Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Άνδρο, με το έργο της κατάσβεσης να καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολο, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Ρέματα και ο δήμαρχος Άνδρου, μιλά για ένα ανεξέλεγκτο πύρινο μέτωπο. Προληπτικά εκκενώθηκαν τα χωριά Ρέματα και Ατένι, ενώ σε ετοιμότητα παραμένει και ο οικισμός Άρνη, καθώς η πυρκαγιά, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, έχει ανοίξει σε μεγάλη έκταση, λόγω των ισχυρών ανέμων που φτάνουν και τα επτά μποφόρ και το δύσβατο της περιοχής.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται από την Πυροσβεστική, η απομάκρυνση των κατοίκων είναι προληπτική, καθώς οι φλόγες έχουν φτάσει κοντά στους οικισμούς, αλλά μέχρι στιγμής δεν απειλούνται σπίτια.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική επιχειρούν 15 πυροσβέστες με πέντε οχήματα και 2 αεροσκάφη, ενώ  κινητοποιήθηκε μια ομάδα αερομεταφερόμενου πεζοπόρου της 1ης ΕΜΑΚ που μετέβη με ελικόπτερο.

Το ελικόπτερο με κλιμάκιο 8 ανδρών της ΕΜΑΚ, σύμφωνα με το enandro.gr, έκανε αρκετές φορές κατόπτευση του πεδίου προσγείωσης στο Γαύριο, αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων αναγκάστηκε να προσγειωθεί στην Χώρα, χάνοντας πολύτιμο χρόνο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής αναμένεται να ενισχυθούν, καθώς αναχωρεί εκτάκτως το μεσημέρι το πλοίο Θεολόγος, μεταφέροντας οχήματα και πυροσβέστες για να επιχειρήσουν στο πολύ μεγάλο μέτωπο της φωτιάς.

«Ανεξέλεγκτη η φωτιά»

Ο δήμαρχος Άνδρου, Δημήτρης Λότσαρης, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 fm,  μίλησε για ένα ανεξέλεγκτο πύρινο μέτωπο που καίει σε χαμηλή βλάστηση.  Προληπτικά εκκενώθηκαν τα χωριά Ρέματα και Ατένι.

Νωρίτερα είχε δώσει εντολή για προληπτική εκκένωση της περιοχής.

«Παρακαλούμε τους κατοίκους του χωρίου των Ρεμάτων όπως εκκενώσουν τις οικίες τους λόγω μεγάλης πυρκαγιάς και προβλημάτων με τον καπνό που έχει εξαπλωθεί στην περιοχή. Παρακαλούμε τους ιδιοκτήτες σταθμευμένων οχημάτων ν’ απομακρύνουν ΑΜΕΣΑ τα Ι.Χ. τους από την περιοχή» τόνισε χαρακτηριστικά.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ, 04.04.21, ώρα 10.30

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΑΤΕΝΙ, ΛΟΓΩ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

Προς τους διαμένοντες…

Δημοσιεύτηκε από Dimitris Lotsaris στις Κυριακή, 4 Απριλίου 2021

Τραυματίστηκε πυροσβέστης

Τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα και θα διερευνηθούν μετά την κατάσβεση, ενώ φήμες ότι ξεκίνησε από ΙΧ που άρπαξε φωτιά δεν ευσταθούν καθώς αυτό συνέβη σε άλλη περιοχή.

Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια της νύχτας τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι, από σπίθες που πετάχτηκαν, ο επικεφαλής του πυροσβεστικού κλιμακίου της Άνδρου, ο οποίος όμως, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, παραμένει στο μέτωπο της πυρκαγιάς και επιχειρεί κανονικά μαζί με τους άλλους πυροσβέστες.