δράστες πυροβόλησαν δύο φορές στο κεφάλι τον Γιώργο Καραϊβάζ προκειμένου να είναι σίγουροι για το θάνατό του.

Το σχέδιο των δραστών ήταν καλά μελετημένο, όπως σημείωσε μιλώντας στο MEGA, ο βαλλιστικός αναλυτής Γιώργος Ραυτογιάννης.

«Με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, βλέπουμε ότι έχουμε μια καλά οργανωμένη ενέργεια. Εκτιμώ ότι είναι από επαγγελματίες δολοφόνους, οι οποίοι την εκτέλεσαν με ένα τρόπο άκρως επαγγελματικό, με ένα όπλο που είχε σιγαστήρα, τον προσέγγισαν, τον αιφνιδίασαν και με ομαδοποιημένες βολές τον εκτέλεσαν» σημείωσε ο κ. Ραυτογιάννης, προσθέτοντας ότι το πιστόλι των 9mm που χρησιμοποίησαν είναι «καθαρό», καθώς δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε κάποια άλλη ενέργεια, ενώ πρόκειται για ένα διαμέτρημα όπλου που έχει πολλές ανεξιχνίαστες υποθέσεις.

Για την επιλογή των δολοφόνων να χρησιμοποιήσουν scooter για την προσέγγιση του θύματος και τη διαφυγή τους, δείχνει ότι πιθανόν να υπήρχε και άλλη ομάδα, η οποία θα ακολουθούσε τον άτυχο δημοσιογράφο. Σύμφωνα με υλικό που έχουν στη διάθεσή τους οι αστυνομικοί, οι δράστες έκαναν βόλτες στην περιοχή και έφτασαν στο σημείο περίπου 10 λεπτά νωρίτερα.

«Δεν περίμεναν ότι θα τους καταδιώξει κάποιος, είχαν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού και τη δυνατότητα να φύγουν από το σημείο πιο εύκολα» σημειώνουν αστυνομικοί της Ασφάλειας.

Τι εξετάζεται

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών Νίκος Ρήγας τόνισε ότι πρόκειται για μια δύσκολη έρευνα καθώς φαίνεται ότι ήταν μια καλά σχεδιασμένη δολοφονία, ένα “καρτέρι θανάτου”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ρήγας ανέφερε ότι εξετάζεται υλικό από κάμερες στην περιοχή, ενώ απαντήσεις αναμένεται να δοθούν και από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου. Σχετικά με το μηχανάκι που χρησιμοποίησαν οι δράστες ο κ. Ρήγας σημείωσε ότι για να είναι δύσκολο να βρεθεί καθώς είναι μικρό και είναι εύκολο οι δράστες μπορεί να το “εξαφανίσουν”.

Πιστεύω όμως ότι θα μπορέσουμε να βρούμε στοιχεία καθώς για να φτάσουν στην περιοχή πρέπει να περάσουν από δύο κεντρικούς δρόμους και από σημεία που υπάρχουν καταστήματα και έχουν κάμερες. Χρειάζεται υπομονή γιατί είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση, κατέληξε ο κ. Ρήγας.

«Συμβόλαιο θανάτου»

Σύμφωνα με τον Πάνο Σόμπολο, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η εν ψυχρώ εκτέλεση του δημοσιογράφου είναι ένα πληρωμένο συμβόλαιο θανάτου.

Αναφερόμενος στις έρευνες που διεξάγονται, ο κ. Σόμπολος είπε ότι στο «μικροσκόπιο» των αστυνομικών Αρχών έχουν μπει βίντεο που έχουν συγκεντρώσει από καταστήματα, επιχειρήσεις, οικίες, αλλά και από κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν στοιχεία για τους δράστες της μαφιόζικης επίθεσης.

Ψάχνουν το κρησφύγετο και το σκούτερ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αξιωματικοί της αστυνομίας κάνουν έρευνες σε καταστήματα, ξενοδοχεία, και Airbnb, ώστε να βρεθεί οποιοδήποτε στοιχείο, που θα μπορούσε να οδηγήσει στους δράστες.

