Ούτε ένα μήνα αφότου ανέλαβε τα πρωθυπουργικά καθήκοντα στην Ιταλία, ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, βρίσκεται αντιμέτωπος με έντονες αντιδράσεις. Και μάλιστα εντός των κόλπων της κυβέρνησης συνασπισμού…

Αιτία; Η απόφαση της Ρώμης να αναθέσει στην εταιρεία συμβούλων McKinsey & Co ρόλο στην εκπόνηση του εθνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης. Για την Ιταλια, μιλάμε για 209 δισεκατομμύρια ευρώ…

Την είδηση έφερε πρώτο στο φως πρώτο το Radio Popolare.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, τις αρχικές επαφές με την McKinsey έκανε το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών, επικεφαλής του οποίου έχει αναλάβει ο πρώην υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, Ντανιέλε Φράνκο: ένας εκ των 8 τεχνοκρατών που μετέχουν στην κυβέρνηση Ντράγκι.

Κατά το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών, η αμερικανική εταιρεία (το όνομα της οποίας έχει εμπλακεί σε μία σειρά σκανδάλων, από αυτό της Enron, το 2001, έως την οικονομική κρίση του 2008 ) αναλαμβάνει ρόλο συμβούλου, στο πλαίσιο αναμόρφωσης του εθνικού σχεδίου και επιτάχυνσης των διαδικασιών.

Έναντι συμβολαίου ύψους μόλις 25.000 δολαρίων, υπογραμμίζεται στην υπουργική ανακοίνωση («ψίχουλα» για την McKinsey, που σύμφωνα με Ιταλούς αξιωματούχους προορίζονται μόνο για την κάλυψη εξόδων της), η εταιρεία καλείται να επεξεργαστεί τα εθνικά σχέδια άλλων χωρών-μελών των «27», που έχουν ήδη κατατεθεί, και να παράσχει «υποστήριξη στην επιτήρηση της οριστικοποίησης του [ιταλικού] σχεδίου».

Αντιδράσεις

«Οποιαδήποτε αλλαγή στο ιταλικό σχέδιο θα πρέπει να κατατεθεί και να εξηγηθεί επώπιον του κοινοβουλίου», έγραψε το twitter ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής του συγκυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, Αντόνιο Μισιάνι.

«Εξευτελιστική» χαρακτήρισε τη συμφωνία με τη McKinsey ο βουλευτής του επίσης συγκυβερνώντος αριστερού κόμματος Ελεύθεροι και Ίσοι (LeU), Στέφανο Φασίνα.

Δεδομένων των συνεργασιών της McKinsey με πολυεθνικές στον καθορισμό της επενδυτικής στρατηγικής τους, η συνεργασία με την ιταλική κυβέρνηση «δεν θα είναι άμοιρη σύγκρουσης συμφερόντων», είπε στο πρακτορείο Reuters o βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην υπουργός Περιφερειών, Φραντσέσκο Μπότσια. Πόσο μάλλον τώρα, τονίζει, που η εταιρεία καλείται «να συμβουλεύσει το ιταλικό κράτος σε στρατηγικής σημασίας αποφάσεις για τα δημοσιονομικά της».

Η εκπόνηση του εθνικού σχεδίου για το πώς και πού θα δαπανηθούν τα 209 δισ. ευρώ που αναλογούν από το Ταμείο Ανάκαμψης στην Ιταλία «είναι μία άνευ προηγουμένου και περίπλοκη διαδικασία», γράφει η Repubblica. «Εξ ου και η απόφαση του ΥΠΟΙΚ να καλέσει ενισχύσεις».

Όμως, «οι άνδρες του McKinsey – στην οποία εργαζόταν επί μία δεκαετία ο νυν υπουργός Ψηφιακής Μετάβασης, Βιτόριο Κολάο – θα υποστηρίξουν και την ομάδα υπό τον Κάρμινε ντι Νούτσο», επικεφαλής της task force για την εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης της ιταλικής οικονομίας.

«Θα είναι μια αποκλειστικά τεχνική συνεργασία», επισημαίνεται στο δημοσίευμα. «Οι πολιτικές επιλογές, φυσικά, θα ληφθούν σε άλλα φόρα. Ως προς τη McKinsey, θα πρέπει να αξιολογηθούν (σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες) το κόστος και ο αντίκτυπος των διάφορων πρότζεκτ».

Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει το άρθρο, «σε αυτόν τον αγώνα ενάντια στο χρόνο, η ιταλική κυβέρνηση έθεσε εαυτόν σε παρόμοια κατάσταση με εκείνη ενός μεγάλου ιδιωτικού ομίλου, που βρίσκεται ενώπιον μιας νέας επιχειρηματικής ευκαιρίας εκτός των βασικών δραστηριοτήτων της. Πρόκειται για μία επιλογή λεπτών ισορροπιών, που αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις…».