Την άποψη ότι είναι υπερβολικός ο φόβος που έχει ξεσπάσει για το εμβόλιο της AstraZeneca εξέφρασε ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, επιδημιολόγος και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Μιλώντας στον Antenna, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι ο κίνδυνος που θεωρείται πως υπάρχει με βάση τα περίπου 30 περιστατικά που έχουν αναφερθεί έως τώρα σε σύνολο 5 εκατομμυρίων εμβολιασμών είναι περίπου 1%, δηλαδή σημαντικά μικρότερος από την απειλή του ίδιου του κοροναϊού.

Μάλιστα, ο καθηγητής εμφανίστηκε επιφυλακτικός και όσον αφορά τη σχέση αιτίας – αποτελέσματος του εμβολιασμού με τα περιστατικά θρόμβωσης.

«Όπως έχει τονίσει και η επιτροπή δεν πρέπει να συγχέουμε τη χρονική συσχέτιση με την αιτιολογική συσχέτιση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος και συνέχισε:

«Όλα αυτά τα περιστατικά ξεσκονίζονται από την ευρωπαϊκή αρχή για τα εμβόλια. Είναι κατανοητή η ανησυχία αλλά πρέπει να έχουμε τη δύναμη να κρατηθούμε στο μέτρο των πραγμάτων. Νομίζω ότι αυτές οι αντιδράσεις είναι εκτός του μέτρου του κινδύνου του λιγότερο από 1%, και επίσης πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν ότι στη χώρα μας ο κοροναϊός βρίσκεται σε ειδική έξαρση».

Αναφερόμενος στη σημερινή σύσκεχη της επιτροπής των ειδικών στο υπουργείο Υγείας, ο καθηγητής είπε πως «θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αναστολής χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca αλλά η προσωπική μου γνώμη είναι όμως ότι δεν πρέπει να πάμε προς αυτή την κατάσταση. Πρέπει να βάλουμε μια ζυγαριά. Και από την άλλη πλευρά της ζυγαριάς είναι ο κοροναϊός και ο κίνδυνος από αυτόν. Δεν έχουμε καμία τεκμηρίωση ότι υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση (σ.σ. μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και των περιστατικών θρόμβωσης που έχουν αναφερθεί)», είπε χαρακτηριστικά.