«Είναι πρόωρο να βάλουμε ημερομηνίες. Σταδιακά και όχι απότομα θα γίνει η άρση των μέτρων, όχι με άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων σε ένα κύμα. Θα δούμε αν αυτό θα είναι από τις 5 Απριλίου και μετά», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών  Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στον Ant1, τόνισε ότι «βλέπουμε αυξημένα κρούσματα και μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ από διασωληνωμένους και εισαγωγές. Η πρόθεση είναι πρόθεση, αλλά και τα στοιχεία είναι στοιχεία».

Συμπλήρωσε ότι «και το λιανεμπόριο και τα σχολεία είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να ανοίξουν, για να εκμεταλλευθούμε την περίοδο μέχρι το Πάσχα, αλλά όλα είναι σχετικά και με τα δεδομένα».

Αναφορικά με το άνοιγμα του τουρισμού, ο κ. Πέτσας είπε «δεν είμαστε σήμερα στην κατάσταση που ήμασταν πριν έναν χρόνο ούτε τον Μάιο – Ιούνιο θα είμαστε σε ίδια κατάσταση με τους ίδιους μήνες του 2020. Το Ισραήλ έχει προχωρήσει πολύ στους εμβολιασμούς, εδώ στην Ελλάδα έχει ήδη εμβολιαστεί πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι και εντείνεται η διαδικασία, προς όφελος και του τουρισμού και όλα αυτά συνυπολογίζονται».

Για τα δημοτικά τέλη

Όπως υπογράμμισε ο κ. Πέτσας, «Οι Δήμοι έχουν απώλεια εσόδων από την αναστολή καταβολής των δημοτικών τελών και έκτακτες δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πέρσι δώσαμε πάνω από 180 εκ. ευρώ και πριν λίγες ημέρες δώσαμε έκτακτη επιχορήγηση 50 εκ. ευρώ προς τους Δήμους, οι οποίοι θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Η απόφαση για συνέχιση στην μείωση των τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων είναι εν πολλοίς απόφαση των Δήμων, εμείς κάνουμε ότι μπορούμε προς την κατεύθυνση να υπάρχει ομοιόμορφη εφαρμογή».

Σημείωσε ακόμη ότι «Θα υπάρξει ρύθμιση για τα δημοτικά τέλη που οφείλονται από επιχειρήσεις εστίασης».

Ακόμη, ο Αν. Υπ. Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι με διάταξη τις επόμενες ημέρες θα ορίζεται παράταση στα μισθώματα για 3 χρόνια στις μακροχρόνιες μισθώσεις ακινήτων ιδιοκτησίας των Δήμων, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας.

Για τα self test

«Όταν έχουμε μια μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, το self test είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, ώστε το άτομο να γνωρίζει εάν είναι θετικό και να αυτοπεριορίζεται. Σε συνδυασμό με τα μοριακά τεστ, όταν ανοίξει η αγορά και ο τουρισμός, θα μας βοηθήσουν να υπάρχει καλύτερος έλεγχος και μικρότερη διασπορά», είπε ο κ. Πέτσας.

Ερωτηθείς γιατί δεν συνταγογραφούνται τα μοριακά τεστ, που είναι πιο αξιόπιστα, ο Αν. Υπ. Εσωτερικών απάντησε ότι «δεν υπάρχει διαθεσιμότητα τόσων πολλών μοριακών τεστ, ενώ παράλληλα είναι πολλαπλάσιο το κόστος τους. Όλα αυτά συντείνουν στο να έχουμε όλα τα εργαλεία στην φαρέτρα μας: και τα μοριακά και τα άλλα τεστ και τα self test. Είναι σημαντικό ενόψει Πάσχα να γίνει ότι περισσότερο μπορούμε».

Ερωτηθείς αν το Πάσχα θα είναι διαφορετικό από του 2020, ο κ. Πέτσας είπε «εγώ ψυχολογικά προετοιμάζομαι για Πάσχα στο χωριό, αλλά αυτό εξαρτάται από την τήρηση των μέτρων και από την πρόοδο του εμβολιασμού και της γενικότερης εικόνας. Εύχομαι να τα καταφέρουμε».