Στο επίκεντρο των ερευνών αναμένεται να βρεθούν κυρίως τα ξενοδοχεία στα νότια προάστια, γύρω δηλαδή από την περιοχή όπου διέμενε ο δημοσιογράφος με την οικογένειά του. Παράλληλα, αναζητούν πληροφορίες σχετικά με ενδεχόμενη ενοικίαση διαμερισμάτων, καθώς θεωρούν πιθανό το σενάριο οι εκτελεστές να μίσθωσαν για σύντομο χρονικό διάστημα κάποιο διαμέρισμα χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι αστυνομικοί ερευνούν τα γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων και μηχανών, εκτιμώντας ότι οι δράστες ενδέχεται να είχαν νοικιάσει το μηχανάκι που χρησιμοποίησαν την ημέρα της δολοφονίας. Δηλαδή, οι αξιωματικοί της αστυνομίας που έχουν αναλάβει την έρευνα, θεωρούν πιθανόν η μηχανή, χαμηλού κυβισμού, να μην ήταν κλεμμένη και με παραποιημένη πινακίδα, αλλά νοικιασμένη. Σημειώνεται ότι το μηχανάκι δεν έχει εντοπιστεί ακόμη.

Πολύ σημαντικό στοιχείο θεωρείται και το από που έχουν αγοραστεί τα ρούχα που φοράνε οι δράστες. Ο λόγος είναι ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες, συνηθίζεται οι δράστες τέτοιων επιθέσεων, εφόσον είναι από το εξωτερικό, να αγοράζουν τα ρούχα που φορούν στην επίθεση από τον τόπο του εγκλήματος.

Στο επίκεντρο των ερευνών, βρίσκονται και οι αφίξεις στα αεροδρόμια της χώρας, αλλά και στα χερσαία σύνορα, λίγες ημέρες πριν από τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, καθώς το βασικότερο σενάριο που εξετάζουν είναι οι δύο δράστες να ήταν πληρωμένοι εκτελεστές από το εξωτερικό. Με αυτό το σκεπτικό, ερευνούν και τις αναχωρήσεις μετά το έγκλημα, πιθανολογώντας ότι οι δράστες ίσως κατάφεραν να φύγουν από τη χώρα.

Τα αποκαλυπτικά βίντεο

Όπως προκύπτει από τα υλικά κλειστών κυκλωμάτων και από μαρτυρίες, οι δύο δράστες με το σκουρόχρωμο σκούτερ, όπου ο οδηγός φορούσε σκούρα ρούχα, κράνος με φιμέ ζελατίνα και ο συνεπιβάτης και εκτελεστής φορούσε χακί μπουφάν, σκούφο και μάσκα και φαίνεται πιο σωματώδης, περιφέρονταν περίπου 10 -15 λεπτά στη γειτονιά του θύματος.

Αυτό σημαίνει ότι πιθανόν υπήρχε ομάδα υποστήριξης και παρακολούθησης του δημοσιογράφου που έδωσε στίγμα πότε ακριβώς έφυγε από το κανάλι ο δημοσιογράφος και ξεκίνησε για το σπίτι του στον Άλιμο και πότε κόντευε να φτάσει, ώστε οι εκτελεστές να πάρουν εγκαίρως θέση και να στήσουν το καρτέρι θανάτου.

Το πλέον πιθανό είναι να τον είχαν παρακολουθήσει αρκετές φορές ώστε να καταγράψουν την καθημερινότητά του.

Συγκλονιστική μαρτυρία

Κάτοικος της περιοχής, μιλώντας στο MEGA, για τα όσα έγιναν λίγα δευτερόλεπτα μετά τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, ανέφερε πως αρχικά είχε την εντύπωση ότι ο άνδρας που βρισκόταν στο έδαφος είχε χάσει τις αισθήσεις του. «Νόμιζα ότι είχε λιποθυμήσει και πήγα για να τον βοηθήσω» τόνισε η αυτόπτης μάρτυρας, σημειώνοντας ότι είδε το θύμα της δολοφονικής επίθεσης μέσα στα αίματα, όμως δεν μπόρεσε να καταλάβει αμέσως ποιος ήταν.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι δράστες ήταν αποφασισμένοι να εκτελέσουν το σχέδιό τους, καθώς αδιαφόρησαν για τους εργάτες του δήμου που βρίσκονταν δίπλα ακριβώς από το σημείο που έγινε η δολοφονία, ενώ πρόσθεσε ότι έγιναν όλα τόσο γρήγορα που κανείς δεν πρόλαβε να αντιδράσει. «Κατέβηκε από το αυτοκίνητό του και αμέσως τον εκτέλεσαν» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Η μαρτυρας, ανέφερε ότι δεν είχε προσέξει ύποπτες κινήσεις το προηγούμενο διάστημα, από ανθρώπους που ενδεχομένως να παρακολουθούσαν τις κινήσεις του Γιώργου Καραϊβάζ.