Κρίσιμες αποφάσεις αναμένονται σήμερα για το άνοιγμα των σχολείων καθώς συνεδριάζει η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων μία μέρα μετά το «μαύρο» ρεκόρ στα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα μας.

Σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΙ σήμερα το πρωί, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη επανέλαβε πως προτεραιότητα έχει το άνοιγμα των Λυκείων.

«Παραμένει προτεραιότητα το λιανεμπόριο και η επαναλειτουργία των λυκείων ελεγχόμενα. Θα δούμε από το μενού επιλογών αν μπορούμε να το αντέξουμε επιδημιολογικά. Το λιανεμπόριο ήταν εξαρχής δραστηριότητα που λειτούργησε συντεταγμένα, κι αν γίνει με κανόνες δε θα έχει επιδημιολογική επιβάρυνση. Θα δώσει ανάσα στην οικονομία και θα είναι μια βαλβίδα εκτόνωσης» σημείωσε η κ. Πελώνη.

Ερωτηθείσα αν θα ανοίξουν τα λύκεια την ερχόμενη Δευτέρα, ξεκαθάρισε ότι οι οποίες επαναλειτουργίες θα πρέπει να είναι σταδιακές και ελεγχόμενες. «Προφανώς δεν μπορούν να γίνουν όλα μαζί» σημείωσε.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής δεδομένα, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο  το άνοιγμα των σχολείων από Δευτέρα, καθώς οι ειδικοί δεν θα προκρίνουν σε καμία περίπτωση αυτό το μέτρο πριν φτάσουν στη χώρα μας τα self tests. Έτσι η 12η Απριλίου εξετάζεται ως η πιο πιθανή ημερομηνία για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία και συγκεκριμένα για το άνοιγμα των λυκείων, και ενδεχομένως και των γυμνασίων.

Στην… αναμονή για τα δημοτικά

Μπορεί να πλησιάζει όπως όλα δείχνουν εντός των επόμενων δέκα ημερών η επιστροφή των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ωστόσο οι μαθητές των δημοτικών μάλλον θα πρέπει να περιμένουν λίγο περισσότερο.

Μπορεί οι λιλιπούτειοι μαθητές να έχουν κουραστεί κάνοντας τα μαθήματά τους μπροστά από έναν ηλεκτρονική υπολογιστή ή τάμπλετ, ωστόσο φαίνεται πως στην παρούσα χρονική συγκυρία, την ώρα δηλαδή που ο αριθμός στα κρούσματα κοροναϊού σπάει κάθε ρεκόρ, δεν προκρίνεται σε καμία περίπτωση το ταυτόχρονο άνοιγμα και των δύο βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η επανεκκίνηση των δημοτικών σχολείων δεν αναμένεται νωρίτερα από τις 19 Απριλίου. Όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων και τους κρίσιμους δείκτες της πανδημίας.

Εισιτήριο για την επαναλειτουργία τα self test

Το «κλειδί» για να ανοίξουν τα σχολεία αναμένεται να είναι τα self tests, τα οποία, όπως ήδη ανακοινώθηκε, θα είναι υποχρεωτικά για μια σειρά επαγγελμάτων και δραστηριοτήτων. Το υποχρεωτικό self testing που μπαίνει στις ζωές των μαθητών και των εκπαιδευτικών θα αποτελέσει μία μεγάλη δικλίδα ασφαλείας για το άνοιγμα των σχολείων και την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες.

«Πιστεύω ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε τα self test, τα οποία είναι ένα πρόσθετο συμπληρωματικό εργαλείο, μαζί με την τήρηση των μέτρων και το τείχος ανοσίας των εμβολίων», τόνισε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος σήμερα το πρωί.

Η γνώμη των ειδικών

Για την εξέλιξη της πανδημίας και την αντιμετώπισή της με διαφορετικό τρόπο μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.

Αναφορικά με τα σχολεία, υποστήριξε την υιοθεσία μια υβριδικής λειτουργίας που θα συμπληρώνεται με την τηλεκπαίδευση.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των σχολείων