«Τεχνικό θέμα» που διορθώθηκε, χαρακτηρίστηκε από την Αθήνα η προβληματική κίνηση της Αιγύπτου να χαράξει θαλάσσιο οικόπεδο ανατολικά του 28ου μεσημβρινού σε περιοχή μη οριοθετημένη. Το εν λόγω «λάθος» έκανε την Τουρκία να σπεύσει να εκμεταλλευθεί τη χάραξη, βλέποντας παράθυρο ευκαιρίας για τις σχέσεις της με την Αίγυπτο και ένα σήμα για υπονόμευση των σχέσεων Αθήνας – Καΐρου – Λευκωσίας. Η διόρθωση ήρθε αργά το βράδυ της Δευτέρας, με τη δημοσίευση νέου χάρτη, με νέες συντεταγμένες για το περιβόητο θαλάσσιο Οικόπεδο 18, ώστε να σταματά στην οριοθέτηση που έχουν υπογράψει Ελλάδα και Αίγυπτος, αποφεύγοντας την παγίδα της γραμμής της υποτιθέμενης «τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Το ζήτημα κατέστη δυνατό να θεωρηθεί λήξαν κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Κάιρο, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πήγε μόνος αλλά με ομάδα αποτελούμενη από νομικούς και εμπειρογνώμονες, καθώς και τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΞ Θεμιστοκλή Δεμίρη, προκειμένου να υπάρξει τεκμηριωμένη απάντηση σε κάθε τυχόν επιχείρημα. Η λύση ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των γεγονότων, δόθηκε σε πολιτικό επίπεδο, με τη συνάντηση Δένδια – αιγύπτιου ΥΠΕΞ Σάμεχ Σούκρι να γίνεται σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα.

Διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ιδιαίτερα και τον ρόλο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι την περασμένη εβδομάδα, στην οποία επαναβεβαιώθηκαν οι «εγκάρδιες σχέσεις» τους.

Στη συνάντηση Δένδια – Σούκρι, όπου αναλύθηκαν και οι περιφερειακές εξελίξεις, έγινε σαφές ότι «δεν υπάρχει καμία συζήτηση ή προοπτική για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας», με τα δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε προσέγγιση Αιγύπτου – Τουρκίας από την πλευρά της Αγκυρας να χαρακτηρίζονται «παραπληροφόρηση».

Η επίλυση της παρεξήγησης που δημιούργησε η προβληματική χάραξη του αιγυπτιακού Οικοπέδου 18, ωστόσο, έστειλε διπλό σαφές μήνυμα και στην Τουρκία. Ενα μήνυμα στήριξης των συμμαχιών που έχουν δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, και δη των τριμερών σχημάτων συνεργασίας αλλά και σεβασμού στη συμφωνία οριοθέτησης Αιγύπτου – Ελλάδας. Να σημειωθεί όμως ότι για τους επικριτές της μερικής ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, όπως ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, η «κρίση» αυτή απέδειξε ότι είναι «προβληματική» και αφήνει «παράθυρα στην Τουρκία». Εστω και αν για την κυβέρνηση η συμφωνία «έκλεισε» παράθυρα, παρά το ρίσκο.

Ο Δένδιας ενημέρωσε για τις συνομιλίες του στην Αίγυπτο και τον κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη. Τα ζητήματα που κυριάρχησαν στην επίσκεψη Δένδια στη Λευκωσία ήταν το Κυπριακό, δεδομένης και της επικείμενης πενταμερούς, αλλά και ο συντονισμός ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου. Οι δύο ΥΠΕΞ θα έχουν περαιτέρω επαφές, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να αναμένεται τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα, καθώς στις 22 Μαρτίου θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου θα συζητηθεί και το θέμα της Τουρκίας. Σημαντική χαρακτηρίζεται και η συνάντηση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, εκτός απροόπτου με φυσική παρουσία, όπου θα γίνει και η πρώτη υπουργική συνάντηση του νέου αμερικανού ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν.