Τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχει με τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι εισπράττουν υποχρεωτικά «κουρεμένα» ενοίκια επιχειρεί να κλείσει πριν από το Πάσχα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα καταβληθούν  οι αποζημιώσεις για τα μειωμένα έως 100% ενοίκια για τους μήνες Νοέμβριο 2020  – Μάρτιο 2021 και θα έχουν ολοκληρωθεί οι συμψηφισμοί με μελλοντικές οφειλές για τα ενοίκια που δεν εισπράχθηκαν από τον Μάρτιο έως και τον Οκτώβριο του 2020.

Ήδη έχει δρομολογηθεί η αποζημίωση για τους φορολογούμενους που εμφανίζονται να είναι συνιδιοκτήτες ενός μισθωμένου ακινήτου για το οποίο έχει «κουρευτεί» υποχρεωτικά το ενοίκιο και υπέβαλαν όλοι οι δηλώσεις Covid στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ενώ κανονικά θα έπρεπε μόνο ένας από τους ιδιοκτήτες να δηλώσει τα μειωμένα ενοίκια.

Οι συνιδιοκτήτες για τους οποίους η ΑΑΔΕ έχει ολοκληρώσει την ταυτοποίηση των στοιχείων τους θα πληρωθούν για το 50% των «χαμένων» ενοικίων του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου ανάλογα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας που κατέχουν στο ακίνητο ενώ για τα μειωμένα ενοίκια της περιόδου Μαρτίου – Οκτωβρίου θα γίνουν συμψηφισμοί με μελλοντικές οφειλές.

Σε όσες περιπτώσεις, δεν καταστεί εφικτή η ταυτοποίηση, λόγω έλλειψης προσδιοριστικών στοιχείων των ακινήτων και λαθών, η ΑΑΔΕ έχει αρχίσει να καλεί  τηλεφωνικά τους ιδιοκτήτες για να δώσουν τις αναγκαίες πληροφορίες, ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος των αποζημιώσεων.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, πολλοί από τους οποίους περιμένουν να αποζημιωθούν για τις εισοδηματικές απώλειες που έχουν υποστεί από το Μάρτιο του 2020 που ξέσπασε η κρίση της πανδημίας και «κουρεύτηκαν» υποχρεωτικά τα ενοίκια για τους πληττόμενους, υπολογίζεται ότι μέσα στο μήνα θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς αποζημιώσεις που συνολικά θα φθάσουν τα 180 εκατ.  ευρώ.

Ωστόσο για να ξεκλειδώσουν όλες οι πληρωμές θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες διορθώσεων λαθών και παραλείψεων στις δηλώσεις Covid. Συγκεκριμένα:

1.            Τροποποιητικές δηλώσεις Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020: Για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων που αφορούν στα κουρέματα ενοικίου από τον Μάρτιο μέχρι τον Δεκέμβριο έχει δοθεί χρονικό περιθώριο από την ΑΑΔΕ έως τις 19 Απριλίου 2021. Οι ιδιοκτήτες έχουν ήδη ενημερωθεί με email από τις ΑΑΔΕ για τα σημεία των δηλώσεων που εντοπίζονται  λάθη και προβλήματα που έχουν μπλοκάρει τους συμψηφισμούς και τις αποζημιώσεις.

2.            Αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020: Για τη συγκεκριμένη κατηγορία δηλώσεων, υπάρχει χρονικό περιθώριο έως τις 12 Απριλίου 2021. Οσοι δεν  έχουν κάνει μέχρι τώρα αρχική δήλωση για να εισπράξουν τις αποζημιώσεις τους, έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν μέχρι και τη Δευτέρα 12 Απριλίου.

Διπλή αποζημίωση

Εκτός από την πληρωμή των δηλώσεων που θα διορθωθούν, δρομολογείται και η καταβολή διπλής αποζημίωσης σε ιδιοκτήτες ακινήτων έως τις 20 Απριλίου.  Η ΑΑΔΕ αναμένεται να καταβάλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων έως και το 80% των ενοικίων έχασαν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.  Ειδικότερα, για τον μήνα Μάρτιο, και για μισθώσεις που έχουν συναφθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2021, θα διενεργηθεί προκαταβολή αποζημιώσεων με βάση τη δήλωση COVID Φεβρουαρίου, εφόσον πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.
  • Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Μάρτιο.
  • Να έχει υποβληθεί, για τις μισθώσεις αυτές, δήλωση COVID τον Φεβρουάριο.